Cei mai mulți dintre oameni n-au fost mahmuri niciodată, nu-i așa? Mahmureala e starea aceea neplăcută de după o noapte/zi de petrecere cu alcool, cu sau fără mâncăruri grele alături. Se manifestă prin dureri de cap, grețuri uneori, stare generală proastă, o dorință grozavă pentru liniște, o sete cruntă, arsuri în stomc (nu-i obligatoriu să le simți de fiecare dată) și uneori neputința de a-ți aminti cum ai ajuns în starea asta și pe cine ai întâlnit pe drumul de la trezie la gustul amar din cerul gurii și la limba cleioasă.
Acum, că am stabilit că-i neplăcut, cum combatem dușmanul? Ni se toarnă-n cap de generații o mulțime de prostii pe care suntem dispuși să le credem fără să cercetăm. În cel mai bun caz, se petrece un soi de placebo care ne amăgește cu o relativă stare de bine până adormim din nou. De cele mai multe ori însă, metodele tradiționale de combatere a mahmurelii dau greș în mod lamentabil. Ce știm noi că funcționează?
1) Metoda „cui pe cui se scoate”. E probabil cea mai proastă dintre ele. Mahmureala e consecința abuzului de alcool, să mergi mai departe cu abuzul e dovadă de lipsă de inteligență practică și un semn că ai abandonat bunul simț. Nu poți să stingi focul cu foc, îmi pare rău dacă dezamăgesc pe cineva.
2) Metoda „ciorbă de potroace” e aproape la fel de proastă, singurul lucru bun e că nu mai poți fi acuzat de nesimțire ci doar de neștiință. Potroaca e o sărătură care nu face altceva decât să grăbescă eliminarea apei din organism, lucru care accentuează starea de mahmureală.
3) Metoda „ciorbă de burtă” cu variațiunile „rădăuțeană”, „a la grecque” sau orice altă ciorbă grasă, bogată în smântână și ouă. Sunt ciorbe extraordinare, hrănitoare, gustoase dar în niciun caz nu te repară după beție. Grăsimea caldă inhibă acțiunea tractului digestiv și în loc să elimini lestul care te ține ancorat în mahmureală, îl ții cu tine ore bune, adâncindu-te și mai rău.
4) Metoda „zeamă de varză” cu regionalimsul „moare de curechi” e pe același palier cu potroaca. În primul moment îți dă senzația de răcorire dar efectul imediat următor e amplificarea procesului de deshidratare. E la fel de eficientă ca a bea apă din mare atunci când ți-e sete.
5) Metoda „borcanul cu murături” e aproape la fel de rea ca metoda descrisă maisus pentru că murăturile noastre sunt acrite în mediu salin, lucru care, așa cum se știe, contribuie cu succes la eliminarea apei din organism.
Poate trebuia să încep cu cauza mahmurelii, și anume deshitratarea indusă de consumul de alcool. Cu cât bei mai mult alcool, cu atât mai mult din lichidul esențial vieții umane, H2O – apă pe numele lui, dispare. Dacă vrei să scapi de mahmureală fie nu te îmbeți fie însoțești fiecare pahar de alcool cu un pahar de apă, fie că bei bere, vin sau tărie. Singurul lichid care hidratează e apa, nu sucurile, nu berea, nu ciorbele, nu supele. Poate o supă clară și lipsită de grăsime să fie cumva de folos, poate o supă de roșii, fără sare, cu mult pătrunjel în schimb, să fie de folos, dar tot apa ne salvează. Așadar, dacă ai scăpat de sub control numărul paharelor de vin, bea două pahare de apă înainte să te culci și continuă să bei apă imediat după ce te trezești. Lumea va fi mai vizibilă și lovitul lingurii de farfurie nu va mai suna ca un dangăt de clopot de catedrală.
:))
Pe langa deshidratare are loc si deteriorarea membranei celulare si hrana cu aport crescut de magneziu poate ajuta la refacerea organismului mai rapid.
Astazi am citit intr-o carte de leacuri naturiste ca poate ajuta la mahmureala un pahar de apa in care sunt puse 20 de picaturi de tinctura de menta.
Legat de „potroaca”/sare nu stiu exact, dar este posibil sa fie un sambure de adevar la mijloc. Prin consum de alcool scade si nivelul de saruri, de aici si nevoia de a consuma sare dupa o noapte spalata bine in alcool.
Si o intrebare, sarea nu retine apa in organism?
nu, ba chiar poate duce la insuficiență renală dacă-i consumată în exces:).
Eu stiam ca pe langa deshidratare o alta cauza importanta a mahmurelii este legata de scaderea nivelului unor saruri esentiale din organism. Am avut parte acum vreo 2-3 ani si de explicatia stiintifica detaliata, dar cam asta era concluzia: ca sa te refaci, trebuie sa mananci chestii sarate si sa bei multe lichide pentru a reface echilibrul de saruri. Auzisem de un remediul folosit in Egiptul Antic la mahmureala: peste sarat si ceea ce numeau ei pe atunci bere.
imi permit o completare:)
Cafeaua te trezeste din betie?
Daca ai baut prea mult sa nu crezi ca 1 cafea mare si tare, apa, suc, ori altceva o sa te trezeasca din betie. Singurul lucru care poate sa faca asta este timpul. Ficatul uman poate sa metabolizeze doar o anumita cantitate de bautura pe ora. De exemplu: 0,35 l bere sau 0,17 l vin ( ma refer la adulti sanatosi, nu la adolescenti de 14 ani si 60 de kg).
Asa ca, daca bei mai mult de atata pe parcursul unei ore, o sa ai alcool in sistem pentru ceva perioada de timp. Ideea ca,,,, cafeaua te poate trezi din betie vine probabil de la faptul ca da, cafeaua este un stimulent ce contra-baleanseaza efectul sedativ al alcoolului – putin! Acel putin, care-ti da senzatia ca poti munta muntii din loc, nu are nici un efect in fata cantitatii de alcool pe care o ai in sange si asupra reflexelor pe care le-ai pierdut serios atunci cand ai baut alcool.
Concluzie: Daca ai baut alcool, cheltuieste-ti banii pe un taxi nu pe cafea!
La fiecare 15 minute o persoana este ucisa din vina unui sofer beat!
Singurul lucru pe care poti sa il faci este sa bei multa apa inainte sa te culci sau pe parcursul zilei. Corpul pierde multa apa din cauza alcoolului.
Sarea retine apa in organism, acesta este un lucru sigur… exact pe chestia aceasta se bazeaza legatura dintre consumul de sare si hipertensiunea arteriala: consumi sare, sarea atrage apa, creste volumul sanguin, creste tensiunea arteriala. Un organism sanatos dispune de mecanisme prin care elimina apa in vederea scaderii acestei tensiuni.
Cand se consuma alcool se pierde apa din organism dar si electroliti (saruri minerale) deci daca o sa consumi chestii sarate si bei apa nu faci altceva decat sa aduci un beneficiu organismului. Un alt factor al mahmurelii este un metabolit al alcoolului care irita celulele organismului, de aici rezultand puls marit, transpiratii, dureri de cap, greata. Acestui metabolit cam ii ia 24 ore sa fie eliminat, poti incerca sa-l elimini ceva mai repede facand un pic de miscare (cresre rata filtrarii sangelui prin rinichi) dar nu stiu cine are chef de miscare dupa o noapte de betie, deci vrei nu vrei tot nu scapi de mahmureala
Sper ca nu am fost prea tehnic in explicatii dar sunt destul de instruit la cum functioneaza organismul uman…
Contribuie la retinerea apei în organism dar dacă ai apă la genunchi nu ești hidratat:).
De acord ca sarea retine apa in organism, si orgaismul are nevoie de apa in condtiile asta, dar ”there is a glitch in the matrix” ;). Apa asta tb sa curete organismul, deci tb eliminata. Se bea, se elimina, se bea si iar se elimina ;) Deci teoria cu aimente/lichide sarate clar nu e ok.
Eu cand am o seara „importanta” beau foarte mult suc. Apa pe mine nu m-a ajutat niciodata. Singura problema este cand uit sa beau suc in timp ce beau.
Sanatate si un an bun , va doresc.
Dar lamaia ? Taie greata.
Si un ceai de sunatoare, permiteti sa va spun ca sunt benefice…
Lamaia in niciun caz nu taie greata. Mai rau face, pentru ca este acida si creste aciditatea din stomac, deci se amplifica si starea de rau.
Menta taie greata: bomboane mentolate, o guma… au efect racoritor.
multam pentru sfaturi.
la multi ani!
[cineva a ciordit un pahar din prima poza, nu-i asa?]
Adi, fix ca un chimist ai vorbit despre alcooli și H2O. Bine așa!
Pentru cei care vor sa inteleaga mai bine despre ce e vorba: http://m.gizmodo.com/5869915/what-is-a-hangover
A incercat cineva sa manance dupa ce s-a imbatat o paine de paine prajita, aproape arsa ?
A incercat cineva sa manance dupa ce s-a imbatat o felie de paine prajita, aproape arsa ? Eu nu am incercat dar am citit ca merge
decat sa tratezi mai bine previi :P
1. Nu bea mai mult decat limita organismului tau, de la o anumita varsta ar trebui sa cunosti aceasta limita.
2. Nu amesteca bauturile, indiferent de motiv, daca s-a terminat bautura cu care ai inceput treci pe apa sau pe suc.
3. Inainte de somn ia langa tine o sticla de apa de 2 litri, bea din ea macar 0,5 litri si pregatestete sa mai bei si prin somn. Si baga un somn prelungit
4. A doua zi baga apa in tine in cantitate nelimitata.
O metoda chhimica, via un farmacist, e smecta consumata imediat cand te opresti din consumat alcool, cica regleaza nivelul glucozei in organism si ajuta la retinerea apei.