Clătite cu măsurători

1.9K

Clătitele, minuantă invenție care le dă de furcă multor începători (sau avansați, în unele cazuri) în bucătărie. Rețetele-s multe și simple toate, însă, dacă te apuci să cauți pe net, nu prea dai de rețete precise, în care lucrurile să fi fost măsurate cu adevărat și cu rigurozitate, poate și pentru că pare atât de ușor să faci clătite și atât de greu să greșești ceva (adică o cană de făină e o cană de făină, una de apă e una de apă, mai moșmondești și le mai ajustezi până dai de compoziția corectă). Hai să le facem bine din prima, apoi mai putem intra la creație dacă avem chef. De acord? Iată o rețetă pe care o am de la colegul Tătaru:

Pentru 8-10 clătite (depinde de cât e de mare tigaia) aveți  nevoie de 200 de grame de făină albă de 480, 4 ouă mari, 50 de grame de unt, 30 g zahăr pudră, 1 g sare, 300 ml lapte.

făinăSpargeți ouăle într-un vas. Cerneți făina peste ele.

făinăAdăugați zahărul, sarea și laptele. Mixați un minut cu un blender de mână. Veți obține o compoziție omogenă, ușor aerată, fără cocoloașe.

blenderTopiți untul și turnați-l în compoziție (aveți grijă să nu fie fierbinte). Amestecați.

untFrigeți clătitele. E de preferat să aveți o tigaie pentru clătite. Eu le-am fript pe acestea într-o tigaie antiaderentă, cu rezultate bune dar cu ceva mai multă bătaie de cap. Tigaia de fontă nu-i bună, reține prea multă căldură și se răcește prea greu.

clătiteGreu până aici? Nu cred.

clătiteUmplutura poate fi ce vreți voi.

clătiteEu am folosit dulceață de zmeură, una de fructe de pădure și un sos caramel făcut ca aici.

clătiteDacă aveți chef de joacă, bine, dacă nu, e la fel de bine.

clătite

clătiteMie mi-au plăcut așa.

clătiteSă fiți sănătoși.

clătite

clătite

clătite

clătite

Join the Conversation

  1. EU VREAU ASA O DULCEATA DE ZMEURA –UNDE POT GASI SI CINE O FACE !

  2. Omul învață cât trăiește. Ce adevărată e vorba asta… Am reținut pasul cu untul topit în compoziție și abia aștept să ne punem pe făcut clătite. :)

  3. Bun, cred că știu ce primește soția mea mâine la micul dejun!

  4. ce are deosebit tigaia pentru clatite,ca am vazut dar nu am priceput

    1. Adi Hădean Author says:

      e subțire, deci are inerție termică mică (se încălzește și se răcește repede), are suprafața potrivită pentru o clătită și nu are marginile rotunjite ale unei tigăi teflonate, de exemplu. asta înseamnă că marginile vor fi uniforme și nu se vor zimța în zina exterioară, care la o tigaie obișnuită se acoperă cu un strat subțire de aluat care devine crocant/casant.

  5. Mie imi par prea multe oua. Nu au sa aiba clatitele un gust pronuntat de ou? Cat despre untul in clatite, desi le face fragede, mie mi s-a parut ca le „ingreuneaza” (deh, fierea:).

    1. Si eu ma gandeam la asta, nu ai o reteta mai dietetica cu mai putine oua…

  6. ionela gheorghe says:

    multumesc frumos pentru sfatul de a folosi blender-ul de mana la pregatirea compozitiei;
    si va mai multumesc pentru ca acum vreo 2 ani l-ati invatat pe sotul meu in cadrul Heineken Mension cum sa pregateasca un gratar savuros; (sa macereze carnea, sa nu o mai bata, sa nu ii fie frica sa folosesca condimente si sa faca obligatoriu si o salata mare alaturi)de atunci va urmarim cu mare drag;

    1. Adi Hădean Author says:

      cu bucurie:).

  7. si daca suntem cu intoleranta la lactoza cu ce inlocuim laptele si untul?

    1. cu apa(sifon)si ulei

    2. Adi Hădean Author says:

      cu nimic. punem apă, ou și făină. și obținem altă rețetă.

    3. Si eu am intoleranta la lactoza, vestea buna e ca se gaseste lapte si frisca fara lactoza!

    4. Cu lapte si unt fără lactoza.

  8. Si eu tot cantitatile astea le folosesc, doar ca pun jumatate lapte, jumatate apa minerala/sifon.

  9. Vroiam să încep iar să îţi înşirui proporţii ideale de făină la lichid pentru crepes, dar cum tu mi-ai zis, nu încerci să educi profesionişti ci să inspiri oamenii normali să facă acasă mâncare cu plăcere – alte cuvinte, dar presupun că asta era ideea care vroiai să mi-o comunici.

    Oricum. Văd că ai menţionat făina 480 în reţetă şi e bine pentru „omul comun”, invadat de tot felul de ambalaje cu informaţii fără noimă pe rafturi, să ştie totuşi că făina 480 e fix acelaşi drac cu făina 450 sau făina 000 (00). Toate spun că au un procent maxim de cenuşă de 0.4% – adică pe înţelesul tuturor: e cea mai albă făină şi pe cale de consecinţă şi produsele în care este folosită vor fi mai albe. Oricum, e bine să folosească pentru clătite făină cât mai albă, pentru că o clătită gri e o clătită urâtă.

    Sfatul cu blenderul e excepţional. Te scapă de cocoloaşe şi de dureri de încheietură, dar dacă blendezi prea mult (şi un minut e prea mult) rişti să creezi un aluat elastic pe de o parte care poate să-ţi facă clătitele să se strângă în tigaie (gluten… bla bla) şi pe de altă parte să încorporezi prea mult bule de aer. Ambele le poţi repara cu o perioadă de repaus a aluatului la frigider (minim o oră) – ăsta e un sfat bun fie că mixezi mult fie că mixezi puţin – rezultatul: clătite mai frumoase şi mai uşor de făcut.

    Zahărul că e pudră, că e granulat e lipsit de relevanţă, pentru că la cantitatea de lichid se va dizolva oricum foarte uşor. Şi untul merge pus cu totul de la început (topit şi răcit evident) – nu influenţează cu nimic dacă îl pui după cei ai blendat toate cele.

    Tigaia e bine să fie antiaderentă. Ce nu e antiaderent cere ulei şi clatitele uleioase sunt ,deşi poate mai gustoase, prea puţini prezentabile. Că e groasă sau subţire contează mai puţin pentru că temperatura o reglezi din foc. Important e să se încălzească uniform pe toată suprafaţa, lucru pe care rar îl vezi la o tigaie dacă nu eşti dispus să dai ceva bani pe ea.

    Umplutura: orice, numai finetti nu (clişeu de cârciumă ieftină).

    Ce făină e aia? Că le ştiu cam pe toate de pe piaţă şi totuşi ambalajul ăla mi-a scăpat.

  10. Foarte bine arata, felicitari pentru design.

  11. Cosma Anca says:

    Am realizat ca, pentru a tine mai bine minte cantitatile, observam ca pot fi grupate in ordine crescatoare primele cifre ale acestora:
    1 g sare,
    200 de grame de făină albă de 480,
    30 g zahăr pudră,
    300 ml lapte
    4 ouă mari,
    50 de grame de unt.

    1. Bun pont :)

  12. Alexa Georgeta says:

    ai avut idee buna cu taiatul in bucati mai mici , se poate consuma mai usor .

  13. Imi puteti spune, va rog, ce brand este faina pe care ati folosit-o?

    1. Adi Hădean Author says:

      panemar

  14. Merci Adi pentru reţetă. Am făcut, mi-au ieșit foarte bune clătitele iar mâncăcioșii mei s-au declarat foarte mulţumiţi 👍.
    Numa’ bine !

  15. Balaur Alina says:

    Foarte bine arata,abia astept sa le incerc. Felicitari pentru tot!!!

  16. Alexa Georgeta says:

    iti multumesc pentru desertul de la prima ora , e super delicios si usor de facut .Felicitari pentru tot ce faci pentru noi .

  17. Boboc Mihai says:

    Exista o metoda prin care clătitele sa iasă la fel pe ambele parti?.De obicei când o întorc ( in tigaie normala) prinde aer sub ea si pe aceasta parte ies mai arse zonele in care s-au format bulele. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close