Ciorbă de pui, cu tarhon

1.1K

Tarhonul e o plantă aromatică întâlnită des în bucătăriile vestice (taragona, taragon, estragon), ceva mai puțin în cea franceză, am constatat eu și parcă nici italienii nu se omoară după el. În România aromează Ardealul și cam atât, în celelate zone ajunge cel mult accidental prin mâncăruri (corectați-mă dacă greșesc). Tarhonul e influența ungurească în mâncărurile ardelenești, e linia care te ghidează spre Borș sau Petea, trăgându-te în pustă. Parfumată linie, pe cuvânt.

Ieri am făcut o ciorbă mai „de fete”, adică slabă, acrișoară cum trebuie să fie orice ciorbă și aromată discret cu tarhon. Iată cum: am pus într-o oală o conopidă ruptă-n bucăți (am ținut-o un sfert de oră în apă cu sare, mai mult din reflex, conopida pe care o găsești iarna nu prea are gâze prin inflorescență). Împreună cu ea, o ceapă mare mărunțită, trei căței de usturoi feliați subțire, trei morcovi făcuți cubulețe, o jumătate de țelină mare tot cubulețe și 800 de grame de piept de pui tăiat după același model.

Am sotat toate astea într-un polonic de apă (fără ulei sau alte grăsimi) până și-a schimbat puiul culoarea. Am pus patru litri de apă peste ele și capacul deasupra. Am, lăsat să fiarbă până s-au pătruns toate.

Am stors în oală zeama unei lămâi. Recomandarea mea e să începeți cu o jumătate de lămâie, să gustați și să continuați doar dacă-i cazul. Am condimentat cu sare și piper.

Nu prea găsești tarhon proaspăt, găsești în schimb tarhon conservat în oțet (în perioada asta). Eu am folosit doar planta, fără oțet.

Ciorba a fost gata-n 40-45 de minute.

Am maipus lângă ea și puțină smântână, pentru cei care nu se omoară după subțirimea taliei.

Succes și să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. E super tare aroma de tarhon in ciorbite mai ales conservat in otet. Am congelat o cantitate frumusica de tarhon dar gustul acestuia nu se compara cu cel al tarhonului conservat in otet. Inainte sa il toc marunt, pentru a elimina excesul de otet am obisnuit sa il storc bine si atunci e chiar ok. O reteta inspirata!

  2. am gasit la Auchan tarhon proaspat (in pungulita la frigider) – imi place foarte mult, eu il folosesc in toate supele crema:)

    1. Sanda ai incercat sa folosesti tarhonul conservat de tine in otet? Aroma este complet diferita de cel proaspat. Muuult mai buna ;)

  3. Loredana, multumesc de incredere dar eu sunt antitalent, nu ma pricep sa conserv nimic, plus imi plac cat mai naturale, eventual le pun in pungulite in congelator(frunze, fructe)- asta este tot ce le fac:).

    1. zău că nu-i mare lucru cu conservatul tarhonului, pur si simplu speli bine frunzele, le îndesi într-un borcan bine-bine, adaugi oțet până acoperi frunzele si pui capacul. eu păstrez în frigider, dar presupun că poate fi ținut si în cămară. anul ăsta am pus si leustean în oțet si e foarte bun si aromat.

  4. Ce bunatate ai aici! Si desi zici ca-i mai de fete.. chiar si al meu o savureaza cu mare placere;) Uneori cu tarhon proaspat .. in Cora se gaseste mereu, dar io mi-am pregatit din toamna o ditamai sticla cu tarhon in otet ..o nebunie! Asa ca ma delectez din cand in cand cu el.. Zi faina Adi!

    1. Adi Hădean Author says:

      fain blogul, îmi place:), felicitări.

  5. Ramane natural si in Otet de Raureni spre exemplu, nu otet din alcool etilic :)) fara adaos de sare, conservant si alte minuni. Tarhonul este cel mai putin pretentios pentru conservare. Aproximativ 500gr. de tarhon conservam noi pe an. Il curatam de pe crenugute, il stropim cu putin otet initial doar cat sa se lase si apoi il indesam in borcane de 400 gr. completam spatiul ramas cu otet. Nu sare, nu conservant, doar tarhonul + otet din vin ;) S-ar putea ca la un moment dat sa lipseasca din casa noastra zahar sau sare dar niciodata tarhonul…in plus il mai folosim si la un sos tartar (maioneza+mustar+smantana+gogosari murati+castraveti murati+piper+sare)

  6. Eu congelez tarhonul, tocat si pus in pungute resigilabile de la Ikea. La fel fac cu alte verdeturi. Am si tarhon pus cu sare si otet, dar ala merge la ciorbe acre, daca vreau sa fac o ciorba de cartofi cu smantana, pun congelat. Iubesc tarhonul! :D

  7. si eu fac o ciorbita de genul, doar ca pun smantana frecata cu un galbenus si calesc putin morcovul in ulei, pt culoare

  8. Cred ca e buna la gust…insa aspectul nu-mi place!:))

  9. Angela, aspectul poate fi modificat in functie de imaginatie. ex: in farfurie poti adauga o lingurita de ulei presat la rece fie de floarea soarelui fie de masline. …desigur asta daca simti lipsa stelutelor deasupra. ;)

  10. Adi, ciorba asta merge acrita oare si cu bors? Ca tare-mi place aroma de bors peste zemurile de carne…

    1. Adi Hădean Author says:

      da

  11. Si ce merge cu bors mai bine decat leusteanul? :))

  12. Mmmm, ce bine arata/suna ciorba asta, abia astept s-o incerc! Si eu iubesc tarhonul de cand ma stiu,si il asociez mai ales cu ciorba de fasole cu ciolan afumat si bulion – nu e completa daca nu are si tarhon in otet si sare. E dementiala aroma! Si, subscriu si eu la faptul ca tarhonul isi atinge apogeul in combinatie cu otetul (si sarea). Acolo-n borcan se petrec niste mici minuni :)

  13. iti recomand ciorba cu tarhon de la Agape din centru

  14. eu am tahon conservat simplu, cu sare. de la bunica. Foarte bun!

  15. Eu inlocuiesc cu succes patrunjelul cu tarhonul in tocanita de pui cu smantina. Merita sa incercati nu o sa regretati.

  16. Adevarat, in Moldova nu e nici urma de tarhon, patrunjelul si leusteanul sunt verdeturile tipice la bors, si niciodata in combinatie cu usturoi. Dar chiar as fi curioasa sa incerc ciorba asta, mai ales ca sunt mare fana a ciorbelor, yummi!

  17. Unde gasesc tarhon in otet in Cluj?

    1. Adi Hădean Author says:

      în piețe

  18. Doina says:

    Eu conserv tarhonul cu otet si il folosesc la ciorba de fasole in general,dar pus direct in farfurie la orice ciorba gatita cu 2,3 zile in urma,ii da acesteia un minunat” refresh”.E delicios tarhonul si ador mirosul lui,asa conservat.

  19. Dan Idiceanu says:

    Tarhonul e foarte prezent și Banat. Nu doar in Transilvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close