Care-i primul gând care-i vine românului (în general) la auzul cuvântului „gogonele”? „Murături”, exact. Dar mititelele și necoaptele foste viitoare roșii (da, știu, m-am amețit și pe mine cu exprimarea asta) au soartă diferită prin alte părți. am mâncat gogonele pane (în Asia), am mâncat gogonele în curry-uri indiene, ba încă am făcut chiar eu o tocăniță de gogonele, atât de bună că nu v-aș lipsi de rețetă, mai ales că-i plin de gogonele peste tot zilele astea. Iată cum am făcut:
Am făcut rost de o bucată de carne. Practic, am cumpărat-o. Mușchiuleț am avut dar poate fi orice bucată de porc ori chiar de pui sau vită (diferă timpul de gătire, atâta tot).
Pentru toate gogonelele astea și încă 4-5 de care n-am avut nevoie, am dat un leu. În piață.
Am tăiat gogonelele și o roșie (pentru mai mult sos), un ardei și carnea în bucăți mari. Am pus împreună cu ele o mână de frunze de pătrunjel. Condimente ori ulei – defel.
Am pus apă în tigaie – până sus- apoi am pus tigaia pe grătar (pentru că am, dar voi puteți fie să o puneți în cuptor și să o lăsați acolo 40 de minute la 180 de grade Celsius fie să o puneți pe foc mic, acoperită, tot 40 de minute).
După ce a scăzut apa, am pus peste tocăniță o lingură de sos hoi sin. Am mai lăsat tigaia la foc cinci minute.
Am obținut o tocană acrișoară, ușor iute (ardeiul a fost așa), foarte gustoasă.
E foarte pe gustul meu, am facut si eu dar numai cu rosii, e o idee buna sa folosesc si gogonele in viitor, ca e sezonul lor acusi.
Cand am citit titlul ma gandeam ca gogonelele sunt si murate. Dar m-am inselat. :)
Dupa cum imi imaginam ca va iesi acrisoara, asa ai si zis ca a iesit.
Suna foarte bine, arata foarte bine si chiar ma imbie sa o incerc.
tentant! as pune retele tale intr-un meniu de restaurant (sa mancam si noi cei care suntem paraleli cu bucataria asa ceva)
sanda, pe unele le voi pune în curând:)
iulian, exact ce spuneam:))
maria, acum găsești gogonele proaspete, cele murate nu se pun:)
daca nu era blogul asta nu o scoteam la capat cu al meu barbat
sa te tina Dumniezau Hadene :))
și pe voi:)
Si un Pinot Noir putin frapat…mergeeeeeeeeeeeeeee
Dan, de acord:)
Cica si dulceata de gogonele este buna,nu am facut si nici nu am gustat,dar daca tocanita este buna ,nu vad de ce n-ar fi si dulceata !! Multam de idee !
Pe masura ce lucram la Dictionarul de regionalisme din Maramures imi promiteam ca, dupa ce termin, si voi avea timp, voi incerca una din retetele tale. Cred ca incep cu aceasta tocanita…
succes. aștept dicționarul, îl aștept de câțiva ani:)
Ma bucur mult sa incerc retete mai deosebite. Pamantul nostru ne ofera atatea si noi ne limitam sa gatim doar putine feluri de mancare. Bune sunt si retetele chinezesti, bune si cele grecesti, dar pe ale noastre nu le intrece nimeni :)
hello,
am mancat zacusca de gogonele, avea si masline …super buna!
legat de reteta ta: ai pus si ceapa? vreau s-o incerc..merci
cred că am pus. nu mai știu.
Acum am pe foc o mancare de gogonele insa am pus carne de pui.E aproape gata,e foarte buna,Abia astep sa pun o portie buna in farfurie…
Extraorinara, barbatul meu a zis ca e cea mi bunaa mancare, a mai vrut, nemipomenita,si consistenta,incercati musai cand aveti gogonele, maine fac ir, am ceva rezerve gogonele si incerc si dulceata.
Serus,
Am in gradina o multime de gogonele si dupa ce am murat cate mi-au trebuit, restul le voi pune sa se coaca in pivnita la intuneric. Dar, … am sa fac si mancare de gogonele ca mai sus. Am o intrebare (ca eu stau la tara) ce este sosul hoi sin si cu ce il pot inlocui?