Prăjitura asta putea fi foarte bine o tartă. Aluatul se califică la categoria „aluat de tartă”. N-a fost să fie, după cum n-a fost să fie nici prăjitură cu brânză, cum intenționam. M-a apucat pofta de copt după asfințit, la magazinele de cartier nu am găsit brânză de vaci așa că am trecut repede pe mere.
Am curățat merele din coș (țin merele într-un coș) și le-am stropit cu zeamă de lămâie, să nu se oxideze (prea tare) până să le dau prin răzătoare.
Am împărțit merele în două. Jumătate le-am dat prin răzătoarea mare, direct în tigaie.
Cealaltă jumătate – sub ascuțișul cuțitului, în formă de cubulețe. De ce? Din două motive: mai întâi pentru că lasă mai puțină zeamă la copt și mai apoi pentru că e plăcut să simți bucățile de măr atunci când mănânci. În ceea ce privește cotoarele rămase, le-am pus pe toate într-o oală cu apă și cu un baton de scorțișoară. Le-am făcut compot.
Am pus toate merele în tigaie, am presărat o linguriță de scorțișoară peste ele, am adăugat trei linguri de miere și am pus tigaia pe foc.
Am ținut merele pe foc mic, un sfert de ceas, poate mai bine. Am obținut un fel de sos în care se bălăceau cuburile de măr.
Am trecut la aluat. Am folosit o jumătate de kilogram de făină integrală, un plic de praf de copt, cinci linguri de zahăr și două linguri rase de cacao. Dacă puneți multă cacao, grijă mare, aluatul se poate întări prea mult la coacere.
În mod normal, la 500 de grame de făină ar fi trebuit să pun 250 de grame de unt topit. Am avut doar 200 de grame de unt, am completat cu o ceașcă de lapte (cam 150 de mililitri). Am început să frământ.
După ce s-a răcit puțin untul topit, am adăugat două ouă și am frământat în continuare.
Am obținut un aluat bine legat dar nu foarte elastic. L-am pus în frigider pentru jumătate de ceas.
Am împărțit aluatul în două. Am întins o parte cu sucitorul, într-o foaie groasă de un centimetru, pe care am pus-o într-o tavă, peste o foaie de copt. Peste foaie am pus merele iar peste mere am pus cealaltă jumătate de aluat, dat prin răzătoarea mare. De ce aș face asta? Pentru că, suprafața de sus nefiind compactă, lichidul din măr se evaporă la coacere și am o prăjitură coaptă bine și frumos, fără părți clicoase. Ca să nu mai spun că mănânc mai puțin aluat, ceea ce nu-i rău defel.
Am ținut prăjitura 35-40 de minute la 180 de grade Celsius, în cuptorul încălzit înainte. După ce am scos-o, am pudrat-o cu zahăr.
Mama folosește aluatul ăsta la prăjitura cu brânză de vaci, care-i una dintre preferatele familiei. Aluatul cu cacao și brânza dulce dau un contrast delicios.
Delicios…pentru varianta cu branza de vaci,cu ce amesteci branza si ce gramaj?Apropo,eu am trecut la untul de la Dorna care are 250grame fata de 200 cat au in mod normal,e mult mai convenabil pentru reteta. O zi faina!
https://adihadean.ro/2010/12/crema-de-branza-pentru-clatite-%C8%99i-arca-lui-peter/
Eu o fac cu branza dulce, nu m-am gandit ca merge si cu mere.
am citit de 2 ori reteta. dupa poze zic eu ca ai pus si un praf de copt. sau nu? nu e mentionat deloc.
Eventual, la crema aia cu branza de vaci se pot adauga si niste stafide dulci si aurii…miammmm. Si ai facut trimitere la clatite si mi-ai adus aminte si de cele cu magiun – prin care daca arunci si cativa mieji de nuca putin praijiti si sfaramati cu sucitorul, rezulta un deliciu absolut.
Cris, iar am postat înainte să beau cafea. Da, am pus praf de copt, adaug în text, mulțumesc:).
Mortyse, de bună seamă.
cu placere. si eu bucataresc destul de des si imi cam dadea ‘cu virgula’.
aseara tocmai am facut a doua tura de placinte codrenesti, la cerea colegilor, iar azi la prima ora incalzite in microunde au facut furori la birou.
Cris, am constatat că dacă într-un aluat/blat din făină albă nu pun praf de copt/bicarbonat, tot crește. Am uitat o dată și de atunci am făcut asta de multe ori. Totuși, făina integrală are nevoie de ajutor:).
da, ai dreptate, aluatul de tarte merge si fara praf de copt
Pai, Adi a facut ca orice bucatar adevarat: fac placinta cu branza , da’ n-am branza, ce am? mere, cu mere sa fie!
Ceva de genul maica-mea: am facut negresa cu nuci, dar nu mai aveam nuci, asa ca am pus alune. Si nici cacao n-aveam si-am pus ness :) Nu e vorba de improvizatie, ci de intuitie …gastronomica, sa-i zicem.
Chiar prefer merele la reteta asta , acum ma apuc de treaba, numai bine ! Multumesc de pont .
Arata foarte bine prajitura si e si usor de facut. O idee foarte buna pentru week-end. :) Multumim, Adi!
buna ideea cu merele jumi-juma. o prefer variantei cu toate merele rase. multumim.
Ce buna trebuie sa fie!! Trebuie s-o incerc si eu :) si imi place foarte tare ca e cu faina integrala :) Multam pentru idee!
Multumim pentru reteta, cred ca e foarte gustoasa prajitura. Am incercat si alte retete pe care ni le-ai sugerat si pot spune ca n-am de gres pana acum. Multumim inca o data pentru idei, Adi! Esti genial :-).
ioioioooi la mine acasă la prăjitura asta (varianta cu brânză dulce) îi zice turo rudi :-D prietenilor români li se recomandă ca prăjitură răzălită :))) și se dă pe răzătoare și foaia de jos.
miam-miam ce poftă mi-ai făcut.
O fac in weekend, cand imi trimite mama mere „adevarate” cu cos cu tot :)
Foarte bună! N-am mai folosit făină integrală la prăjituri, trebuie să încerc, oricum la regimul meu hipoglucidic făina albă nu e prea indicată.
Foarte atrăgătoare şi aproape dietetică. E pe listă !
Eu marturisesc cinstit ca habar n-aveam ca se poate face aluat cu cacao (nici nu sunt mare specialista in prajituri) pentru astfel de combinatii – trebuie sa fie interesant, mai ales daca judec dupa poze si dupa pofta pe care ai creat-o :)
am facut-o aseara si pot sa zic ca e superba! partea cu razalitul a cucerit toata familia! yummy!
Adi, e grozava ! :)
daaaar, mie nu mi-a iesit partea aia cu aluatul dat pe razatoare :(
oare in jumatatea asta de aluat mai trebuia pusa niste faina ?
Nici vorbă. În mod normal, dacă aluatul stă puțin în frigider, poate fi răzuit.
Arata foarteee bine si pare usor de facut!!! O incerc maine-poimaine sigur! Multumim frumos pt idei!
Pana la urma trebuie pus praf de copt sau nu?
ca tot is nedumerita?
gabriela, la ce crezi că am folosit praful de copt pe care am scris că l-am folosit?:)
„Am trecut la aluat. Am folosit o jumătate de kilogram de făină integrală, un plic de praf de copt, cinci linguri de zahăr și două linguri rase de cacao. Dacă puneți multă cacao, grijă mare, aluatul se poate întări prea mult la coacere.”
merci mult de raspuns, ai dreptate :)
M-au derutat comentariile ulterioare. Singura problema am intampinat-o la ultima foaie care trebuia sa fie suficient de tare ca sa o pot da pe razatoarea mare si cum nu am vrut sa imi las copilul fara mult promisa prajitura am facut o foaie normala pe care am intepat-o cu furculita. Momentan prajitura e in cuptor si abia astept sa vad ce a iesit.
Intrebarea mea pt tine este: unde crezi ca am gresit ? aluatul l-am lasat 45 de min la rece.
gabriela, poate ai pus prea puțină făină. nu pot spune exact.
poate ai dreptate :)
Prajitura a iesit super buna si bine (e prima mea prajitura facuta de mine).
Cand citesc retelele tale, gatitul pare mai usor.
era sa uit, guyasul de porc a iesit foarte bun.
weekend fain sa ai
Servus Adi si bine te-am gasit! As avea rugamintea sa ne dai si dimensiunile tavii, caci am o tava mai mare si una mai mica si nu stiu pe care s-o folosesc :-) Mersi!
Adriana, poți s-o folosești pe oricare, singurul lucru care se schimbă e grosimea finală a prăjiturii:) (sigur, dacă blatul e mai gros, dai focul mai mic și o coci puțin mai mult).
e la cuptor. deja salivez….n-am pus sare si sunt curios cum iese.
de-abia astept s-o incerc si in varianta cu branza.
orezul si cotletul au iesit de nota 10. multumesc si felicitari!
Adi, iti multumesc foarte mult!
Prajitura a iesit delicioasa, aluatul fraged si totodata crocant. Reteta este perfecta pentru umplutura cu branza dulce si stafide asa ca abia astept s-o fac in curand.
Multumesc inca o data ca le-am facut o bucurie celor dragi!
Vazut, salivat, facut, iesit buuuuuun!!! Acum reteta asta e de baza cand ma gandesc la un dulce de casa.
PS: Nici mie nu-mi iese partea cu razuitul aluatului pentru partea de deasupra, dar am improvizat pur si simplu bucatind aluatul respectiv! Mai exact, am ciupit bucatele din aluat si le-am imprastiat peste mere :p
ahhhh!!! ce pofta mi-ai facut!! in week-endul viitor o sa incerc sa fac asta, sper sa imi si iasa, macar pe jumatate de buna pe cat pare din poze :)
Multumesc! :)
Dupa imagini, prajitura pare a fi delicioasa, insa dupa ingrediente…. Esti sigur ca, daca respectam reteta iese prajitura buna? Ca lipsesc din reteta, cantitatea de mere, cacaua, praful de copt si zaharul(sau este suficient de dulce cu cele 3 linguri de miere din umplutura).Eu chiar as vrea sa incerc prajitura, dar daca incep sa improvizez cantitatile si ingredientele, atunci nu mai e reteta ta :).
Sigur ai citit rețeta? Merele-s cam un kilogram. De vrei mai dulce, mai pui miere. Ai in rețetă cacao, zahăr, praf de copt.
Dupa imagini, prajitura pare a fi delicioasa, insa dupa ingrediente…. Esti sigur ca, daca respectam reteta iese prajitura buna? Ca lipsesc din reteta, cantitatea de mere, cacaua, praful de copt si zaharul(sau este suficient de dulce cu cele 3 linguri de miere din umplutura).Eu chiar as vrea sa incerc prajitura, dar daca incep sa improvizez cantitatile si ingredientele, atunci nu mai e reteta ta :).
Scuze, dupa ce-am trimis mesajul am dat mai incet imaginile cu prajitura si am descoperit restul ingredientelor. Chiar azi am incercat reteta, am pus cam 8 mere(aprox 1.5kg)si am pus 250 gr. de margarina ca aia am avut la indemana. M-am chinuit sa intind foaia de jos ca aluatul se rupea, in schimb prajitura a iesit delicioasa. Zahar nu trebuie mai mult ca si asa a iesit foarte dulce :).
Ma duc sa o incerc. E speciala mea de joi, sper sa nu dezamagesc copiii!
O prajitura buna! Nu foarte dulce, parfumata, aluatul e foarte usor de pregatit.Ne-a placut! Multumim!
Am facut si eu aceasta prajitura. A fost minunata, aluatul crocant, gustoasa, aromata. Prietenul meu insa, ar dori o varianta mai dietetica – cu mai putin unt. Ce alternativa imi poti recomanda?
Stiam ca nici in ceaiul fierbinte nu este OK sa adaugi miere, ca devine toxica. In aceasta prajitura se tine pe foc un sfert de ora cubuletele de mere cu 3 linguri de miere. Cred ca le-as inlocui cu 2 linguri de zahar, in acest contest sunt mai putin nocive decat mierea fiarta.
mă îndoiesc că trei lingurițe ori trei linguri de miere dintr-o prăjitură pot dezvolta destul de multă toxină (nici nu cred că vorbim despre o toxină, între noi fie vorba) încât să-ți faci probleme.).
este nemaipomenita !!!nici mie numi vine sa cred Ca o prăjitura atât de gustoasa am pregătit-o chiar eu crocanta,gustoasa…excelenta!deabia aștept Sa probez si cea cu brânza !!
Mierea nu devine toxica ci isi pierde proprietatile benefice prin incalzire la temp. cuptorului, adica devine un fel de zahar lichid.
Ma bate gandul sa inlocuiesc merele cu dovleac.Se poate?
Grozava reteta!!!!eu care nu prea ma pricep la bucatareala am facut-o..o explici fff bine
Multumesc