Mă deranjează fumul tău când mănânc

645

M-am obișnuit deja cu controversa produsă în jurul faptului că sunt un adversar al fumatului în spațiile publice în care se mănâncă (restaurante, bistrouri, pizzerii, localuri de tip fast-food, braserii etc). Prefer să fac față controversei, ba chiar îmi doresc cumva să o duc la un alt nivel, acela în care ea, controversa, va conta suficient de mult încât lucrurile să se schimbe în bine pentru cei care nu vor să mănânce în prezența fumului de țigară. Înainte de a merge mai departe cu ideile pe care vreau să le exprim (iar), vreau să precizez că articolul acesta nu e o critică, e mai degrabă o încurajare, un mesaj de susținere a unui gest pe care-l consider bun dar încă firav, lipsit de curaj. Poate curajul să vină dacă se vor face auzite voci care să susțină gestul și, mai ales, dacă în localul despre care vă voi vorbi imediat, vor intra clienți care să susțină ideea și din punct de vedere financiar, ocupând niște locuri care le sunt destinate, înțeleg, în primul rând nefumătorilor.

DSC_7745

Cu câteva zile înainte de sfârșitul anului trecut, Nuka, bistro frumușel și curat din piața Unirii, a mai deschis o încăpere, largă, spațioasă, aerisită. Pe mese au apărut niște cartonașe care anunță clientul, subtil, prea subtil, dacă mă întrebați pe mine, că salonul acela ar fi mai primitor dacă nu s-ar fuma în el. Mesajul spune așa:” În acest spațiu, fumatul nu este interzis, dar noi (și corpul dumneavoastră) v-am fi recunoscători dacă totuși ați alege să nu fumați aici. Decizia vă aparține.”. Primul local din Cluj care a făcut asta (nu includem în discuție localurile care au interzis fumatul în interior, foarte puine, ci doar pe cele care încearcă să creeze spații în care nefumătorii să se simtă confortabil când mănâncă), a fost Camino, încă în vremea în care lucram pentru ei (nu spun că îmi aparține ideea, doar că am susținut-o când a apărut și că m-am bucurat să văd cu cât tact au reușit să impună jumătate din local ca zonă de nefumători, fără să interzică de fapt fumatul și câștigând în felul acesta o mulțime de clienți noi  – dacă aveți îndoieli, puteți să treceți pe acolo, veți constata că zona de nefumători se umple înaintea celei de fumători).Eu le transmit prietenilor de la Nuka, și altora care vor să adopte acest model dar n-au destul curaj ori nu știu cum se face, că lucrurile se schimbă în bine doar dacă faci efortul până la capăt. Ce înseamnă asta? Înseamnă că mesajul de pe bilețel nu-i suficient dacă nu e dublat de un îndemn sau o întrebare din partea ospătarului („doriți la fumători sau la nefumători?”, „vă rezerv o masă la nefumători sau la fumători?”, „salonul pentru fumători e în partea cealaltă”).

nuka

 Sunt mesaje discrete, care, spuse pe un ton prietenos, au efect benefic asupra tuturor. Altfel, scrumiera așezată lângă mesajul de pe carton nu face decât să transmită un mesaj confuz. La fel, dacă salonul pentru fumători (îl denumesc așa pentru că pe mesele care-l populează nu se găsește cartonașul cu mesaj) e gol sau ocupat doar pe jumătate dar tu, ca șef de sală, îi permiți unui fumător să aprindă o țigară în salonul în care 70% dintre oamenimănâncă și nu fumează, când ai putea să-i recomanzi foarte bine (discret și prietenos) să fumeze în salonul celălalt, transmiți un mesaj lipsit de coerență și consistență. Practic, ne spui că preferi să mergi pe burtă, fumătorilor oricum nu le pasă iar nefumătorii oricum nu se vor prinde că mesajul de pe carton e doar praf în ochii lor. Lucrurile nu-s chiar atât de complicate. E nevoie doar de puțină răbdare, de zâmbet și de curaj. Eu, ca și client nefumător, care sunt dispus să las 75-80 de lei la o masă de prânz, pot să mai am puțină răbdare, dacă văd că se fac eforturi în sensul rezolvării problemei mele (sincer, nu cred că merită să dau 80 de lei pe o masă de două persoane într-un local în care se fumează în locul în care se și mănâncă, uneori sunt nevoit însă să mânânc în oraș și nu prea am opțiuni). Tu, ca restaurator, trebuie să dai dovadă de curaj și să-ți asumi fie zâmbetul și tactul care pot să împace și capra și varza, fie una dintre cele două alternative: smoking sau no smoking. Pe stat, deocamdată nu ne putem baza, e tot mai vraiște pe zi ce trece și nu dă semne că s-ar face bine. Pe bunul simț nu ne putem baza, el nu e atribuit la naștere, se învață.

Join the Conversation

  1. La multi ani!Sunt fumatoare, asa ca, atunci cand merg intr-un restaurat ma intereseaza zona de fumatori, asta nu inseamna ca fumez in timp ce mananc sau in timp ce mananca cei cu care servesc masa.
    Sunt de acord cu tine ca acesta este idealul sa nu se fumeze in nici un restaurat, insa eu ce ar trebui sa fac cand merg intr-un restaurant?Sa mananc repede si sa plec?Cand mergi la restaurant nu mergi doar ca sa mananci, o faci si pentru socializare, relaxare, intalniri de afaceri etc.De obicei este o perioada destul de lunga in care astepti preparul timp in care servesti o bautura, iar pentru un fumator servirea unei bauturi fara tigara este un stres.Da, sunt de acord cu tine sa nu fumam in timp ce mancam, este oribil, dar in restul timpului cand bem cafea sau un pahar de vin?Eu nu as alege un restaurat fara salon de fumatori, pentru ca timpul petrcut acolo ar fi pentru mine un stres.

    1. Desi tu nu fumezi in timp ce mananci, altii fumeaza langa tine. Iar tu la randul tau fumezi in timp ce cei de la masa de langa tine mananca. Asa ca tot e deranjant.

    2. Fumezi afara sau pe terasa sau in saloane speciale pentru nefumatori, Mirela. Iar faptul ca servirea unei bauturi fara tigara este un stres este o iluzie creata de dependenta ta pe care o poti inlocui cu respectul pentru tine in primul rand si pe cei pe care ii intoxici fumand in public.

    3. Si eu sunt fumator, si in strainatate, unde nu se fumeaza in niciun local, daca vrei neaparat sa fumezi, te ridici de pe scaun si iesi in strada, in fata restaurantului, iti aprinzi o tigara, o fumezi, si te intorci. Nu cred ca o sa te imbolnavesti vreodata de inima din cauza stresului de a nu fuma 45 de minute, in timpul in care iei masa.

    4. Mihaela O says:

      Cand ai o necesitate fiziologica, rezolvi „problema” in restaurant de fata cu ceilalti? Nu, te duci la toaleta si o rezolvi.
      Ei, asa poti sa faci si cand iti vine chef de o tigara, te duci intr-un loc in care nu ii deranjezi pe ceilalti, si fumezi!

  2. Am apreciat initiativa celor de la Nuka (chiar daca, se pare, ideea nu e originala), insa nu am apreciat mancarea cand am ajuns, in sfarsit, la ei…pacat de loc ! Poate ii consiliezi sa se mai imbunatateasca :)

  3. Salut Adi,
    Si pe mine ma deranjeaza foarte tare problema asta. Mai mult, mi se pare teribil ca dupa orice iesire in oras – fie la un restaurant, o cafenea sau in orice alt loc – hainele si parul imi miros a fum de tigara. Asta insemna ca nu pot purta aceasi pulover de 2 ori fara sa il spal, iar haina trebuie sa stea pe balcon la aerisit cel pun o zi-doua.
    Ii inteleg si pe fumatori, dar avand in vedere ca pana la urma fumatul este un obicei foarte nociv, nu prea ma intereseaza ce o sa se intample cu ei daca se interzice fumatul in spatiile publice. In UK nu ai voie sa fumezi nicaieri in interior, uneri nici chiar in apartamentul in care locuiesti. Si nimeni nu are probleme de socializare – dimpotriva poti petrece mai mult timp in pub-uri cu prietenii fara sa te usture ochii, sa te doara capul, sau sa te apuce tusea. Marea majoritate intelege ca este pentru bibele lor. Cine vrea sa fumeze poate sa mearga oricand pana afara, sa isi rezolve pofta si apoi sa ne intoarca la masa si continue socializarea :)
    In plus, interzicerea fumatului in spatii publice in UK a dus la scaderea cu vreo 20% a nr de fumatori, cu vreo 13% a nr de copii cu astm si cu vreo 17% a atacurilor de inima. Eu zic ca-i bine.

  4. Mi-a placut tare mult cum este in majoritatea tarilor vestice. Cald/frig, socializarea la o tigara se face afara. Fie ca e vorba despre restaurant, pub sau club.
    Pe mine ma deranjeaza fumul de tigara in orice moment si de aceea am limitat iesirile in oras sau am ales doar acele locuri in care paharul de vin si tacamurile nu au aroma de tigari.

    Multa sanatate!

  5. Eu sunt o fumatoare inraita!!! Dar NU SUPORT SA SE FUMEZE IN INCAPEREA IN CARE MANANC (cum de-altfel nici in cea care dorm!)
    Azi locuiesc in Elvetia! Aici, fumatul in restaurante MAI MARI de 90m2 este STRICT INTERZIS. Dar din cate am vazut, aproape peste tot unde se mananca FUMATUL ESTE INTERZIS. TOTUSI: sunt aranjate mici spatii „afara” (o masuta cocheta, o scrumiera… un fotoliu cu pled, etc…), pentru fumatorii inraiti (ca mine), care dupa o masa BUNA, vor sa isi savureze cafa…langa o tigara…sau viceversa! So, se poate daca se vrea.
    Bun… ar mai fi un aspect, deloc de neglijat: multe restaurante din zona in care locuiesc, si-au inchis portile de cand legea impotriva tabacului s-a pus in aplicare. Evident ca si asta ar trebui sa puna pe ganduri…

    1. Multe restaurante din zona in care locuiesti tu AZI si-au inchis portile dupa ce a fost interzis fumatul in locurile publice ??? Sa ma puna pe ganduri ca nu se poate fuma. Nici vorba. Ma pune pe ganduri faptul ca o parte dintre noi nu au respect pentru semenii lor. Eu nu am fumat , nu fumez si pot afirma ca nu voi fuma niciodata. Si nu suport fumatul si fumul de tigara. Nici macar cel din fata restaurantelor sau al centrelor comerciale. Cand intru sau ies trebuie sa traversez o bariera de fum. Acel spatiu este cumva al celor care fumeaza, nu este tot spatiu public adica si al meu care nu fumez. Desigur libertate prost inteleasa. Sau cand ies pe balcon si simt fumul celor de jos sau de sus. Nu traieste nici unul in America caci am auzit ca nu poti fuma pe balconul tau daca exista riscul ca el, fumul sa ajunga la vecini. Dar sa nu apucam sa traim ziua cand nu vom avea ce manca pe acest pamant si atunci sa vezi tu stres. Nu ca tu ai ales sa-ti arzi banii si sanatatea. Inchei pentru ca incep sa ma irit de fiecare data cand se deschide argumentul fumat. Numai bine va doresc la toti.

  6. Faza cu Nuka m-a pus tare pe ganduri, si m-a deprimat un pic -atat incat nu o sa ma intorc la ei pana, cum spui tu, nu se face treaba pana la capat.
    Imi amintesc ca ospatarita din seara cand am fost ne-a explicat ca de fapt initiativa e mai degraba un fel de sondaj. Sper ca plecarea noastra s-a adaugat la sondaj.

    In plus, e clar ca pe organele de stat, pline de carcinogene si ele, nu se poate conta.

    Deci ramane sa facem noi ceva. Stay tuned :D

  7. Singurul care ar trebui sa decida proprietarul restaurantului.

    Daca fumatul ar fi fost o chestie atit de ingrozitoare, barbara si deranjanta pentru cei mai multi oameni, piata ar fi reglat problema respectiva de foarte mult timp si restaurantele/cluburile/barurile unde fumatul ar fi fost interzis ar fi fost o majoritate. Deasemenea, restaurantele unde fumatul este interzis nu sint asaltate de clienti mai mult decit celelalte.

    Din ambele chestii, plus faptul ca in unele tari a fost nevoie sa fie interzis prin lege (idee extrem de stupida din punctul meu de vedere, fiindca proprietatile in care s-a interzis sint private, clientii au alegerea de a le frecventa sau nu; dupa cum ziceam alegerea ar trebui sa fie strict a propritarului) deduc ca pentru majoritatea nefumatorilor problema nu este atit de importanta.

    (Si nu, nu fumez)

  8. Dupa parerea mea, fumatul in restaurantele din Cluj este cel mai enervant lucru… Personal, consider suparator sa incerci sa-ti savurezi pieptul de rata cu pireu de pastarnac si o sticla de vin, in fumul de tigara a unor pitipoance de la masa alaturata care consuma cite un cocktail. Mai ales cand barul restaurantului are suficiente locuri libere…La sfarsitul cinei am incercat sa explicam managerului ca nu este ok felul in care isi aseaza clientii in sala, mai ales ca existau suficiente mese libere, dar se pare ca nu au fost urechi sa auda, sau cel putin creieri sa proceseze informatia…Am mai acordat o sansa localului, dar din pacate… apropo mai exista Chez Michou? Mai devreme sau mai tarziu Romania va trebui sa se alinieze cu tarile civilizate si sa interzica fumatul in restaurante.

  9. Salonta, ianuarie 2014. Un orasel de 20.000 de locuitori. Lipsa de perspective, intreprinderi inchise, saracie. Somaj. Fostul chiosc din fata garii, unde se servea cafea „la varice”, s-a extins. Si-a deschis intai o terasa, apoi a inchis terasa respectiva cu geamuri si a mai deschis o terasa inchisa cu geamuri, mai mica. Cea mare e pentru fumatori, cea mica, pentru nefumatori. Se serveste una dintre cele mai bune cafele din oras, la pretul de doi lei, facuta cu aceeasi masina cumparata din Austria in ’90, imediat dupa revolutie. Iti iei cafeaua (sau ce ai comandat) de la geamul vechiului chiosc si mergi la fumatori sau la nefumatori, dupa cum poftesti. Un grup galagios intra la nefumatori si isi aprind cu totii tigari. Patroana (care si servea la geam in ziua respectiva) le atrage atentia ca au intrat in spatiul fumatorilor. O duduie comenteaza iritata: nu pot nici macar o tigara? Si ce sa fac eu cu tigara? Am aprins-o! Doamna patroana e insa intransigenta si ii pofteste in spatiul fumatorilor sau afara. Nemultumiti, isi iau bauturile si se muta afara, unde mai exista vechile mese „la varice”. Bravo, doamna patroana! De oameni ca dvs. are nevoie tara noastra in numar mult mai mare!

  10. M-am lasat recent de fumat, Urasc fumul de tigara mai ales atunci cand mananc.

  11. Eu cred că problema este pusă taman pe dos!
    E nociv să nu fumezi, sau să fumezi? De când obiceiurile sănătoase au nevoie de protecție suplimentară?
    Orice viciu ai avea, e treaba ta atâta timp cât nu-mi dăunează mie, da? Oricine vrea să fumeze, s-o facă în așa fel încât să nu deranjeze pe nimeni. La urma urmei asta e o chestie de bun simț și nici nu ar trebui să mai discutăm!

    1. Vezi tu Ovidiu, problema acestui viciu al fumatului este ca oricum si oriunde fumezi dauneaza. Pentru ca semnele persista : in incaperi , in aer la mari distante chiar daca aparent cel care fumeaza pare sa nu deranjeze. Si mai apoi dar nu in ultimul rand mucurile de tigara pe care le vezi aruncate peste tot chiar si in gradina mea proprietate personala. O intamplare traita de mine cand vrand sa ma urc intr-un autobuz oprit in statie am simtit o arsura pe picior si care cobora spre glezna. Era un muc de tigara aprins aruncat la intamplare de o persoana care fuma si care a urcat in acelasi autobuz. Ea da, eu nu. Pana am inteles ce se intampla autobuzul a plecat. Si eu am ramas cu arsura pe picior si pe dres si cu captuseala de la cizma scurta arsa ( imi intrase mucul de tigara exact in cizmulita !!! ) Caci se stie la urma urmei bunul simt a devenit o comoara de pret si ca orice comoara se intalneste foarte foarte rar. Si oricum o mie de vorbe un ban nu fac !
      Asa ca sa nu mai discutam.

    2. @Giada: dap, nu e normal ca cineva sa arunce mucuri de tigara pe proprietatea ta, dar e normal ca statul sa interzica unui proprietar de restaurant sa decida ca pe proprietatea lui se fumeaza. Pare logic.

    3. @tatalor: Da e normal! Sau ar trebui sa fie, pentru ca inca nu se intampla asta. Cred ca trebuie sa faceti diferenta intre a fuma la niste prieteni acasa si intr-un restaurant ( care desi e proprietatea cuiva, e un loc privat de utilitate publica, in care proprietarul, chiar daca e proprietatea si afacerea lui, trebuie sa respecte niste reguli – igienico-sanitare, etc).

      Din pacate nu ne putem baza pe bun simt. Nu neaparat pentru ca lipseste, ci pentru ca fumatorii nu pot intelege cat discomfort provoaca pentru ceilalti. Unii doar nu vor.

      Si daca ei isi asuma fumatul, cu riscurile pe care le are acesta, e absurd sa impui si celui de langa tine sa-si asume riscurile astea. Si nu, solutia nu e sa plece nefumatorul unde o vrea. Solutia, la care astia ” mai prostii” din vest au ajuns deja, e sa interzica fumatul in locurile publice inchise (eu as adauga si deschise dar aglomerate).

      O sa ajungem si noi acolo, din pacate mai tarziu, nu mai devreme..

  12. Problema asta o sa fie discutata si rasdiscutata, fiecare va tine la parerea lui (fumatori vs. nefumatori). Totusi cateva nedumeriri ma bantuie: bautura/alcoolismul nu este si el un viciu ? Cu toate astea n-am vazut segregari in restaurante pentru cei care beau mult si cei care beau putin. Cand spun cei care beau mult ma gandesc la cei care se fac aproape pulbere , care ne strica seara prin comportamentul lor, la limita , la cei care apoi ( si sunt multi) se urca la volan si pleaca acasa , eventual pe drum omoara vreun nevinovat. Fata de acestia n-ar trebui sa luam pozitie?! Bun , destinatia unui restaurant este sa mananci si sa BEI , dar ca si fumatul , poti s-o faci respectand libertatea , optiunea si sanatatea celorlalti. M-am lasat de fumat si daca urasc ceva , aproape visceral , sunt fostii fumatori care dau lectii fumatorilor si brusc au descoperit toata intelepciunea lumii , cat de daunator a fost viciul lor si pana mai ieri cat de placut , atat de placut incat acum , in calitate de NEfumatori , pot sa ia atitudine si sa spumeze contra…Daca fumezi cand mananci e o optiune personala. Daca aleg un local in care se fumeaza,desi eu sunt nefumator, e o optiune personala. Pot sa ma duc alaturi , la altul, sa fac vanzare celui care respecta alegerea mea de nefumator. Un patron de restaurant poate fi apreciat/frecventat si din perspectiva respectului pe care-l arata consumatorului sau. Daca aceasta atitudine ma convinge , manac beau, fumez/nu fumez acolo. E cam la fel cu telecomandala televizor ; e la mine si schimb programul cum vreau eu , nu trebuie sa vad maneleTV( e doar un exemplu) doar pentru ca e in grila de posturi…Restul , cu nesimtiti care arunca mucuri de tigara(mai mici !?) cotoare de mar, hartii, gunoaie ..etc..pe unde le vine lor, e o problema de bun-simt.
    Si da , ca sa comentez strict la subiect, NUKa trebuie sa mai faca un pic de efort daca vrea sa convinga nefumatorii de seriozitatea demersului sau. Daca nu, se va multumi cu fumatorii.

    1. Tora, ai oarecare dreptate cu bauturile. Adica da, de la un punct in colo, unii deranjeaza. Aici ar trebui insa sa intervina cei de la restaurant/bar. Dar situatia nu e comparabila. Fumatul deranjeaza de la primul fum, bautura deranjeaza pe ceilalti doar daca vorbim de exces.

      Cu restaurantele insa nu e chiar asa. Nu e numai o problema de alegere, pentru ca nu ai multe optiuni ca nefumator. Si proprietarilor de localuri le este frica sa interzica fumatul, pentru ca au impresia ca vor pierde clienti. Si daca nu stabileste o regula unitara, care sa se aplice tuturor, in acelasi timp probabil ca asa va fi.

      Asa cum e legea acum, ar fi un compromis rezonabil, daca s-ar respecta. Sub 50 mp, e alegerea proprietarului daca se fumeaza sau nu. Peste 50 mp, trebuie sa imarta spatiul egal intre nefumatori si fumatori. Problema e ca nu se respecta..

  13. Rusu Alina says:

    In plus, sa nu uitam ca daca am ales sa fim nefumatori, dorim sa fim pana la capat. Nu imi doresc sa respir fumul altcuiva. Deloc.

    1. Scurt și concis!!!
      Subscriu, Alina.

  14. Stimati domni/Stimate doamne nefumatori/nefumatoare,
    AM citit toate comentariile dvs. la acest articol si ma roade o curiozitate: ce ati alege un restaurant de fumatori cu mancare buna sau un restaurant de nefumatori cu mancare proasta ?

    1. Un restaurant cu mâncare bună și zonă pentru nefumători.
      Sunt convins că mai există și această variantă!
      Decât să inhalez fumul (era să spun duhoarea) țigărilor prefer să mănânc la junk-food…

  15. dark_angel says:

    un restaurant de nefumatori cu mancare proasta.
    Aleg mancarea fara gust la orice ora decat sa suport fumatorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close