Cremă de morcovi cu midii

468

(GP)

De cum am citit articolul tău, m-am gândit la o Supă Cremă de Morcovi cu Midii Proaspete. Este un preparat simplu dar cu un gust intens, o combinație delicioasă între dulceața morcovilor și aroma midiilor.

Pentru că sunt adeptul ingredientelor autohtone, m-am aprovizionat cu aproape toate cele necesare din piața Obor (vs. supermarket-uri sau lanțuri de magazine de cartier):

  • 1kg de morcovi neaoș românești, strâmbi, de toate formele și un pic acoperiți de pământul în care au crescut,
  • 1,5kg midii proaspete, crescute în Marea Neagră,
  • o legătură zdravănă de pătrunjel,
  • două cepe roșii, potrivite ca mărime,
  • 2-3 căței de usturoi (însă eu am pus mai mulți, ce să fac, îmi place usturoiul),
  • un ardei iute, musai roșu.

În plus, mai este nevoie de un pahar de vin alb, sec (cam 300ml – eu am folosit un Chardonnay de Purcari), supă de legume sau pește (puțin peste un litru), 100g de unt, o întoarcere de sticlă de ulei de măsline, 2 lingurițe de zahăr și sare și piper, după gust.

legume

Se lucrează la două capete: întâi se prepară o supă cremă de morcovi iar midiile se tratează separat. Spre final, cele două se combină pentru a obține deliciul despre care spuneam mai sus.

Într-o oală se topește jumătate din cantitatea de unt cu o linguriță de zahăr și se adaugă morcovii tăiați rondele, mai puțin doi care se opresc și se taie cubulețe. Se țin la foc mediu aproximativ 10 minute, amestecând des, apoi se acoperă cu supa de legume sau pește și se lasă la fiert. Eu am folosit apă din lipsă de supă. Nicio tragedie, apa merge la fel de bine. După ce s-au fiert, morcovii sunt pasați împreună cu supa în care au fiert folosind un blender vertical, apoi supa revine pe un foc mic de tot, atât cât să o mențină caldă. Se adaugă sare și piper, după bunul plac.

Cubulețele de morcov se prăjesc în untul rămas la care se adaugă a doua linguriță de zahăr, până ce devin arămii și ușor crocante. Se amestecă din când în când, având grijă să nu se ardă sau să nu se lipească.

În timpul de fierbere al morcovilor, într-o oală mare se încălzește uleiul de măsline împreună cu usturoiul tocat mai grosier, ardeiul iute și ceapa tocate mărunt. Acestea se țin pe foc mic cam 10 minute, până ce ceapa devine ușor aurie și aromele sunt eliberate. După sfertul de ceas, prăjeala se stinge cu paharul de vin și se iuțește focul. La punctul de fierbere, în oală se aruncă midiile (după ce au fost atent “bărbierite” și apoi “exfoliate” cu un burete de sârmă) pentru o “ședință de saună” de 3, maximum 4 minute. Era cât pe ce să uit să arunc în oală și pătrunjelul tocat, însă mi-am adus aminte la timp. Când sunt gata, midiile se separă de supa pe care și-au lăsat-o și apoi se colectează carnea (doar de la cele care sunt deschise).

midii 1

Supa de midii este strecurată și încorporată în supa de morcovi. Se adaugă și carnea midiilor și se ia de pe foc. Dacă este nevoie, se asezonează din nou.

Se servește în boluri un pic înalte, presarată cu morcovul crocant și câteva frunze de pătrunjel.

Timp de preparare: undeva pe la o oră, cu tot cu spălat și tocat.

Timp de consumat: cât e nevoie să te bucuri de ea.

Din aceste cantități hrănești 6 oameni pricăjiți sau 4 vlăjgani flămânzi.

midii 2

Text&Foto: Cristian Apostol

P.S. Rețeta este “împrumutată” dintr-o carte din acelea color, cu coperți groase și frumoase și lucioase. Iar pozele sunt făcute cu un Nikon D3200, recent achiziționat, întocmai pentru a face fotografii culinare.

Join the Conversation

  1. Minunata reteta, simpla, savuroasa, frumos gatita si povestita. Am balit tastatura, nu mai pot, fug sa cumpar midii(cozze se numesc in Italia), sa vad daca gasesc la pescarul meu. N-am morcovi dulci, romanesti, o sa folosesc plasticul italian, dar tot o sa ma bucur de minuna asta.
    Un mare BRAVO!

  2. Arata demential bro. !!!

  3. Spor la gătit Gina!
    Mulţumesc Johnny B!

  4. Doru Marian Cotet says:

    Preparate fara carne (ca asa spune categoria) … dar cu midii … interzis asadar vegetarienilor …

    Cum ar fi sa merg la un restaurant (cu pretentii) sa cer un preparat fara carne si sa primesc „Cremă de morcovi cu midii” ori „Crema de linte cu carnati” ? :)))))

    Pana atunci iata o solutie: delete macar la categoria „Preparate fara carne”.

  5. Buna rauuuuu….nu stiu daca am respectat cantitatile ca la carte dar si cu o mica improvizatie tot iese dementiala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close