Cotlet de porc cu mere și ceapă caramelizată

1.2K

(GP)

Nu cred în ‘cei din urmă vor fi cei dintâi’, așadar nu-i ăsta motivul pentru care vă scriu în al doișpelea ceas; cred că doar mi-a luat mai mult să mă hotărăsc s-o fac. :)

Fără prea multe introduceri, am pus de-un ajun de Crăciun între prieteni. Pentru că am gătit pentru ei, le-am și dat de ales; mare mi-a fost bucuria când au ales porcul. Zis și făcut! Porcul era gata tăiat și porționat; eu am ales cotletul. Mă rog, cotletele, 4 la număr. În coșul de cumpărături am mai adăugat 4 mere românești verzulii, roșii pe alocuri, 2 cepe albe, 200 ml frișcă lichidă, 50 gr muștar dijon cu boabe întregi, 150 ml de supă de pui, vreo 6 crenguțe de cimbru, sare, piper și ulei de măsline.

cotlet 1

Mie-mi place supa de pui făcută de mine, aia pe care-o fac dintr-o ceapă, un morcov, o țelină, un păstârnac, 2 aripioare, coșul pieptului și gâtul; toate fierb la foc mic, în 1000 ml de apă și puțină sare. După vreo oră, supa e limpede, clară.

Cu supa gata pregătită, am tăiat merele în 6, iar ceapa în sferturi (fără să-i tai capătul care ține sfertul întreg), am încălzit cuptorul la 230 de grade și-am pregătit singura tigaie pe care știam că o pot băga în cuptor. Am pus-o pe-un foc, să-i spunem mediu și-am picurat în ea puțin ulei de măsline. Am condimentat coltetele cu sare și piper și le-am pus în tigaia deja încinsă; 3 minute pe fiecare parte, până s-au făcut de-un auriu-maroniu frumos. Am scos cotletele, iar în resturile rămase am aruncat merele și ceapa și le-am gătit preț de 5 minute la același foc mediu.

mere si ceapa

Am scos apoi merele și ceapa, iar cu supa de care pomeneam am curațat tigaia de resturile rămase. Am lăsat-o să fiarbă 2 minute, timp în care am pus împreună, într-un bol, frișca lichidă și muștarul dijon. După ce le-am amestecat corespunzător, le-am pus peste supă și le-am lăsat să fiarbă împreună încă 2 minute. Am fericit totul cu crenguțele de cimbru și puțin piper negru, am sărat totul corespunzător, am scufundat cotletele în sos, le-am acoperit cu merele și ceapa pe care le călisem cu câteva minute în urmă și-am dat tigaia la cuptor preț de 10 minute. Înainte de a le pune în farfurie le-am lăsat să se odihnească 5 minute. A fost bun și ajunul Crăciunului frumos! :).

cotlet 2

TEXT: Alexandra Blaș

FOTO: Victor Arsene

Join the Conversation

  1. Bravo Alexandra, mi-ai facut o pofta fenomenala. Ingrediente putine numai bine combinate si condeiul exersat frumos cat sa lase sa se vada agerimea mintii. Sper sa fii printre cei alesi, eu deja mi-am ales cei doi favoriti :) si tu esti printre ei.

    1. Mulțumesc tare mult! :)

  2. O reteta simpla si rapida, cu siguranta gustoasa si frumos povestita :) . Felicitari!

    1. Sunt de acord cu tot ce ai scris. :) Mulțumesc! :)

  3. A iesit delicios, mai ales sosul!! bun de te lingi pe degete. Eu am facut fara ceapa ca nu aveam in casa, merita incercat!!

    1. Dejaaa?! :)) Sper totuși să încerci și varianta cu ceapă, garantez că merită! :)

  4. Deep_Red_Blue says:

    Am zis ca intru la dieta, dar cu o asemenea reteta….. cred ca am sa o mai aman putin ;-). Simplu, rapid si cu siguranta delicios. Felicitari si multa bafta :-*

    1. Mulțumesc! Și spor cu dieta, când o fi! :)

  5. Salut,

    Am gatit aceasta reteta, Axelandra [ sic ] si iata concluziile si intrebarile. Tine de asemenea in minte ca nu sunt mare bucator, doar interesat :D

    Am facut tot ce ai zis, cum ai zis. Poate am tinut la cuptor 15 minute in loc de 10 dar la temperatura aia supa nu bolborosea si mi se parea ca parca ar trebui gatite putin mai mult cotletele alea. Cum a iesi? Bunicel, dar nu fenomenal din cateva motive:

    1. Gustul de cimbru este mult prea prezent, sufoca orice altceva – vina mea, am pus 2 crengute uscate, poate tu voiai sa zici proaspete, care au alt gust dar si e mai putin intens.

    2. Cotletul in sine un pic cam atos, fraged da dar cam atos si cu o textura un pic cam neimbietoare – vina mea din nou probabil, pentru ca le-am facut prea mult, desi ma gandesc ca oricat le-as tine la cuptor nu ar trebui sa se intample asta dar chiar nu stiu.

    3. Merele in forma finala erau ca scoase din compot, foarte moi si fara integritate structurala – adica bagai furculia in ele si se faceau piure. Gust bun si probabil ca merge cu porc dar daca mi-ai fi dat doar cotletul nu as fi sesizat ca vreun mar s-a apropiat vreodata de el in cursul retetei…

    Niste intrebari deci:

    Care e motivul merelor daca gustul aproape nu se simte?

    O alta intrebare la care nu am nici un raspuns– frisca. De ce frisca? Ce face frisca in aceasta reteta si de ce nu am putea folosi de exemplu..smantana?

    De ce mustar de dijon – in afara de faptul ca bobitele alea plutesc ademenitoare la suprafata si arata interesant, mi s-a parut ca iar, gustul se pierde undeva in proces.

    Acum, vreau sa intelegi ca sunt doar curios cum ai gandit sau cum gandesti tu si data viitoare – sigur vreau sa o mai fac o data – sa iasa mai bine daca poate inteleg mai multe decat mecanic asa sa urmez o reteta :)

    Multumesc frumos si toate cele bune in farfurie.

    R.

    1. 1. Așa-i, eu am folosit cimbru proaspăt, smuls direct din ghiveci. E drept, eu sunt și mare consumatoare, nu m-am plâns vreodată de prea mult cimbru.

      2. Eu mă feresc să gătesc carnea prea mult, tocmai de frică. 3 minute pe-o parte cu 3 pe cealaltă și cu alte 10 în cuptor a fost perfect. Acum, sigur, am putea da vina și pe porc. :)

      3. Merele mi-au ieșit cam ca un cartof copt, poate puțin mai moi. Poate ai putea să încerci să le tai mai mari; sau să le pui la cuptor mai tărziu, nu odată cu carnea. Cât despre asocierea cu porcul, bineînțeles că se putea și fără ele, dar eu am făcut o fixație pentru ele împreună de când le-am pus și-n burgeri. Frișca, da. Asta n-a fost neapărat o idee a mea, am văzut-o cândva într-o combinație și mi s-a părut interesant să-ncerc; și m-am ferit de smântână de frică să nu-mi taie sosul, că am avut antecedente. :) Nici pentru muștarul boabe n-am vreun argument serios, doar că eu l-am înlocuit definitiv și iremediabil pe cel clasic, de dragul bobițelor pe care le sparg în dinți.

      Acum, nici eu nu-s prea experimentată în bucătărie, învăț (sau încerc să învăț) câte ceva din fiecare rețeță pe care-o fac. Numai eu știu câte rateuri am dat de-a lungul timpului. Una peste alta, cred că atunci când gătești pentru tine e important să gătești pe gustul tău. Clar, există și reguli de bază (n-o să fierbi un ou 15 minute dacă-l vrei moale), dar cu ingredientele ar trebui să jonglezi după cum poftești. Să-ți dau un exemplu, încă nu m-a convins nicio rețetă să folosesc coriandrul, pur și simplu nu-l diger și-o să-l înlocuiesc cu pătrunjelul de fiecare dată. Putea fi cotletul ăsta făcut cu smântână în loc de frișcă? De ce nu? Putea să n-aibă alături cimbru și/sau mere? În mod sigur. Dar, cum spuneam, a fost o joacă frumoasă și foarte pe gustul meu.

      Toate cele bune!

      P.S.: Aștept impresii viitoare. :)

  6. Referitor la frisca, cred ca se poate folosi foarte bine smantana lichida pentru gatit (cu 15-20% grasime, sau chiar putin mai multa). Este smantana dulce (adica nu acra, ca cea cu care suntem obisnuiti), dar nu indulcita ca frisca lichida. Cum ii spune si numele, este potrivita pentru gatit. Se gaseste mai in toate supermarketurile, la rafturile cu lapte UHT.

    1. Corect. Doar ca eu as folosi-o pe cea cu 30, 30 și ceva % grăsime. :)

  7. Super reteta, am si pus-o in aplicare :) Multumesc!

    1. Eu mulțumesc! :)

  8. Am citit si comentariul lui Razvan si as aduce cateva completari la raspunsul tau:
    1. cimbrul e un condiment puternic, se va simti peste orice alt condiment (eu sunt fun cimbru, il cultiv in gradina si il folosesc cam la orice nu are zahar :D )
    2. Carnea trebuie sa fie de la un purcel, nu de la bunicul lui, (sursa e f impottanta). Am patit-o si eu.
    3. Frisca lichida e smantana mai grasa, nepaseurizata, se preteaza mai bine la fierbere. Mustarul -dupa gusturile fiecaruia.

  9. Am facut de doua ori reteta. A fost o nebuie. Numai ca a doua oara mi s-a taiat sosul. oare de ce ?

    1. Ma bucur ca ti-a placut! :) Ai schimbat ceva a doua oara? Poate ai tinut sosul mai mult pe foc si a dat in clocot; eu am patit-o. Sau ai schimbat frisca?

  10. Am gatit azi reteta. Am folosit rozmarin in loc de cimbru si smantana in loc de frisca. A iesit de minune, multumesc de inspiratie ! Am savurat totul cu o sticla de Cabernet Franc.

    1. Mă bucur că ți-a plăcut! :) Eu și rozmarinul nu suntem foarte apropiați, dar dacă a fost pe gustul tău, e perfect! :)

  11. Am incercat reteta aseara si nu pot spune decat ca a fost di-vi-na cina mea… alaturi de un pic de vin alb!
    Am mancat o paine cu sosul asta, vroiam sa nu se mai termine, atat de bun a fost! Merele au iesit putin cam moi, dar bune.
    Eu am pus cimbru uscat, dar nu i-am prea simtit gustul.
    Anyway, felicitarile mele! O reteta de nota 20! :)

    1. Nu-mi spune de sos; atât de multă pâine am întins în el, aproape n-a mai fost nevoie să spăl tigaia. :)) Mă bucur că ți-a plăcut, mulțumesc!

  12. Nikolette says:

    Buna. Am facut reteta si a iesit excelenta. Nu am avut mustar dijon, ci simplu si nici cimbru proaspat doar uscat. Mi-a placut, mai fac! Multumim de reteta! 😊

    1. Eu mulțumesc! :)

  13. Georgiana says:

    Cum în fiecare duminică gătesc câte ceva special pentru familia mea, ieri a fost rândul acestei rețete și am fost foarte încântată de rezultat! Carnea mi-a ieșit bine, merele nici prea moi, nici prea tari, iar sosul – o nebunie (mai ales că alături am avut pâinițe cu unt făcute în casă)! Mulțumim mult pentru rețetă, a fost pe gustul nostru!

  14. Foarte bun, pentru cei carora le plac combinatiile de carne cu sosuri dulcege.
    L-am facut in weekend, din pulpa, ca n-am avut in casa cotlet. A fost delicios, copilul meu a zis ca e o „mancare ciudata, dar buna”, din cauza gustului dulceag. Oricum, carnea s-a facut f bine, am lasat cratita in cuptor 30 min, asa, sa fiu eu sigura ca nu iese talpa :-) .
    Si eu am pus cimbru uscat, destul de mult, dar parca nu s-a simtit. Si mult piper.
    Eu l-am combinat cu niste paste.

  15. Delicioasa reteta! Multumesc de idee! si mi-a placut ca s-a gatit asa repede! sosul e superb, iar carnea in alaturare cu mere si ceapa caramelizata foarte buna. Din fericire merele verzi pe care le-am avut si-au pastrat structura si fiind putin acrisoare au completat bine carnea. Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close