Foret Noir, Schwarzwälde, Black Forest sau Pădurea Neagră. Nu mă interesează cum îi zice, atâta timp cât are în el ciocolată, vişine şi alcool, o combinaţie mai reuşită decât Sfânta Treime.
Întâmplarea face să am prin dulap un borcan cu dulceaţă de cireşe amare care o să împlinească în curând trei ani şi o sticlă cu cireşamărată (?!?). Mă întreb dacă pot să fac pădurea asta deja neagră şi mai neagră? Scot untul şi câteva ouă pe masă, amestec dulceaţa cu cireşamărata şi mă culc. Cât timp eu visez, ouăle şi untul or să ajungă la temperatura camerei, care într-o garsonieră din Bucureşti nu e cine ştie ce.
Dimineaţa când mă scol, în tricou şi-n nu ştiu cum era mai departe… primul lucru pe care-l fac e să topesc 50 grame de ciocolată neagră 75%. Apoi separ 3 ouă mari din care rezultă aproximativ 100 grame de albuş şi 50 grame de gălbenuş.
Într-un castron frec cu telul 60 grame de unt moale şi încep să încorporez ciocolata topită, dar răcită la 30°C. N-aveţi termometru? Vârâţi un deget în ea. Dacă nu se simte caldă şi e încă lichidă e perfect. Apoi încorporez pe rând cele trei gălbenuşuri.
Separat fac o bezea moale din albuş şi 80 grame de zahăr fin. Amestec bezeaua cu prima compoziţie şi 60 grame de făină tip 480 cernută. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt întind compoziţia în strat subţire de juma’ de centimetru şi coc foaia în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 12 minute. Îmi decupez din ea 4 pătrate cu latura de 16 centimetri.
Pentru mousse-ul de ciocolată topesc într-un castron mare 300 grame de ciocolată neagră 85%. Bat moale 450 grame de smântână de frişcă 35% şi o las la rece. Fac un sirop din 120 grame de zahăr granulat şi 40 grame de apă pe care îl fierb până la 121°C. Tot nu aveţi termometrul? Vârâţi un deget în el. Poate aşa vă convingeţi că a sosit timpul să cumpăraţi unul.
Cât timp fierbe siropul bat spumă cu un tel două ouă (100 grame) şi trei gălbenuşuri. Când e gata siropul încep să îl torn peste ouă fără să mă opresc din bătut şi fac asta până se răceşte spuma. Apoi încorporez repede cu telul o treime din frişcă în ciocolata fierbinte (45°C) apoi spuma de ou şi la sfârşit restul de frişcă. Adaug şi câţiva stropi din cireşamărată şi las mouss-ul de-o parte.
Strecor cireşele amare de lichidul în care au stat peste noapte şi pe care acum îl folosesc să ud puţin foile de blat. Cu un poş pun un strat de mousse de un centimetru pe foaia de la bază, aşez nişte cireşe amare peste el, apoi un alt blat însiropat peste şi la final încă un strat de mousse. Las construcţia la congelator timp de două ceasuri şi mă apuc de decor.
Într-un castron, topesc cu un foehn, 75 grame de ciocolată albă, apoi adaug peste încă 25 de grame, tocată mărunt şi amestec în ea cu o spatulă repede şi apăsat până nu se mai vede nici o bucată de ciocolată. Fac acelaşi lucru şi cu nişte ciocolată neagră şi cu ajutorul unei pensule mă apuc să pictez pe o bucată de plastic lucios.
Las puţin să se răcească şi trasez câteva pătrate cu ajutorul unui cuţit şi o las în pace cel puţin o oră.
Scot prăjitura din congelator, decupez marginile strâmbe şi le mănânc aşa, congelate, ca o maimuţă înfometată, apoi mă apuc să fac ce vedeţi în poză.
Text&Foto: Mircea Banu
Da da. Chiar este padurea neagra. Asa da, nu ce imi vad ochii , tot felul de reinterpretari ciudate pe paginile ” cofetareselor”
Toate arata impecabil! :)
ma intreb cati o sa-si infiga degetul în siropul de 120 de grade :)) asta-mi aduce aminte de o poveste a maica-mii, care i-a dat o reteta de prajitura unei vecine si printre ingrediente era si o „sticluta de rom”. era inainte de 89 si evident se refera la esenta, dar vecina avea in casa rom si a trantit in compozitie 250ml, ca atata era cea mai mica sticla din barul ei bine aprovizionat :))
Minunat! Am citit pe nerasuflate reteta, iar acum admir tehnica. Felicitari Mircea!
Preparatul Mirceabanu este facut cu ingrediente rare, pe care nu le gasesti usor pe piata. Sa ramana, daca vreti amandoi.
Spectaculos! Divin! Am salvat rețeta si abia astept sa o pun in practica cu niste visine din vișinata proprie(de altfel, prima vișinata pe care am facut-o).
Sincere felicitări pentru devotamentul dvs. artei culinare!
M-am ferit sa fac „padurea neagra”,deoarece,de fiecare data o numeau la fel dar arata diferit.
Ceeace ati facut dvs. ,daca as putea ,le-as arata si lor,celor ce denumesc”padurea neagra”orice prajitura sau tort in care pun ciocolata si visine.
Felicitari !
Imediat dupa descrierea blatului scrie ca se decupeaza 4 patrate cu latura de 16 cm, iar la final in poza si in descriere se folosesc 2 patrate… reteta este pentru 2 prajituri? se pun 4 blaturi de fapt? sau ne raman 2 patrate de 16cm pentru alta ocazie?
Daca te uiti la ultimele 2 poze iti dai seama cate torturi sunt!
Doar nu te gandesti ca a pus patratele de glazura pe crema si pe urma le-a dat jos si le-a spart! Nu? Logic?
Asta-i arta, domnule! Sau eu ma uit la ea ca la o opera de arta; si totusi tare as vrea sa o gust! :)
Foarte decorativ !
Padurea neagră se cheamă Schwarzwald iar desertul original Schwarzwälder Torte , adica tortul din Pădurea neagră . Asta pentru textul să fie la fel de perfect ca și lucrarea.
Alles Gute :-))
Cine ti-a deschis apetitul pentru domeniul acesta si cum ai ajuns la acest nivel? Eu abia prin facultate, am inceput sa gatesc…oua ochiuri sau budinci la plic si asta de nevoie. Mama, o femeie agera si impulsiva, nu prea ma lasa pe langa ea. M-am simtit intotdeauna neindemanatica in bucatarie. Chiar si acum, desi am 31 de ani, am impresia ca unele persoane nu sunt facute sa gateasca, eu, de exemplu. Nu e lene, e nepricepere si groaza de bucatarie.
Si cred ca daca intri cu teama in bucatarie sau cu credinta ca n-o sa-ti iasa cum trebuie un anumit fel, totul e sortit esecului. Aaaa…si pe langa asta, mai am si talentul de a-mi denigra preparatele, ca sa fiu sigura ca si altii au aceeasi parere proasta despre mine ca gospodina. :)
Heyyy, nu merge link-ul de Pinterest la nicio reteta :( .. any clue about this?