Am făcut pâine acasă în câteva rânduri, cu rezultate bune. Am făcut în cuptorul cu gaz, vechi și modest, am făcut și pe grătarul cu gaz, care are și capac și se comportă ca un cuptor. Am fost mulțumit de fiecare dată. Spre finalul anului trecut am încercat să fac pâine într-un cuptor electric, cel de la restaurant. Miez bun coajă tare de să dai cu ea în demonstranți. Sau în scutieri, să nu se creadă că țin partea cuiva. Am cercetat, am întrebat oameni mai pricepuți decât mine în arta brutăritului și am tras câteva concluzii corecte, se pare, din moment ce pot să vă arăt pâinicile făcute de Dragoș, unul dintre băieții din bucătăria restaurantului. Rețeta e simplă de tot, am folosit amestecul clasic pentru pizza, adică un kilogram de făină, 500 de mililitri de apă, 10 grame de drojdie proaspătă pusă să „înflorească” într-o ceașcă de apă cu puțin zahăr, puțin ulei și puțină sare.
Dragoș a frământat toate astea timp de zece minute, manual, ca să intre suficient de mult aer în aluat (frământatul manual duce și la apariția mai rapidă a glutenului, proteina care dă elasticitate aluatului – mă rog, glutenul nu trebuie să apară, e deja acolo, doar că are nevoie de ajutor pentru a acționa). A acoperit aluatul și l-a lăsat să crească o oră, într-un loc ferit de curenții de aer, care-s dușmanii dospitului. Aluatul rezultat în urma creșterii a fost moale și elastic.
A modelat apoi sfere cu greutatea de 50 de grame fiecare, pe care le-a așezat într-o tavă, pe hârtie de copt. Le-a mai lăsat zece minute la cald, să mai crească puțin. Am crestat fiecare sferă, să se desfacă ușor. Apoi Dragoș a pus tava în cuptorul încins deja la 200 de grade Celsius. Pâinicile au stat în cuptor 12-13 minute. Până aici, am făcut întocmai ca ultima dată, când am obținut pietrele cu aspect de chiflă. Ce am schimbat de data asta? Am pus în cuptor o tavă cu apă, chiar din faza de preîncălzire a cuptorului, astfel că s-a format în interior o atmosferă caldă și umedă.
După coacere, pâinicile au stat sub un prosop cam 20 de minute. S-au răcit lent și au fost foarte bune, cu coaja subțire, ușor crocată, cu miezul moale, pufos și aromat, poate și de la lingura de oregano uscat care a ajuns în aluat în faza de frământare.
Asta-i povestea pâinicilor. Dacă aveți întrebări, vă stau la dispoziție. Să fiți sănătoși.
Ati lasat tava cu apa si dupa ce ati bagat painicile la cuptor ,arata foarte bine si m-ar tenta si pe mine sa fac zilele astea
desigur.
Si io am cuptor electric, si prima data cand am copt in el, am zis ca-l arunc:)))))
Coc paine la 100-150 grade cu ventiliatie, sus si jos,si abia spre final opresc ventiliatia pentru a se rumeni. Si apoi sub prosop, alftel…
Salut Adi, nu vreau sa fac reclama dar imi pare foarte interesant acest blog: http://codrudepaine.ro/
Sunt foarte multe informatii, foarte exacte si foarte bine documentate.
Eu am incercat cate ceva de acolo si mi-a iesit. Intr-adevar, unele preparatii cer un timp foarte mare dar merita incercate macar odata.
Eu nu mananc paine cumparata decat foarte rar, in situatii exceptionale. In rest, imi construiesc acasa paine, de obicei clasica, si din cand in cand variez cu seminte, cu cartofi, cu masline, etc
Bafta!
Razvan, iti multumesc pentru referinta, imi face placere sa citesc ca iti e folositor blogul meu.
Buna dimineata!
si eu am cuptor electric si aveam aceeasi problema cu facutul painii, iesea foarte tare coaja la exteror,pana cand mama m-a invatat sa fac aluatul un picut mai moale si am observat ca facand aluatul mai moale a iesit bine
Folosesc cuptor electric de vreo 8 ani de zile si sunt multumit de painea pe care o scot din el.
200 de grade in primele 10 minute apoi scad la 180-170 pentru inca vreo 40 de minute. Am facut si cu apa si fara… dar cu apa coaja a iesit prea moale pentru gustul meu. E adevarat, am facut foarte rar chifle.
Am experimentat de curand cu painea in „dutch-oven” (adica tuci cu capac) si rezultatele au fost excelente. Abia astept sa-mi soseasca noul cuptor ca sa ma reapuc de paine de casa, mai ales ca am vreo 5-6kg de faina adusa de la tara…
Da, si eu am facut ultima oara niste chifle cu caracteristici de pieticele… tot in cuptor electric. M-am gandit ca le-am copt prea mult! Am sa incerc din nou! Sper sa-mi iasa!
Eu am învățat trucul ăsta când am făcut o plăcintă cu brânză sărată într-o tavă cu inel detasabil. Cumva, la copt, s-a găurit într-un colț aluatul si sucurile din plăcintă au început să curgă prin cuptor, normal că se ardau si iesea un fum groaznic. Asa că am pus o tavă cu apă sub tava de plăcintă, ca să curgă acolo ce era de curs, să nu se ardă. A iesit o plăcintă super: nu numai că aluatul a fost foarte bun, moale si pufos, un pic crocant, perfect. Dar si compoziția de brânză a fost mult mai bună, mult mai fină si mai cremoasă ca de obicei. :) Concluzia: tava cu apă în cuptor e foarte bună la multe chestii!
Dar de ce se pune si sare in vasul cu drojdia, sarea nu omoara drojdia ?
aluatul conține puțină sare, sarea nu ajunge în vasul cu drojdie, doar zahărul, îmi pare rău că formularea a produs confuzie.
Astea sigur merg langa ciolanul de ieri. Cum in weekend-ul asta-s liber ne-ai dat de lucru, nu gluma (ciorba de pui cu tarhon, ciolan, painici). Te rog, posteaza si-o reteta dulce sa avem meniul complet. :)
P.S. Dupa toate astea merge si-o nefiltrata; prietenii stiu de ce!
Superb! Multumesc! Facem!
Arata extraordinat de bine. Mi s-a facut pofta!:)
Niste retete de paine mai „dietetica” ne poti oferi? In principiu trebuie inlocuita faina alba cu alte tipuri de faina (nu stiu cum se comporta acestea in procesul de dospit, coacere, etc), dar nu ma pot decide care ar fi cele mai potrivite.
Multumim frumos.
am pe blog cel puțin o rețetă de pâine din făină integrală.lucrurile stau la fel.oricum, pentru rețete de pâine bune, testate și variate, îți recomand blogul codruței, http://codrudepaine.ro/
Multumesc frumos (nu apucasem sa caut pe blog)! Duminica placuta in continuare!
Eu am pus apa intr-o tava yena direct pe cuptor in partea de jos. Trebuia sa pun tava cu apa pe un gratar sau e ok asa?
Ar trebui sa fie ok asa
Faina povestea painicilor! Mi-ar fi placut sa vad si miezul, dar imi imaginez cam ce aroma trebuie sa fi avut! Norocosi sunt cei care le-au mancat :)
codruta
daaaa, asta e faza cu painea, am invatat si eu de la o experta ca trebuie pusa o cratita cu apa.
am tot incercat si tot tari ies :(
si cu tava de apa ……….
Sunt super faine pitutele astea!!!!!! Thks Adi!!!. Sotul meu de mult imi spune sa ii fac asa ca, numai bine ii voi face!!!!
Sunt faine retetele tale.
Multa sanatate!
merci, Adi Hadean. pontul cu tava cu apa din cuptor m-a ajutat sa am, in sfarsit, painicile cu coaja subtire si crocanta. poti sa le vizualizezi pe profilul meu. sunt foarte reusite (nu fiindca le-am facut eu, dar asa sunt!).
Gata, m-am hotarat. Fac si eu. Doar nu-i chiar asa o inginerie, mai ales ca aici ai fix toate intructiunile. Si de pe luna daca-ai fi tot o nimeresti ca scrie tot ce ai de facut, pas cu pas. Multumesc domnule Adi Hadean pentru toaaaaate minunatiile care ni le servesti la tava.
cantitatea este destul de mare. am facut si eu intr-o tava insa s-au unit painicile… ar fi trebuit facut de 2 ori. poate trebuie mentionat undeva in reteta…
daca ai o idee cat de cat din bucatarie, nu unesti pitutele in cuptor….dar reteta , adevarat,este pentru multe pitute.am scris-o si o probez
ma laud singura sunt delicioase am injumatatit cantitatile si in loc de oregano am pus leustean intradevar crusta crocanta miezul pufos …multumesc dl.Hadean
Iertati-mi ignoranta, si mie imi place foarte mult sa fac paine de casa, dar am tendinta sa fac aluatul cam „tare”. De aceea va intreb: cana de apa in care am pus drojdia in prealabil – e din cei 500 ml de apa sau pe langa apa? Si daca e pe langa apa, cam cata apa intra in cana respectiva – 150 ml? 200 ml? (pe langa ulei)
Stiu ca bucataria nu e un proces chimic, si nu ma indoiesc ca 15 ml de apa mai mult sau mai putin nu ar fi o mare diferenta, dar o cana e deja suficient sa modifice textura aluatului…
o ceașcă -30-50 ml apă. chiar dacă ar fi 100 nu e grav, un aluat bine hidratat se comportă mai bine.
Buna…as vrea sa te intreb…dupa ce am facut sferele…le pot baga in congelator nu prajite? Si a doua si sa le bag la cuptor?
Aluatul este la dospit! Este a doua oara cand le fac, prima data au iesit… minunate :) Sotul meu a crezut ca le-am cumparat, asa frumoase erau :P Multumesc pentru reteta!
La cuptorul normal ( le gaz), punem tava cu apa?!
Eu am pus sarea cu zaharul si uleiul si drojdia…
Asa se intelege din text :-(
Interesant e, ca tot a inflorit si aluatul a crescut.
Data viitoare, o sa stiu mai bine. Imd le bag la cuptor.
Sper sa iasa ceva de capul lor :)))
am facut.au iesit super.multumesc mult pt reteta
Numai ce am scos chiflele de la cuptor. Au ieșit foarte frumoase, sunt pufoase si aurii! ❤️ mulțumesc frumos pentru rețeta!
Chiar daca am facut si eu greseala de a pune sarea si uleiul la un loc cu drojdia si zaharul (chiar m-am mirat de asta pentru ca nu mai intalnisem asa ceva in alte retete) au iesit grozave!. Am adaugat in aluat putin Italian spice si inainte de a le da la cuptor am uns chiflele cu putin unt topit si le-am presarat cu susan. Sunt moi si pufoase la interior si crocante la exterior. Multumesc de reteta!! sigur o voi repeta
Incercati sa le acoperiti cu frunze de varza pe care sa le indepartati in ultimele 10 min. de coacere.
„Trucul” e valabil pentru orice tip de cuptor. Frunzele de varza mentin umezeala, care este necesara la majoritatea aluaturilor dospite. Sau, cat timp dospeste aluatul, acoperiti-l cu un servet umed.