Friptură de vițel la cuptor

1.2K

Caut ficat de vițel pentru o rețetă. Bat măcelăriile din Cluj de mai bine de o săptămână și nu găsesc. În două rânduri am fost aproape, adică „ioi, numa’ ce o trecut, da o să avem joi”. Cred că nu-s destul de dedicat obiectivului, că altfel nu-mi explic insuccesul. Și apropo de lucruri pe care le găsești sau, mai degrabă nu le găsești, mi se pare dezolantă și descurajantă lipsa ofertei din piețele agro-alimentare. În perioada asta a anului poți să alegi între cartofi, varză, conopidă și gulii. Păstârnac, pătrunjel, morcovi și ceapă pe fiecare tarabă. Pe ici-pe colo, spanac și fasole uscată. Știu, deja par multe, dar dacă dintr-un motiv sau altul trebuie să ai un anumit regim alimentar, te cam ia cu plâns. În fine, destul cu plânsul, să ne concentrăm la ce avem. Avem ficat de vițel, lipsă. Ne putem mulțumi cu vițelul însuși. Am găsit carne de vițel la preț rezonabil, cu os, e drept, dar cu os e întotdeauna mai bine. Am cumpărat-o cu gândul la cuptor.

Am spălat bine carnea (antricot și un capăt de rasol). A pregătit niște legume pentru ea.

vitelAm pus pe fundul unei oale câteva frunze de pătrunjel, două rădăcini de pătrunjel și o ceapă, tăiate-n bucăți mari. Am așezat carnea peste ele.

pătrunjel

Am mai pus în oală rămurele de cimbru, morcovi, dovleac și o cană de merlot. Plus sare și piper.oalăDe gulii nu m-am atins, deocamdată.

oalăAm căutat un capac mai mic decât oala dar nu prea mic, cu ajutorul căruia am transformat oala într-o incintă strâmtă și suficient de închisă încăt în interior să se formeze aburi, de la vin pe de o parte și de la carne și legume pe de altă parte. Am pus oala în cuptor și am lăsat-o acolo două ore la 170 de grade Celsius.

oalăOdată timpul trecut, am pus carnea pe hârtie de copt, pe o tavă, apoi am pus-o în cuptorul încins la 180 de grade Celsius. Am lăsa-o acolo 30 de minunte.

vităAm pus legumele din oala în care s-a copt carnea, împreună cu o parte din zeama lăsată de ele și fără rămurelele de cimbru, în blender. Le-am transformat în piure.

legumeCât a stat oala în cuptor, am fiert guliile (cuburi) în lapte cu puțină sare. Le-am pus și pe ele-n Vitamix și le-am transformat în sos. Consistența/vâscozitatea sosului e dată de cantitatea de lapte cald (din cel în care au fiert guliile, desigur) pe care o adăugați în timpul mixării. Dacă vreți, puteți să puneți în blender odată cu guliile și puțină smântână dulce în care ați topit o linguriță de unt.

guliiAșadar, avem un piure și un sos (legumele de lângă carne puteau să rămână întregi, însă coapte bine și moi fiind, am ales varianta transformării lor în piure), avem carnea coaptă bine și mai avem frunzele mici ale guliilor, crocante și gustoase.

piureVițelul a ieșit moale, fraged, suculent. O  bucurie.

vițelO bucurie e să împart rețeta asta cu voi.

vițelAsta a fost, dragii mei.

vițelSă fiți sănătoși.

vițel

Join the Conversation

  1. Imi ploua in gura :). Trebuie sa ma duc pe la tara,sa caut vitel, mare pofta mi-a facut reteta asta. La mai multe!

  2. Lasa un numar de telefon la macelarie sa te anunte ;)

    Mno cum faci tu de faci atatea poze cand faci un fel de mancare? Eu am ajuns la concluzia ca stric mancarea fiindu-mi mai mult gandul la poze…

    1. Adi Hădean Author says:

      e chestiune de exercițiu, presupun. am făcut deja destule poze și destulă mâncare încât să nu stric mâncarea. prefer să stric pozele, dacă-i să stric oarece in the process:). și când termin, bucătăria-i curată, da’ pe asta am spus-o doar ca să mă dau mare:)).

    2. Exercitiu si lumina buna…

  3. portia este cam mica

    1. Adi Hădean Author says:

      pentru cine?

  4. Se vede clar fragezimea vitelului, parca ii simt si gustul. Frunzele de gulie ma intriga insa, trebuie sa le incerc (sunt o noutate pentru mine).

  5. In prima poza apar si niste rosii despre care n-ai spus nimic. Sau asa mi se pare mie, ca ar fi rosii :). Presupun ca se adauga la legumele care intra cu carnea, nu?

    Si eu sunt dintre cei care pana acum aruncau frunzele de gulie…

    1. Adi Hădean Author says:

      da, intră în oală. în poza cu vinul e și roșia prezentă:).

  6. Cand pui friptura in cuptor nu adaugi si apa? cata zeama isi poate lasa carnea, plus vinul adaugat, astfel incat sa nu se arda? La mine asta e marea problema cand fac friptura la cuptor sau ceaun …. adaug si apa. E corect asa?
    Mersi si scuze deranjul

    1. Adi Hădean Author says:

      Nu-i nevoie de apă. Lași temperatura mai jos, pui un capac sau o folie de aluminiu și ești ok.

  7. Alexa Georgeta says:

    daca as fi stat in Cluj mi-as fi facut abonament la tine la restaurant.In cazul ca ai fi lucrat la vreun restaurant .

  8. Alexa Georgeta says:

    supa cred ca e super gustoasa de buna .dar cu pui sau porc nu gatesti nimic ?

  9. Daca este vitel, nu vita, de ce ai gatit-o 2.5 ore? Ai incercat-o si dupa o ora inca nu era frageda?
    Eu gatesc des vitel (in general fara os), dar ce-i drept, mai rar doar la cuptor, desi mancarea clar asa este mai gustoasa si intr-o ora e gata.
    Iarta-ma, nu imi permit ca sa critic, doar vreau ca sa ma lamuresc/invat.

    PS- ai in introducere doua fraze la care am ras aproape cu zgomot :) . esti amuzant!

    1. Adi Hădean Author says:

      sigur că într-o oră poate fi gata, întrebarea e: ce fel de „gata”? poți să coci carnea 10, 20, 30 de ore (la temperaturi joase), fără să o văduvești de calitățile nutritive (unele elemente se distrug sau se transformă, multe însă rămân, pierzi ceva, câștigi ceva). eu n-am avut timp decât de 2 ore și un pic. încearcă o dată să coci o bucată de carne de vită 8 ore la 90-100 de grade Celsius, învelită în frunze de sfeclă sau gulie, legate bine peste un strat de mirodenii. vei înțelege.

    2. da. si sarmalele sunt mai bune fierte la foc mic indelung „pe coltul plitei” cum spuneau odinioara, apoi scazute la cuptor

      poate chiar o sa incerc ceea ce spui, eventual cu umidifiere daca vad ca se transforma in carbune …

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc

  10. ca de obicei, o reteta minunata! in ceea ce priveste legumele, eu prefer sa cumpar congelate in perioada iernii. desi poate parea ciudat, legumele congelate sunt mai sanatoase decat cele pe care le gasim in supermarket in extra sezon . acestea din urma sunt culese verzi si se coc pe drum sau pe rafturi pe cand cele congelate sunt culese chiar in momentul cand ajung in apogeul lor nutritional sa zic asa, sunt ambalate direct acolo in fabricile existente pe plantatie.

  11. mihaela galben says:

    Si unde ai gasit vitel in cluj?

    1. Adi Hădean Author says:

      e o măcelărie în piața mihai viteazu, pe colț. uit mereu cum se numește.

    2. mihaela galben says:

      daaaa, asa e de veche ca am uitat de ea…mersi

  12. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Minunata reteta ca de fiecare data,prezentare impecabila.Felicitari.Va asteptam la Bistrita din nou.

  13. Acum am terminat de mancat niste paste…Imi verific mailul si primesc reteta ta…sunt apa in gura!Ce se aude cu proiectul” PIZZA”de care vorbeai?…Luni sunt in Timisoara si de marti la Bucuresti…Daca esti in zona ,ma tii la curent pe unde „bantui” sa ma „asociez”cu bunatatile gatite de tine,te rog?

  14. Am si eu o intrebare off-topic, oarecum: vad ca blenderul e cu cana din plastic, recomanzi policarbonatul in locul sticlei? Sau e chestiun pur si simplu de preferinta?

    1. Adi Hădean Author says:

      policarbonatul e mai ușor și se sparge mult mai greu. îl prefer.

  15. Ai o sugestie de „reciclat” friptura de vita? Adica eu am gatit ieri o friptura de vita la cuptor tot dupa principiul asta, 2 h 30 la temperatura mica, insa a iesit ca talpa (apoi, uitandu-ma pe pachet, mi-am dat seama ca cumparasem „umarul” vacii, chiar daca arata ea bine, probabil ar fi mers la un gulas cel mult). Searchul de pe site nu mi-a dat prea multe rezultate sau nu stiu eu sa il folosesc. Multam.

  16. Multumesc frumos de reteta. A iesit excelent. Cel mai fraged vitel mancat vreodata. Iar pireul de legume a fost foarte interesant . Am reusit sa-mi impresionez invitatii.

  17. Mihai Bontea says:

    Adi , gasesti ficat de vitel la macelariile Elso , Manastur str. Izlazului sensul giratoriu si mai au vreo 3locatii in Cluj da nu știu adresele lor.
    Au carne proaspata ff buna si cu reputatia ta nu cred ca nu ți-ar pune ceva deoparte.
    Sa fii digan cum sa spune la noi in Satu Mare , adică sanatos.

  18. Diana Tanase says:

    Eu am o bucata de ficat de vitel, foarte proaspat…dar nu prea stiu cum sa-l…abordez. L-as frige pe gratar, dar tare mi-e ca n-o sa aiba succes la mofturosii mei… Am si o bucata de carne, cred ca-i muschi sau pulpa (trebuie s-o intreb pe mama ce mi-a pus in punga) si taaare as vrea sa fac reteta ta, dar la cat sunt eu de „talentata”, mi-e frica sa nu imi iasa iar o bucata de talpa (cum mi-a mai iesit si in alte dati)…Daca mi-ai da un indiciu pt ficatul meu de vitel :)… ti-as fi profund recunoscatoare

  19. Foarte gustoasa friptura de vita :D

  20. A ieșit super, multumesc pentru Rețeta

  21. cu frunzele alea de gulii nu am inteles nimic..nici cum se prepara nici cand ,ele apar la sfarsit crocante si gustoase..

    1. Pentru ca sant crude. :)

  22. Mioara vasilescu says:

    Dar in bucuresti aveti idee unde gasesc vicat de vitel proaspat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close