O supă simplă. De pui.

1.2K

Când eram copil, pe strada mea creștea mare un copil mic, mai mic decât mine. Îl chema UȚuți (mă rog, așa-l alintau neamurile lui). Era foarte simpatic Țuți, și ca toți copiii mici, făcea niște legături interesante între lucruri, pe care apoi le exprima într-o manieră și mai interesantă (Țuți avea un avantaj față de alții de vârsta lui, era ungur, este și acum, doar că nu mai e copil). Prin urmare, când Țuți a descoperit pizza, ea a devenit „pița de broști”. Adică pizza pe care o mâncau țestoasele ninja (habar n-am câți dintre voi s-au uitat vreodată la serialul de animație intitulat așa, ideea e că țestoasele devorau cantități impresionante de pizza în fiecare episod). Dacă vă întrebați ce legătură are pizza cu supa mea de azi, vă spun atât: asta-i supă de bunică. Adică supă simplă, cum făceau bunicile mele și cum face mama. Pui, legume, tăieței – asta-i tot ce-ți trebuie.

Eu n-am luat un pui întreg, nu-i cine să-l mănânce. M-am mulțumit cu o pereche de pulpe. Exită acum pe piață carne de pui hrănit oarecum tradițional (adică nu-i crescut intensiv). E un pic mai scumpă dar merită toți banii, dacă mă întrebați pe mine. Lângă pulpele mele, doi morcovi, două cepe, două rădăcini de pătrunjel (am mai spus-o, nu-i tocmai corect să numești pătrunjelul rădăcină, o fac de dragul scurtării poveștii, că altfel ne adâncim în atlasul ierburilor de pe Terra), doi căței de usturoi și o lingură de „zece legume” adevărate.

Amestecul de 10 legume e, așa cum îi spune numele, o îngrămădeală din 10 legume date prin răzătoarea mică, puse-n borcan cu sare (operațiunea se face toamna, când legumele-s mai mjulte și mai ieftine). Nu cunosc proporțiile, mama mi-a promis că la toamnă-mi dă rețeta. Pentru că-i destul de multă sare în amestec (ciudat, seamănă cu curry-urile crude din Thailanda, aromale-s altele însă), dacă folosesc „zece legume”, am grijă la câtă sare mai adaug în mâncare. În fine, să revin la supa mea. După cum se vede, e la fiert, pe foc mic (asta nu se vede, o spun eu). Recoltez spuma de pe ea, și nu pentru că ar fi plină de toxine, cum cred unii (toxinele, dacă ar exista acolo, n-ar putea fi recoltate cu o paletă, vă asigur) ci pentru că vreau ca supa să fie clară.

No, și tot așa, cam o oră. Poate o oră și un sfert, depinde de orătania din oală.

Tăiețeii de casă sunt de la mama, făcuți de ea. Subțiri de Doamne feri (n-ui ușor să fii noră în Banat). Erau mai întregi când i-am primit, am pus sticla cu vin de la tata peste ei și i-am cam rupt. Pătrunjelul  (pentru jumătate de oală am folosit coriandru verde, că-mi place aroma) a apărut ca prin farmec din congelator. Se găsește și proaspăt dar pe ăsta l-am primit, știu că n-o să-l folosesc la vară.

Am fiert tăiețeii în apă cu puțină sare, doar un minut.

După ce am strecurat supa, am pus pătrunjelul/coriandrul în ea, am pus și tăiețeii și …cam gata.

Dacă vreți, puteți să puneți și legume în farfuria cu supă, poate și câte o bucată de carne fiartă.

Cred că v-ar plăcea. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Laura Singiorzan says:

    Foarte gustoasa Supa de bunica (eu ii mai spuneam „Supa de nunta”)! M-ar interesa unde pot gasi carne de pui crescut traditional (nu vreau sa facem reclama, dar m-ar ajuta sa stiu si marca). Sunt sigura ca mancarea va fi mai sanatoasa, si va avea un gust mai bun.

    1. pui sau gaini adevarate bune de consum veti gasi numai la tarani nu la hypermarket, conteaza foarte mult daca vreti sa simtiti ca mancati gustos,indicat ar fi ca si legumele sa fie tot de la tarani cumparate.

  2. :D Și noi facem, deseori, o supă asemănătoare. Spun asemănătoare pentru că nu folosim carne ci multe zarzavele, d’astea de care ai pus și tu în oală.
    Și e buuună-bunuță! Ne place!

  3. Buna supa, cred ca nu trece luna sa n-o fac. Stii ca n-am pus niciodata coriandru, dar o sa incerc, eu puneam piper.
    Pui crescut traditional, neintensiv? Spune unde, spune ciineee….

    1. Adi Hădean Author says:

      găsești de la mai mulți producători, scrie pe ambalaj (în orice supermarket).

    2. In ce scrie pe ambalaje nu mai credem de mult :).

    3. Adi Hădean Author says:

      un producător care are destul de mult de pierdut, nu va minți prin etichetă:). din fericire, există și la noi câțiva.

  4. Parca simt mirosul, foarte faina ti-a iesit, chiar daca cea din copilaria mea era, parca, mai galbena. Sau o fi amintirea de vina?
    Mie nu-mi place cu patrunjel, ci cu piper presarat deasupra…o nebunie! Bunica mai punea si cate o bucata de telina si o gulie mica. Si o facea cu „gritarasi” (aluat taiat in forma de patratele), ca nu avea masina din aceea. Gritarasi, taietei, frecatei, csiga (astea ne vin de la unguri si se fac cu ajutorul andrelelor) – avem si noi pastele noastre, nu numai italienii :).

  5. o supa din asta te unge la suflet, mai ales iarna. am facut si eu recent supa de pui crescut traditional – senzational! exact ca un pui de la tara. inca nu-mi vine sa cred ca l-am cumparat din hypermarket :)

  6. O reteta simpla dar foarte gustoasa! Mai ales iarna ce buna e o supa de pui calda!

  7. la noi in casa asta era supa de duminica:) in fiecare duminica aveam asta in meniu, dupa care mama lua pulpele si le facea pane langa cartofi rantaliti si sos de rosii.
    Acuma mi-e dor de mama, ce mi-ai facut?:))))

    1. Adi Hădean Author says:

      sanda.)

  8. Minunata supa,imi aduce aminte de bunica.
    Te rog, daca cumva ai timp, sugereaza-mi si mie ceva care sa mearga cu un vin alb sec exceptional.
    Poate peste,poate altceva,te rog. Multumesc frumos.

    1. Adi Hădean Author says:

      Îți sugerez o mâncare cel puțin la fel de excepțională:).

  9. Simplu, delicios cam asa se face si pe lanoi in Bihor, cand e gaina sau cocos de la tara folosesc kukta (oala sub presiune) pun gaina il las sa fiarba 15-20 minute, scot spuma, pun legumele si condimentele si apoi inchid kukta si-l las 30-40 de minute, iese delicios, practi e „supa noastra de duminica” in general :)

    1. Adi Hădean Author says:

      de duminică o țin minte și eu:). doar că de data asta mi s-a făcut poftă de ea lunea:).

  10. Si noi facem des supa de pui, si la fel, imi aminteste de bunica. Este una din preferatele mele, insa mie imi plac mai mult taieteii taiati patratele, ca nu se intinds din lingura, sau gartene ca la nunta ;)
    Pofta buna!

  11. Si eu tot asa o fac si tot asa ii spun: supa de Buni. Este preferata fetitelor mele.

  12. Si eu stiam la fel: oala se spumuieste nu ca sa scoti toxinele, ci ca sa fie supa limpede. Eu stii cum fac cu legumele? Pt ca ai mei nu le-ar minca asa lasate, le pasez cu mixerul si le pun inapoi in oala. Supa nu mai este asa limpede-limpede, dar iese un pic mai cremoasa si ffff gustoasa. Carnea o „refolosesc”: de obicei, o fac cu smintina si ciuperci.

  13. …..cel mai bun leac impotriva racelilor si virozelor !!!!…..si gustos si sanatos !!!!!

  14. Musai sa ceri reteta de „10 legume” de la mama! Vezi ca te tin minte:))

  15. Antonella says:

    Praga te saluta, Adi!
    Multumim de supa….era „era supa de duminica” si la noi, la Mures!
    O zi buna!

    1. Adi Hădean Author says:

      salut și eu praga și pe tine:)

  16. De ce ai fiert taiteii separat?

    1. Adi Hădean Author says:

      ca să nu-mi rămână pelicule prin supă (se întâmplă deseori dacă fierbi tăiețeii în supă).

  17. vad ca la fel ca si majoritatea celor care au scris mai sus si eu asociez mancarea cu cei dragi si cu amintirile copilariei….la fel asociez si eu supa (obligatoriu facuta dintr-un cocos sau o gaina din ograda bunicii mele),cu taiteii facuti de buni , lascute le ziceam noi …bunica mea era in Apuseni la Sohodol si cred ca era cea mai buna si mai adevarata supa….bineinteles de duminica…iar la felul doi…sarmale…ce n-as da sa o mai avem pe buni si mancarurile ei deosebite…oh ce ne-ai facut cu supa…sa-i zicem supa cu melancolii…felicitari pentru retete dar in special pentru modul de a le prezenta….

    1. Raluca,si la Nasaud tot cu ‘lascute’ o facea bunica…

  18. Pentru cei care vor o supa mai grasa si nu vor sa foloseasca o gaina intreaga, se gaseste si spate de pui prin supermarketuri. Il adaugati pulpelor sau ce mai aveti si va iesi mai gustos;)

  19. aveti dreptate cu totii… adi ne-a adus aminte de „mirosul” copilariei! Bunica mea mai adauga un catel de usturoi, cu coaja cu tot, pentru limpezime si ii da si un gust super. Din legume faceam, obligatoriu, salata de beuf.

  20. Buna seara,

    Am citit reteta in timpul zilei si abia asteptam sa ajung acasa sa o prepar. N-am avut sansa sa-i am pe bunici aproape in copilarie insa mi-am propus ca nepotii mei sa aiba amintiri frumoase ca tine si citiorii de mai sus.

    Astept maine si verdictul sotului. Pentru ca stam pe alte meleaguri, cu alte obiceiuri culinare (in Golf), trebuie sa ma lupt sa mai mancam si ceva mai usor, nu doar cu sosuri si orez tot timpul.

    Multumesc pentru reteta.

  21. asta nu-i ca la mama acasa ..trebuie pui de tara …sa fie galbena supa ….si mai grasa

  22. Foarte fain, tb sa incerc sa mai fac, de obicei pun multe legume si iese o ciorba :)
    Dar vreau sa ridic un subiect cat se poate de interesant: coriandrul- frunze. ( ca sunt si seminte)
    Eu nu pot sa il sufar, pt mine are gust de detergent. Am incercat de nenumarate ori, si am descoperit in Londra, unde am mancat multa mancare japoneza si thailandeza, si nu stiam componenta care imi face atat rau.. si am izolat pana la urma coriandrul.
    Am studiat problema si se pare ca e o chestiune genetica, cica unii oameni nu au receptorii necesari pt anumite sub-gusturi, deci nu percep gustul lui asemanator cu lemon-grass.

  23. Sunt multi care considera ca e acquired taste, dar sincer, nu cred… oricat as incerca, tot gustul de detergent il simt. – deci inclin sa dau dreptate sudiilor.
    Acquired taste este cafeaua, mai degraba,mie nu imi placea, dar am descoperit-o cu ajutorul coffee-tasting-urilor tinute de prietenii nsotri de la Sbux Cluj :)

  24. Domnule Adi, azi prima data am citit si eu un blog la cineva ….sincer, mi-a placut si o intru mai des deja …dar cel mai mult o sa astept reteta de 10 legume.

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc frumos:)

  25. Nu imi place descrierea supei. Ai trecut de la un subiect la altul, nu ai spus exact cum se pun la fiert, daca se pun legumele deodata cu carnea sau nu. Eu una cred ca stiu ce este un amestec de „zece legume”.

    1. Adi Hădean Author says:

      Ce să faci? N-ai ce face…

  26. Ce sa mai zic…am 2 ore de cand rasfoiesc siteul.Este medicament pentru suflet si minte! Iti multumesc, mi-ai facut ziua mult mai frumoasa!
    Si acum..la supa inainte!
    O zi superba si spor in toate!

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc:)

  27. Draga Adi, am descoperit de curand blogul tau si am de gand sa citesc toate retetele tale. Eu folosesc tot pulpe de pui(2-3) dar ma doare sufletul sa pun la fiert legumele in acelasi timp cu carnea . Ma gandesc ca distrug majoritatea vitaminelor. Probabil ca gustul este mai bun daca fierb in acelasi timp? Chiar nu am pe cine sa intreb acum. PS : Succes cu revista!

    1. Adi Hădean Author says:

      pentru vitamine, mâncăm fructe și legume proaspete:). oată fierte legumele, fie că le ții 5 minute fie că le ții 50, vitaminele se cam duc.

  28. Fabuloasa supa. O adoram si eu si familia mea.
    M-ai facut curioasa cum e cu amestecul de „zece legume”. Astept cu interes reteta.

  29. Fabuloasa supa. O adoram si eu si familia mea.
    M-ai facut curioasa cum e cu amestecul de „zece legume”. Astept cu interes reteta

  30. Buna, Adi!
    Delicioasa supa, cu siguranta, acum o am pe foc. :) Poti sa-mi spui daca ai scris undeva reteta de zarzavat „10 legume de la mama”? M-ar interesa si sunt curioasa daca printre legume se gaseste si ardeiul gras. Multumesc anticipat pentru raspuns! Esti un adevarat profesionist. :)

    1. Adi Hădean Author says:

      poate fi, dar nu-i obligatoriu.

  31. Wau .acum pa apuc sa gatesc .je

  32. Marian says:

    Ai facut rost de retata “10 legume” ?
    M-as bucura daca ai putea sa ne-o spui si noua.
    Mersi!

  33. da’ mult mai vorbesti. am intrat sa citesc o reteta, nu amintirile tale din copilarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close