Perioada în care puteți aplica pentru internship-ul pe www.adihadean.ro s-a încheiat. Îmi amintesc cu drag perioadele din 2015 și 2016 în care așteptam rezultatele cu sufletul la gură. La prima aplicație nu a fost să fie, dar obiectivul a rămas același pentru anul următor.
Spre finalul stagiaturii am hotărât să revin la aplicația din 2015 și să refac rețeta în așa fel încât să fiu mulțumit de ea astăzi, Anu’ Domnului 2017. Unde vreau să ajung de fapt? La un îndemn de a nu vă da bătuți dacă nu veți fi selectați în seria aceasta de interni. Citiți, învățați, înțelegeți și evoluția se va vedea, la fel cum se vede în această poză comparativă, înainte și după.
Dincolo de vizual, deși am folosit cam aceleași ingrediente, astăzi am schimbat tehnicile și, ați fi surprinși să aflați că tehnica mai puțin pretențioasă și mai simplă am făcut-o acum. Atunci eram prins într-o dorință prea mare de reinventare a roții, care nu mi-a adus mari beneficii.
Destul cu vorba :), să trecem la treabă:
Încep cu gelul de lămâie (lemon curd) la care nu vă mai scriu rețeta deoarece Lia, aflată și ea la a doua încercare, v-a prezentat-o în prima ei apariție culinară pe acest blog. Am început prepararea cu această cremă, deoarece are nevoie să stea la frigider o vreme înainte de servire. E mai multă decât e nevoie la această farfurie, dar eu am încercat-o și lângă felia de lapte a Andreei și mi-a plăcut combinația.
A doua cremă de pe farfurie este cea de hrean, prezent în ambele mele aplicații.
Am ras 10 grame de hrean proaspăt și l-am sărat după gust. Până s-a odihnit puțin, am bătut 100g de frișcă neîndulcită. Am stors hreanul și l-am amestecat cu două lingurițe de frișcă până s-au omogenizat, iar apoi am încorporat restul de frișcă cu o spatulă. Și aceasta a mers la frigider.
*Somonul l-am curățat de solzi și am porționat în felii de câte 125g. Am pregătit o saramură de 10% (adică 10g sare la fiecare 100ml de apă) și am lăsat peștele în saramură, la frigider timp de 30 de minute.**Pentru a găti somonul, l-am scos din saramură, l-am spălat și am crestat pielea acestuia. Peste piele am adăugat felii subțiri de usturoi și ghimbir, am sărat și l-am gătit la abur timp de 8 minute cu pielea în sus.
***Pentru a finaliza somonul am încins până la punctul de fum două linguri de ulei într-o tigaie, am dat la o parte feliile de usturoi și ghimbir și am prăjit somonul cu pielea în jos timp de 30 de secunde.
*Piureul de mazăre l-am făcut cu ajutorul mazării congelate pe care am pus-o în apă rece cu puțină sare, iar apoi, la foc mediu am dus totul până la punctul de fierbere. Mazărea congelată este în prealabil blanșată de producător, deci nu este nevoie să fie gătită mai mult de atât.
**Am scurs mazărea și am pus-o în altă cratiță, am adăugat un cățel de usturoi și am acoperit cu smântână dulce rece. Am adus din nou până la punctul de fierbere, am transferat în cana blender-ului, am asezonat după gust și am adăugat puțin ulei presat la rece. Am pasat până la o consistență cremoasă, dar și cu câteva bucăți mai măricele rămase pentru textură.
***Am așezat piureul fierbinte pe farfurii (dacă puteți folosiți farfurii calde, ne învață Mihai cum să facem, deși la farfurii e puțin mai laborios decât la căni) în așteptarea somonului.
Pentru eficiență urmăriți steluțele și faceți pașii de gătire a somonului și respectiv a piureului în tandem.
La final am așezat pe farfurie toate cele 4 elemente într-o formă plăcută ochiului și m-am bucurat de gust.
Text&Foto: Vladimir Marian
Exceptional! Ce evolutie frumoasa, ce transformare! Cand se organizeaza urmatorul?
Mulțumesc!
Multumim foarte mult!
Eu m-am inspirat din multe retete, ale dv si ale colegilor!
Multumesc incaodata si mult succes in cariera!
Sunteti minunati!
Mulțumim
Am o nelamurire: daca somonul a fost gatit initial la aburi, iar apoi prajit in tigaie cu ulei, cum au rezultat santurile de la gratar de pe suprafata somonului? Cred ca nu ne-ai dezvaluit chiar tot :)
Din cate vad eu din imagini, singurele santuri sunt cele rezultate in urma crestarii cu un cutit.