Azi vin cu o rețetă ușoară de început de an și la propriu și la figurat – varză friptă cu iaurt grecesc. Cumva mereu suntem prinși la început de an în tot felul de rezoluții care mai de care mai îndrăznețe. Ori dacă în ultimele 11 luni nu ai fost la sală, degeaba o faci acum. Tot maxim 15 zile o să mergi. Asta dacă ești ambițios tare, altfel nu te prinde nici Sf. Ioan ridicând de greutăți. Uităm că suntem în plină iarnă, perioadă perfectă pentru refacere, pentru odihnă, poate introspecție. Iar dacă nu am alerga toată ziua după taskuri făcute după social media, am observa că natura din jurul nostru asta face, se odihnește.
Ingrediente pentru varză friptă cu iaurt grecesc
- 400 g de iaurt grecesc
- 1 legătură de mărar
- 1 legătură de pătrunjel
- 2 crenguțe de oregano proaspăt
- 1 varză roșie medie
- 2 lămâi
- 1 lingură de capere
- 1 cățel de usturoi
- Sare și piper
Pregătire varză friptă cu iaurt grecesc
Am tăiat varza în patru. Am încins o lingură de ulei de măsline într-o tigaie și am tras varza la foc iute. Cât să se rumenească și asezonată cu sare și piper.
Între timp am amestecat ierburile aromatice, usturoiul, caperele, zeama și coaja de la o lămâie cu iaurtul. Am asezonat cu sare și piper și am dat deoparte.
Servire varză friptă cu iaurt grecesc
Am fript varza pe toate părțile apoi am montat farfuria. Prima dată iaurtul aromatizat cu ierburi, puțin ulei aromatizat cu praz*, varza peste. Am ras și cealaltă lămâie peste și gata masa mea. Bun de mic dejun, bun de brunch, bun de ce vrei tu.
O masă rapidă, ușoară, vegetariană, care vine ca o gură de oxigen pentru corpul prea încercat în perioada sărbătorilor.
An nou fericit și aveți grijă de voi.
Pace&love.
*să vă spun cum fac uleiul aromatizat cu praz, ca să nu mai aruncați partea verde a prazului, iată un gând fain pentru anul nou -”mai puțină risipă”.
Am tăiat și spălat bine partea verde a prazului. Apoi opărit frunzele pentru 90 de secunde în apă cu sare, după care le-am clătit în apă rece. Am blendat frunzele, nu prea tare, cu ulei de rapiță, cel de măsline e puțin amărui. Apoi am dat amestecul prin tifon. După ce am scurs tot ce se putea scurge, am dat uleiul la frigider peste noapte. Gustul de praz e mult mai puternic după o zi sau măcar 12h. Cu plăcere.
Alte rețete cu varză mai găsiți și aici.