Friptură de vită cu sparanghel tras la tigaie

1.2K
friptură de vită cu sparanghel

Azi pregătesc ceva foarte simplu și  în plus, totul făcut într-o singură tgaie. Ce să fie mai simplu de atât? O friptură de vită cu sparanghel. Două feluri de carne am aici: o bucată puțin mai grasă, marmorată – explic îndată ce înseamnă asta – și o bucată de mușchiuleț, carne foarte fragedă dar fără grăsime intramusculară. Hai să vedem ce-i facem să ne iasă o friptură fragedă și bună.

Ingrediente pentru friptură de vită cu sparanghel:

  • 2-3 bucăți de carne vită marmorată
  • 2-3 bucăți de medalion de vită (mușchiuleț)
  • o mână de sparanghel alb
  • un cub de unt (dacă așa vă e voia)
  • sare, piper, cimbru proaspăt și zeamă de lămâie, pentru gust
friptură de vită cu sparanghel

Pentru marinare carne de vită:

  • puțin ulei de măsline
  • niște usturoi
  • niște ierburi
  • sare
  • piper

Metoda de preparare friptură de vită cu sparanghel:

Când e vorba de carne roșie, scopul este întotdeauna să obținem o friptură fragedă și suculentă. Pentru structura pe care o are carnea roșie, ca cea pe care o frig azi, marinarea e obligatorie. Dacă nu vii cu un 20 – 24 de ore de marinare, e cam degeaba. 

Ce înseamnă marinare? 

Puțin ulei de măsline, niște usturoi, niște ierburi, sare, piper și cam atât. Vin sau alte nu-știu-ce-uri nu pun pentru că am o carne cu un gust al ei, foarte bun și vreau doar să o extra-aromez un pic și să o fac ceva mai fragedă.

Ce înseamnă carne marmorată?

friptură de vită cu sparanghel

Dar carnea marmorată ce-i, mă mai întreabă oamenii? Ei bine, este carnea care are grăsime intramusculară, acele inserții de grăsime care se văd pe bucata de carne. Cu cât mai multe cu atât mai gustoasă și mai ușor de mâncat este friptura. Tocmai de această grăsime o să mă ajut în prepararea fripturii mele și o să vedeți imediat cum.

Sparanghelul este curățat, carnea pregătită, nu mai am nevoie decât de o tigaie încinsă bine și îi dau bătaie. Pentru că am ales o carne cu grăsime,  nu e necesar să mai pun ulei sau unt in tigaie. De spus doar că medalioanele de vită se vor frige și ele tot în grăsimea lăsată de bucățile marmorate.

Am fript carnea nici mai mult, nici mai puțin de 3 minute pe fiecare parte – pentru că nu sunt bucăți de carne foarte groase – iar apoi am lăsat-o la odihnit cam 5 – 6 minute, pe o farfurie. Am mai spus asta și repet: această etapă e importantă, cea mai importantă chiar, dacă vrei să mănânci o friptură suculentă și fragedă.

friptură de vită cu sparanghel

În grăsimea de la carne am trântit și sparanghelul, fără să mai adaug unt, în schimb adăugat ceva ce îi place mult de tot sparanghelului: zeamă de lămâie. Sare, piper, oleacă de cimbru proaspăt și gata!

sparanghel tras la tigaie

Cam atât de simplu a fost. Hai s-avem poftă!

friptură de vită cu sparanghel

Găsiți mai jos rețeta, pas cu pas, cu toate detaliile.

Alte rețete cu carne de vită găsiți aici.

Adrian Hădean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close