Pulpe de rata cu sos de portocale

3.9K

O frăție aparte între două ingrediente din bucătărie este aceea dintre rață și portocală. Nu sunt rude și nici nu par apropiate la prima vedere. Totuși au făcut cu mult timp în urmă un pact secret, consfințit de strămoșii noștri bucătari, întru delectarea și surprinderea papilelor noastre gustative.
Ca să nu abordăm clasic și abrupt rețeta, vom face sosul cât mai simplu, iar pentru siguranța bucătarilor mai puțin experimentați, vom găti cele două pulpe de rață doar la cuptor, respectând timpi pe care am încercat să-i restrângem rezonabil și temperaturi controlate.
2 pulpe de rață
1 căpățână mare de usturoi
1 ceapă roșie mică
6 morcovi tineri
1 portocală
2-3 fire rozmarin
sare și piper
Pentru sos mai aveți nevoie de:
o portocală
100 de grame de zahăr

2
Clătiți și uscați bine cu un șervet de bucătărie pulpele de rață. Crestați pielea fără să pătrundeți în adâncime cu un cuțit foarte ascuțit. Rostogoliți pe toate părțile în zeama unei portocale. Presărați sare grunjoasă și piper proaspăt măcinat. Așezați în vasul pentru cuptor cățeii de usturoi cu tot cu coajă, ceapa tăiată sferturi, jumătățile de portocală stoarse, rozmarinul și 200 de ml de vin alb. Așezați pulpele pe acest eșafodaj, cu pielea în jos la început, astfel încât să nu atingă fundul cratiței.

3
Acoperiți bine cu folie și dați la cuptor, 45 de minute la 170 de grade Celsius. După acest timp întoarceți pulpele cu pielea în sus și mai lăsați la cuptor, acoperit, încă 45 de minute. Abia acum, îndepărtați folia și mai lăsați încă 45 de minute la 180 de grade pentru o piele crocantă.

4
Scoateți pulpele, morcovii și eventual ceapa pe un platou. Strecurați sosul rămas.
Puneți într-o crăticioară la foc mic 100 de grame de zahăr, Muscovado dacă aveți e ideal. Lăsați să se topească. Stingeți cu zeama unei portocale, omogenizați și condimentați cu un pic de coajă răzuită de la același fruct. Adăugați zeama rămasă de la carne, amestecați și lăsați să fiarbă 10 minute. Dacă doriți o consistență mai groasă, imediat după sosul de carne adăugați un boț de unt amestecat cu o lingură de făină.

5
Serviți pulpele de rață cu morcovi, foi de ceapa, frunze de salată și sos de portocale.

6
E bine să încercăm lucruri noi din când în când. Dacă e să definesc cumva fericirea, aș spune că e o stare de liniște totală interioară presărată rezonabil cu momente insolite. În unele zile, când viața nu e generoasă, un fel nou de mâncare, o aromă necunoscută pot aduce plusul necesar. Gătitul e în puterea și la discreția fiecăruia dintre noi.
Forța fie cu voi! Mai ales când se strică mixerul.

Text & Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. Fix ce imi doream sa incerc sa gatesc si voiam sa merg la sigur cu reteta (fara sa experimentez retete): pulpe de rata! Imi este deja foarte pofta de acest fel de mancare

  2. De catva timp,ma tot gandeam sa cumpar un preparat cu rata de la un restaurant chinezesc.
    Ma bucur ca nu m-am grabit!

    Multumesc tare mult!

  3. Una dintre cele mai bune mancaruri, clujenii o fac delicios. Recomand cu caldura, impreuna cu un vin adecvat.

  4. Foile de ceapa pentru plating sunte cele care s au gatit 1h:45 mins in cuptor cu pulpele? Nu se fac prea tare!? Mi e frica, ca nu mai am cum sa fac barcutele :)

    1. Costin Barbutz says:

      Nu folosiți o ceapă foarte mică și totul o sa fie în regulă. Mulțumesc pentru interesul acordat rețetei!

    2. O reteta extraordinara. Nu credeam ca se poate gati pulpa de rata atat de usor si sa rezulte o farfurie atat de frumoasa si gustoasa. Multumim si mai asteptam!

  5. Buna ziua, am incercat reteta e usor de facut, dar am o problema……morcovii au avut un gust amar….
    De la ce sa fie ? De la vin sau zeama de la portocala ….

  6. Executat. Cel mai bun:))
    Cu multumiri !

  7. In loc de faina in strainatate se gaseste Maizena ptr a ingrosa sosul..e f bun recomandati. L.Faina e mai grea la stomac.
    Irene suede.

  8. In loc de faina in strainatate se gaseste Maizena ptr a ingrosa sosul..e f bun recomandati. L.Faina e mai grea la stomac.
    Irene din Suedia

  9. Am facut aseara! Mulțam pentru rețeta si îndrumare!

  10. O singura întrebare, temperatura cuptorului este cu ventilație sau fără?

    1. Silvia Barbutz says:

      Da, cu ventilatie!

  11. Nu am inteles un lucru. Prima data lasam la cuptor 45 min cu pielea in jos, apoi intoarcem si mai lasam 45 min si apoi (dupa cele 45 min) mai lasam inca 45 min fara folia de aluminiu? Deci timpul total de gatire e de aprox 135 min?
    Daca nu am cuptor cu ventilatie las tot la170 grade?sau maresc temperatura?

    1. Silvia Barbutz says:

      Timpul calculat de dvs este corect, gatirea in cuptor are aceste trei faze. Da, ridicati temperatura putin spre final, pentru a obtine crusta crocanta.

  12. Va multumesc mult pentru reteta! Am pregatit pulpele aseara si au fost superbe! E o reteta simpla si foarte gustoasa! Bravo ca publicati asa ceva si bucurati serile in familii (dar si stomacurile :))))!

  13. Minunăție! Și fetitei mele de 5 ani i-a plăcut foarte mult! Mulțumim pentru rețeta simpla si atit de buna, pentru felul foarte inspirat de a o scrie :)

  14. Am incercat rețeta cu o rată de la țară dar este mult mai dura carnea ,așa că după două reprize de 45 de minute la cuptor era tot tare așa că am transferat totul la cratiță minune apoi am asezat-o frumos în tavă și am introdus o 15 minute la cuptor cu funcția gril pentru curată.Genial,acum trec la sos. Multumesc pentru rețeta.

  15. Peste 2 ore la cuptor mi se pare mult prea mult. Nu ma bag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close