Au fost două seri la Casa Latină, în București. Concluziile sunt pentru mine și pentru colaboratorii mei din aceste două seri. Vă asigur că în momentul în care voi decide când voi mai găti în București voi ține cont și de aceste concluzii și de semnalele pe care le-am primit de la prietenii care m-au onorat cu prezența lor în cele două seri. Unii dintre voi au dorit să afle rețetele unor preparate. Le postez acum, aici, cu bucurie:
-fasolea din componența mâncării Mauros i cristians (seara valenciană): e musai să fie fasole brună, din conservă. De ce din conservă? Pentru că fasolea se păstrează în apa în care a fiert, cu puțină sare. Avem nevoie de apa aceea la sos. În plus, suntem scutiți de la a folosi altă sare în timpul preparării. Mai avem nevoie de o jumătate de ceapă la 400 de grame de fasole și de un cățel de usturoi. De foarte puțin ulei și de o foaie de dafin. De un pahar de suc de roșii. Atât. Ceapa și usturoiul se sotează, se adaugă fasolea (cu tot cu apa în care a stat la conservă) și sucul de roșii. Se lasă să dea un clocot și se adaugă foaia de dafin. Se ține pe foc mic încă patru-cinci minute.
Mousse de taronja (spuma/jeleu de portocale) a fost piesa care mi-a părut a se bucura de cea mai mare apreciere (doi spanioli și un portughez care au mâncat aseară meniul valencian s-au declarat mulțumiți de meniu, despre bacalao au spus că a fost muy rico iar despre mousse că a fost esquisito). E un desert foarte simplu de făcut. Pentru două porții (sigur, aici intervine măsura fiecăruia, două porții pot fi patru sau doar una) avem nevoie de un pahar de suc proaspăt de portocale (250 ml), 20 de mililitri de brandy de calitate, o jumătate de foaie de gelatină (puteți folosi și gelatină măcinată dar cu foaia sigur nu dai greș), trei linguri de zahăr și coaja unei portocale plus alte trei linguri de zahăr. Primele trei linguri de zahăr se dizolvă în suc împreună cu gelatina. Amestecul se pune într-o cratiță și se încălzește ușor (până la 50-55 de grade Celsius-dacă nu aveți termometrul încercați temperatura cu degetul, ar trebui să fie suportabilă) împreună cu jumătate din coaja de portocală tăiată în fășii subțiri. Se toarnă în forme și se dă la rece pentru 2-3 ore. Celalată jumătate a cojii de portocală, tăiată tot în fășii subțiri, se pune pe foc într-o cratiță cu o ceașcă de apă și trei linguri de zahăr. Se lasă să clocotească trei minute apoi se scot pe o foaie de copt sau pe o farfurie. Le veți folosi chiar la urmă, pe post de decor aromat. Până se încheagă jeleul, bateți frișca (neapărat din smântână dulce) cu puțin zahăr praf și cu o lingură de zahăr vanilat. După ce s-a făcut jeleul, potriviți-l pe o farfurie împreună cu frișca și cojile de portocală zaharisite. Gata. Să fiți sănătoși.
Ziceai ca se poate tine dieta numai cu jeleu? :)
Iyli, se poate, doar că e dietă de îngrășare, nu de slăbire :-) (e un desert ușor dar nu trebuie să neglijăm faptul că are destul de mult zahăr). Desigur, consumul moderat nu e primejdios:-).
Sper sa revii in Bucuresti, daca nu la Casa Latina atunci in alta parte, chiar daca probabil nu ai fost la fel de incantat de data asta.
Iti multumesc pentru reteta de jeleu, oficial a devenit desertul meu preferat!:D
ps: in comentariul anterior s-a strecurat un „nu”. Asa ca trebuie sa spun din nou ca am fost foarte incantati!:)
Alina, mă bucur (seara valenciană a fost mult mai reușită decât prima, deși nu toată lumea a apreciat orezul:-) ). Noroc cu jeleul:-). Și…cu plăcere:-)
Mda, cu orezul chiar a fost o problemuta:) Prietenii mei au fost foarte contrariati ca nu ai gatit si orez cu lapte la desert:D
In ceea ce ma priveste, mi-a placut mai mult orezul de la aperitiv decat cel ce insotea pestele, pentru ca al doilea era mult prea lipicios pentru gusturile mele.
Eh, Valencia înseamnă pe lîngă portocali, pește, fructe de mare, și foarte mult orez, în multe feluri și(destul de) lipicios. E diferit și față de risotto-ul italian și față de orezurile asiatice:-).
Seara Valenciama a fost pe cinste. Nu vorbesc numai despre deliciosul desert, bun în cura de slă …. îngrăşare :)) sau despre felul principal ci şi despre combinaţie de început, un arroz cu cea mai interesantă textură (un 2 în 1 intrigant şi poate mai greu de înţeles pentru unii :) ) şi o fasole demenţială.
Mulţumim.
Alex, mă bucur că v-a plăcut. Cât despre orez, chiar am depus efort să iasă 2 ăn 1:-). Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să le placă tuturor, deși m-ar fi bucurat să fie așa:-).
Bravo !Bravo!
Felicitarile celor care au savurat mancarurile tale dovedesc inca o data ca esti talentat!
Esti cu adevarat in haute-cuisine!
Trei stelute Michelin pentru bucatarioara ta virtuala!
Shari, mulțumesc. În bucătăria virtuală totul e ok însă în cea reală au fost câteva probleme de data asta. Nu-i bai, umilința are și ea rolul ei în viața omului:-).
Iti urmaresc blogul de multa vreme si eram curioasa sa gust din preparatele tale. Am fost la Casa Latina vineri seara si ma declar extrem de incantata. Am descoperit cu bucurie gusturi si arome noi si sunt dispusa sa mai incerc si data viitoare :). Pestele mi-a placut in mod deosebit, precum si desertul (apreciat de toata lumea se pare ;)). Felicitari pentru initiativa si pentru felurile de mancare servite. Sper ca ne vom bucura de astfel de seri si pe viitor.
Lori, mulțumesc frumos:-). O să mai vin:-).
Domnu Hădean au fost niște seri memorabile. Păcat că n-am făcut schimb de fanioane, măcar de șorțuri. Apropo, șorțul ăla negrul vă prinde foarte bine! Sper să mai avem onoarea să vă vedem :)
Tanti Jeni, mulțumesc. Și eu sper să ne mai vedem (știu sigur că am ce învăța de la matale). Cât despre schimbul de șorțuri, tocmai mi-a venit o idee:-).
Nu am fost pe acolo, nu pot sa comentez. Dar tare mi-ar placea sa incerc si eu in Pub, in Cluj, bucatele pe care le-ai facut in Bucuresti. :D
A fost o experienta, felicitari pentru curaj si reusita. Cu bune, cu rele, a fost in primul rand o experienta, din care ai tras unele concluzii si invataminte.
Data viitoare o sa fie mai bine :D
Diana, eu o să fac tot ce pot pentru a fi mai bine, asta-i sigur:-). O să încerc în curând o seară tematică și în Irish&Music pub. chiar azi merg acolo să vorbesc (și) despre asta:-).
Se poate face reteta si cu alte fructe? Daca da,cu ce fel de fructe?