Conopidă în trei feluri și puțin porc

757

Dacă dai o tură prin piețele agro-alimentare azi, nu găsești mare lucru. Sigur, tarabele-s pline dar în general e cam aceeași marfă: cartofi, sfeclă roșie, gulii (scumpe), puține verdețuri, multe fructe importate și conopidă. Destul de multă. Uneori poate fi o alternativă bună la cartofi, uneori poate constitui  o masă în sine. Poate fi gătită în multe feluri, poate fi mâncată crudă. Pentru rețeta de azi am folosit conopida gătită în două feluri și am păstrat și o parte crudă. Mi s-a părut interesant și distractiv. Masa a fost un succes. Să vă povestesc:

Mai întâi am spălat conopida și am ținut-o în apă cu sare cam o jumătate de ceas (dacă-i vreo gânganie ascunsă acolo, va ieși).

conopida si porc (1)Am ales toate frunzele albe, frumoase și crocante și le-am pus la păstrare într-un pahar cu apă rece, să nu se ofilească. Ele au reprezentat de data asta partea crudă.

conopida si porc (2)Am pus în blender (cu ocazia asta am descoperit o manieră de lucru faină pentru Vitamix, respectiv mărunțirea fără lichid adăugat) 200 de grame de conopidă și am mărunțit-o așa: am pus inflorecențe desfăcute cu mâna, în bucăți mici, câte o lingură. Am mixat 2 secunde după fiecare lingură, având grijă să pun conopida în centrul vasului, peste cuțite. S-a creeat un tunel care a urcat pe pereții vasului pe măsură ce mărunțeam conopida de pe cuțite.

conopida si porc (3)Am amestecat conopida mărunțită (ajusese la consistența cus-cus-ului) cu ardei iute (fără semințe și vinișoare) tocat mărunt, pătrunjel tocat mărunt și dovleac plăcintar tocat mărunt. Amestecul acesta poate fi mâncat crud. Eu am ales să-l gătesc cinci minute pe foc mic.

conopida si porc (4)Între timp am fiert în apă cu sare conopida rămasă (600 de grame). Am pus-o în blender împreună cu 150 de mililitri de smântână dulce în care topisem 75 de grame de unt, pe foc mic.

conopida si porc (8)Am mixat un minut și jumătate și am obținut un piure fin, cremos, gustos. L-am condimentat cu piper și puțin ulei de măsline.

conopida si porc (9)Cu porcul a fost simplu: am curățat un mușchi de pielițe, l-am condimentat cu sare și piper, l-am stropit cu ulei de măsline și l-am lăsat o oră pe blatul de lucru, într-o farfurie. Apoi l-am fript pe toate părțile, până s-a colorat frumos. L-am tăiat în medalioane.

conopida si porc (10)Sigur că nu poți să mănânci porcul roz, din motive sanitare (poți, dacă-l gătești sous vide și-și păstrează culoarea, sau dacă-l marinezi cu sare cu silitră), prin urmare, l-am fript medalioanelet câte cinci minute pe fiecare parte.

conopida si porc (11)Am scos apoi medalioanele din tigaie și le-am pus pe toate într-un vas care să le oblige să stea nițel înghesuite, să rămână calde în următoarele cinci minute.

conopida si porc (17)Am deglazurat tigaia cu 40 de mililitri de Marsala, adică am turnat alcoolul în tigaia fierbinte pentru a dizolva resturile rămase după frigere.

conopida si porc (13)Am dat focul mic și am pus 40 de grame de unt în tigaie. Am așteptat să se topească untul și am amestecat încet cu o lingură de lemn.

conopida si porc (14)Am obținut un sos brun, gustos, aromat, fin. L-am pus într-un vas pe măsura cantității lui, trecându-l printr-o sită fină. O linguriță la o porție e destul.

conopida si porc (15)Restul a fost doar joacă.

conopida si porc (18)Un prânz pentru patru persoane, gătit în 30 de minute.

conopida si porc (20)Poate pare complicat, dar cu uneltele potrivite și cu puțină voință, o scoți la capăt.

conopida si porc (23)Dacă vreți un piure de conopidă alb, cremos și pufos, faceți-l cât e caldă conopida și aveți grijă ca și smântâna dulce să fie caldă.

conopida si porc (27)Asta-i tot pentru azi.

conopida si porc (30)Să fiți sănătoși.

conopida si porc (31)

Join the Conversation

  1. Roxana Stelea says:

    Bune idei ptr conopida, pe care mai mult decat gratinata nu prea o mananc. Intrebarea mea este alta, de unde luam vin de Marsala? Vreau sa fac si eu un tiramisu fara „Lacrima lui Ovidiu” sa vad ce gust are acest vin. Eu in Constanta nu l-am gasit nicaieri.

  2. Aceeasi tehnica de maruntire in blender fara lichid am folosit-o si eu, pentru hrean. In cateva secunde ai toata legatura de hrean ca si rasa.

    1. LaurentiuTM says:

      Ioana,eu am incercat metoda de maruntire a hreanului in blender in urma cu cativa ani … si am fost profund dezamagit atat ca textura cat si ca gust/aroma.Cred ca totusi metoda clasica(si datatoare de muuulte lacrimi)e mult mai buna.E o diferenta de gust,TARIE(iuteala)enorma.

  3. toate retetele tale arata extraordinar!

  4. Buna.
    De obicei cu ” magic bullet ” poti marunti orice fel de legume/mancaruri. chiar daca sunt mai dure la consistenta. in cateva secunde (maxim 5)se face praf orisice este in el.

  5. Sandu Moldovan says:

    Iuuuuuu , ca fain !!!!
    Bravo Adi .
    Pur si simplu , ma incanta ori de cate ori intru pe acest blog .
    Sa fii sanatos !

  6. Alexa Georgeta says:

    ce pot sa spun , ca e minunat de buna dar cu asa maini dibace cum sa nu iti iasa asa bunatati.

  7. Multe felicitari pentru tot ce realizati! Succes in continuare!

  8. Inca de 10 x ,bravos,& mersic fain! <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close