Mulți prieteni m-au întrebat cum să marineze diverse feluri de carne înainte de a le pune pe grill sau la cuptor/tigie. Și dacă-i bine să o facă ori mai bine să nu-și bată capul. Le-am răspuns tuturor în funcție de situația în care se aflau și în funcție de nevoile specifice. De data asta voi răspunde în public, cu un caz particular care poate fi extins, adaptat, modificat în funcție de fantezia și gusturile voastre. Am făcut în dimineața asta un mușchiuleț de porc la cuptor, pe care-l lăsasem de ieri până azi la marinat într-un amestec de…dar hai mai bine să vă arăt:
Acesta e mușchiulețul.
Condimentele pe care le-am folosit: piper negru, piper verde, chimen. Puteți folosi orice, de la cuișoare, scorțișoară sau salvie până la anason ori coriandru, important e să vă placă aromele și să știți că unele mirodenii se potrivesc mai bine cu anumite feluri de carne (de exemplu, coriandrul și puiul se înțeleg bine, anasonul și porcul se iubesc de-a dreptul iar mielul e topit după ienibahar și rozmarin).
Pentru marinare mai avem nevoie de o soluție acidă, de exemplu, sucul de citrice (eu am folosit portocală și lămâie, pentru o aromă mai proaspătă puteți încerca limeta sau dacă vă place gustul ușor amărui puteți pune zeamă de grapefruit, ori, în alte cazuri, puteți folosi un vin alb, de calitate). Pentru că-mi place să folosesc la marinare ceapă și usturoi, le-am folosit și aici. De asemenea, fiind vorba despre porc, am pus foi de dafin. Ardeiul iute e aici pentru că-mi place mâncarea picantă.
Ce am făcut? Mai întâi am tăiat citricele, după ce le-am rulat pe masă înainte, să li se spargă alveolele și să obțin cât mai mult suc.
Le-am stors într-o caserolă și am lăsat și cojile împreună cu zeama.
Am tocat pătrunjeliul (mare, nu mărunt) și l-am pus în zeama de citrice.
Am zdrobit usturoiul, am zdrobit condimentele și am tocat ceapa. Le-am pus în același vas.
Am turnat trei linguri de ulei de măsline extravirgin peste toate, le-am amestecat bine, am pus o linguriță de sare și am pus mușchiulețul. Am amestecat bine-bine, am pus capacul peste caserolă și am lăsat-o la rece, în frigider, timp de 16 ore.
În timpul acesta, aromele, ajutate de acid, au pătruns în carne.
Nu mi-a mai rămas decât să pun mușchiulețul pe o foaie de copt, în tavă. L-am vârât în cuptorul încins (200 de grade Celsius) pentru 20 de minute. Puteți să-l faceți ori așa ori pe grill (chiar și în tigaia grill). Atenție, curățați carnea înainte de a o găti altfel mirodeniile, frunzele, legumele folosite se vor arde și vor strica gustul cărnii.
Gata.
Am mâncat mușchiulețul ca străbunii, doar cu pită țărănească, de pe un blid de lemn.
Nu mi-e musai să mă laud dar trebuie să vă spun că mușchiulețul a fost perfect, aromat, suculent, teribil de gustos.
Să fiți sănătoși.
Excelent
Manac o eugenie si ma uit la bucatile astea. :)
Mananc si litere deci se intelege….
caleaceaiului, mulțumesc
nina, înțeleg că ți-e foame, în ciuda eugeniei:-))
mda….carnea pe pita intotdeauna mi-a palcut…
de astazi am sa imi instalez ceva program care sa nu ma mai lase sa intru pe adihadean.ro …. nu se mai poate, am la acid gastric in stomac… daca eram in state te trezeai cu un proces de zile mari! Nu e posibil sa imi provoci atat salivare!
aaaaaaaaa
ma duc sa imi cumpar ceva de mancare ca nu mai pot.
Ce e nasol, ca orice as cumpara … nu are gust (in comparatie cu ce vad/citesc la tine)!
Muschiuletul de porc e bine sa fie facut asa, mai rozaliu inauntru? Arata nemaipomenit.
pai eu sunt om de-o eugenie….?
nina, vai, nu, nicidecum :-)
vlad :-))
luci, și mie
claudiu, de bună seamă:-)
Hehe, ce chestie, chiar azi am făcut muşchiuleţ marinat + gnocchi în sos roşu (plus câteva mici secrete :-)) Am mâncat tot, dup-aia m-a luat somnul, aşa se întâmplă dacă mănânc la prânz :-)
Someone, ești sigur că n-ai puteri telepatice? Nu, nimic despre flacăra mov:-).
Domnu Hădean, eu fac treaba asta cu vin alb. Cu citrice n-am încercat încă dar nu e timpul trecut. Mi-a plăcut poza în care turnați uleiul extravergine. Pot să-i dau print și să o-nrămez? :)
Tanti Jeni, aș fi onorat:-).
E minunat, da’ marinata pentru muschi de vita n-aveti? (Lol)
mno..ceva de genu am facut aseara cu un piept de pui (sare, piper cayene, boia dulce, oregano, busuioc, ulei de masline si un pic de otet de mere-uitasem ca am ceva citrice) diseara o sa-l bag ori la fiert si prajit un pic, ori la tava (baiu i ca am cuptor cam naspa). Ma poti ajuta cu un sfat?
Luci, nu-l fierbe, o să irosești bunătate de sucuri aromate din carne. Tigaie, capac, foc mic, foarte puțin ulei, rotit mereu. Sau cuptor. Ah, da, după un sfert de oră renunță la capac și mai ține 2-3 minute pe foc. E esențial să-l întorci des, altfel riști să se ardă pe o parte și nu vrei asta.
mhm….mersi fain. maine dau feedback :)
da, extraordinar, însă încă 6 zile eu sunt la cură de pește și pui. Poate faci un post special cu ce condimente se potrivesc fiecărui tip de carne. EU mereu am dilema asta. Pun cam la toate busuioc.. îmi place mult aroma, și nelipsita sare:)
Roxana, bună idee. O să scriu ceva pe tema asta:-).
O reteta prezentata minunat, d-le Hadean. Va urmaresc de ceva timp si vreau sa va felicit pentru spontaneitatea Dvs.culinara si retetele reusite. Canadienii, sau mai corect spus cei din Quebec, v-ar invidia pentru marinata Dvs. In afara de steak, aici orice carne este marinata…Salutari din Montreal!
Davella, mulțumesc, sunt onorat:-).
deci Adi….stii cum a iesit pieptul ala de pui? inca-i mai simt aroma care a intrat in tot muschiul. Si mi-a mai ramas si pentru senviciurile de azi la munca. O sa repet experienta, clar.
măăăă, tu vrei să mă faci să suspin…:-))
Excelenta reteta si ca toate retetele tale sunt clare si usor de urmat. Ei, n-am citit cu atentie cum se pune patrunjelul si l-am sfarmitat. Sunt curioasa miine cum o sa-l curat? Ai zis ca se arde daca il las pe muschiulet si nici jetul de apa nu cred ca-i o alternativa buna.
Multumesc Adi pentru retete – de cateva saptamani iti urmaresc blogul si pot sa zic ca parca sunt mai ‘adventurous’ ca sa nu zic mai talentata in d’ale gatitului.
eu as vrea sa afum muschiuletul si am cautat special marinata Adi Hadean; imi recomanzi sa il marinez asa si sa il pun la fum cald cateva ceasuri?
mersi. :)
p.s. si carnatul o s il fac tot dupa reteta ta cu boia, pentru prima data.
Am urmat si eu reteta…nu intocmai…adica am folosit pulpa in loc de muschi…a iesit delicioasa doar ca a avut mai mult timp de coacere
Multumesc Adi Hadean
Deci eu am respectat reteta și am făcut exact ce scrie aici. Rezultatul : BETOOON!!! Baițul care îl avem în reteta asta e mega bun. Mulțumesc pt ajutor ;)
Tocmai l-am bagat la frigider,sper sa iasa pe placul invitatilor maine (de Craciun). Deocamdata arata beton!
Sotul meu gateste cu succes si pricepere aceasta reteta, este WOW!
Va multumesc, am intrat pe site special pt a va multumi! :)
Tin muschiuletul pana se patrunde;cata apa pun? Il pot pune in punga pt.friptura?
Ce condimete sunt iubite de un muschi de vita ? Dar de manzat ?
Multumesc mult pt. tabelul de masurare a ingredientelor.
La multi ani frumosi,cu multe realizari si multa,multa sanatate !
Acum am pus carnea la marinat si sper sa iasa ceva bun.. abia astept sa gust din bunatatea asta!
Salut, Adi! Cam cu ce cantitate de vin se poate înlocui sucul de lămâie/portocale? Mulțumesc!
Am pus la bait muschiuletul de porc. De abia astept sa il mananc. Sper sa iasa bine, de obicei carnea de porc o cam usuc. Maine e ziua cea mare. Sper sa fie o surpriza pentru sot
Ar fi mers niște cantități totuși.