Clătite cu portocale sau crêpes Suzette, dar ale mele sunt fără alcool. Clătitele sunt pentru mine un comfort food de care nu prea vreau sa mă dezic, îmi place să fac clătite mai ales în weekenduri și vara când avem fructe la discreție, dar iarna le fac pe cele mai speciale, și anume – crêpes Suzette. A fost dragoste la prima îmbucătură, ne place să le savurăm cu felii de portocale și afine (de data aceasta am avut doar congelate și, până la urmă, afinele sunt doar preferința noastră, ele nu se regăsesc în rețeta originală). Principalele componente ale acestor clătite sunt portocalele (coaja și zeama), untul și zahărul. Pentru cei curioși avem ingredientele și metoda de prepare mai jos.
Ingredientele pentru clătite cu portocale (5 clătite):
- 1 ou
- 100 g făină albă
- 70 ml lapte
- 90 ml apă minerală
- 15 g unt topit
- 1 linguriță coajă de portocală rasă fin
- 1 linguriță de zahăr brun
- 1 praf de sare
Ingredientele pentru sos:
- 50 g unt
- 25 g zahăr
- Zeama de la o portocală generos de mare
- 1 linguriță coaja de portocală
- 1 portocală decojită și feliată
- Afine pentru servire (opțional, dacă nu aveți proaspete, mai bine le omiteți)
Metoda de preparare
Clătite
Pentru început mi-am adus toate ingredientele la temperatura camerei, inclusiv untul pe care l-am topit în prealabil.
Într-un bol am adăugat făina, oul, sarea, zahărul, coaja de portocală și apa minerală, apoi am amestecat bine cu un tel până când toată făina s-a încorporat și am obținut o consistență mai groasă.
Din acest moment, am pus untul și treptat laptele, cu grijă ca să nu fac cocoloașe. La final consistența aluatului de clătite este mai lichidă, exact cum trebuie să fie, ca să alunece ușor în tigaia de prăjit clătite. Dacă ieșea mai gros, atunci mai adăugam puțină apă sau lapte, dar nu a fost cazul.
Am prăjit clătitele într-o tigaie de clătite, pe care am dat-o cu niște ulei la început și am prăjit clătitele. Mi-am porționat clătitele cu ajutorul unui polonic, în așa fel încât mi-au ieșit 5 clătite, suficiente pentru 2 persoane.
Sos de portocale
Pentru sos, am luat o tigaie cât mai largă și am pus untul la topit. După ce acesta s-a topit, am pus zahărul (eu am folosit zahăr brun, deoarece de acesta aveam în casă), zahărul are nevoie doar de câteva secunde, maxim un minut, după care începe să se caramelizeze, în acel moment am pus sucul de la o portocală foarte mare (aveți grijă aici, deoarece se creează o reacție prin care sucul de la portocală o să fiarbă foarte tare).
Am amestecat puțin în tigaie cu o spatulă și am lăsat să dea în clocot câteva secunde, după care am luat tigaia de pe foc și am adăugat 1 linguriță din coaja de portocală.
În acest moment am așezat strategic clătitele în tigaie, zic strategic, pentru că trebuia să le împătur frumos pe fiecare parte, ca să ajungă sosul pe toate părțile clătitei, am înserat câteva poze.
După ce am terminat de împăturit toate clătitele, atunci le-am mai lăsat la foc foarte mic, maxim un minut, cât să le pătrundă sosul din tigaie, am adăugat peste acestea și feliile de portocală, după care le-am luat de pe foc.
Servire clătite cu portocale
Am așezat clătitele pe cea mai faină tavă sau platou din casă și am presărat niște afine peste acestea. Pfiu, un deliciu, le-am savurat în câteva minute!
Numai bine și zile senine,