Bunătăți din cămară

731

O conservă cu aer paradoxal, strugurii muraţi sunt o poveste uitată care, în contextul modului de a mânca şi găti actual, şi-a regăsit locul în anumite cămări.
Principala utilizare e în continuare cea de murătură care acompaniază greutăţile proteice ale iernii, având însă un aer de trufanda capabilă să smulgă atitudini de uimire, curiozitate şi încântare în rândul invitaţilor. Barmani bine instruiţi o folosesc de la o vreme ca şi înlocuitor surprinzător de măslină în băuturi foarte seci, iar anumiţi pregătitori de aperitive pentru degustări de vinuri o aşează atunci când e cazul lângă brânzeturi teribil maturate. Noi, bucătarii de infanterie, i-am găsit potriviţi în anumite salate şi îi folosim numai atunci când este cazul, cu serios succes la musafiri, ceea ce vă dorim şi dumneavoastră.
Prepararea e simplă şi cu mâna pe inimă vă spun că e păcat să nu aveţi în cămară patru borcănele din această specie.

2
Aveţi nevoie de 2-3 ciorchini cu struguri, fără seminţe e ideal, dar nu e foc nici altminteri, 750 ml de oţet, 250 ml de apă, 2 linguri de zahăr, o lingură de sare, o mână de cuişoare, câteva foi de dafin, câteva crenguţe de rozmarin.
Tăiaţi strugurii cu o foarfecă, păstrând fiecăruia codiţa lemnoasă. Aşezaţi-i în borcane, adăugând printre ei, în fiecare borcan: 3 cuişoare, 2 frunze de dafin şi o crenguţă de rozmarin.

3
Puneţi la fiert apa, oţetul, sarea şi zahărul, clocotiţi. Trageţi 2 minute de pe foc şi turnaţi cu atenţie în borcane. Dacă doriţi să le păstraţi o perioadă lungă în cămară, fierbeţi borcanele îmbrobodite cu un ştergar, într-o tavă cu apă la cuptor pentru 20 de minute.

4
După trei-patru săptămâni puteţi desface delicatesele. Folosiţi ocazia pentru o masă interesantă cu cei dragi. Nu e nimic mai plăcut decât să oferi ceva bun de mâncare unei alte fiinţe omeneşti şi niciun prilej mai potrivit să te încarci cu dragoste curată şi bună-dispoziţie.

5

Text & Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. Noi obisnuiam sa umplem gogosarii cu boabe de struguri inainte de a-i mura. Ce buni erau!

  2. Gata, am pus și eu…vom vedea cum vor fi…

  3. Buna seara :)
    De care otet se foloseste?
    Multumesc anticipat,

    Irina

    1. Otet de vin, de casa sau din comert.

  4. bunatatile tale , domnule Hadean.

  5. Scuze ca imi dau cu parerea dar, mi se pare ca e prea mult otet. Sigur nu e invers? Adica 250 ml otet si 750 ml apa?

    1. Nu, acestea sunt proportiile normale. Daca doriti sa reduceti cantitatea de otet, faceti o dilutie de unu la unu, respectiv 500 de ml apa si 500 ml otet. Nu e nici un bai :-)

  6. Am pregatit si eu 3 borcanele, dar le-am fiert 20-30 minute si pomitele au crapat. Este o problema sau este ceva obisnuit sa crape? Multumesc.

  7. Bunica mea pune in fiecare an si noua ne plac foarte mult.

  8. Le-am gustat din camara astazi si am revenit cu impresii: MULT prea mult otet. Stiu ca se zice ca e dupa gust dar am dat sa guste prietenilor si familiei si toata lumea a fost de acord ca sunt atat de acrii ca nu pot fi mancati.

    Imi pare rau, pentru ca eram foarte entuziasmat, o sa incerc sa ii tin in apa un pic poate se mai domesticesc dar cred ca ar trebui modificata un pic reteta.

    Na, nu ma credeti pe cuvant, incercati si o sa vedeti…

  9. @R….perfect de acord cu tine….prea acri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close