Farfurii curate, la Lumea copiilor

332

Săptămâna asta am ajuns cu proiectul Farfurii curate la grădinița Lumea copiilor din Gheorghieni. Joi am povestit cu copiii despre fructe, legume, vitamine și alimentele sănătoase. Vineri am vorbit despre alimentele nesănătoase. Apropo de asta, un comentariu primit pe Facebook m-a pus pe gânduri, cum pe gânduri m-a pus și faptul că picii din grupa mare păreau foarte familiarizați cu junk food-ul din pachetele colorate frumos (chipsuri și alte mizerii). O să reproduc mai jos comentariul, să știți despre ce vorbesc:

„Cristina Maria

am o intreabre cum ti-ar fi fost copilaria daca cineva te-ar fi pus sa mananci numai morcovi, mazare, brocoli, etc??? Probabil ati uitat ca la intrebarea mamei ” ce vrei sa mananci” venea automat un ” cartofi pai” si sunt aici nu am murit nu am 100 de kg, nu am pb cu colesterolul, nici boli de inima nu am. De ce au devenit oamenii atat de obsedati sa ii infunde pe copii cu mancare nesarata si toate chestiile fierte sau inabusite.Decat o interzicere totala ar fi mai ok moderatia, parerea mea. Imi veti spune ca nu stiu ce se pune in dulciuri si alimente, ba da stiu si nu cred ca o punga de chips-uri mancata cand si cand gata te-a transformat in obez, sau un meniu de la x sau y fast-food

Am și răspuns, tot pe Facebook:

Adrian Hadean

Cristina, e greu să-i explici unui copil ideea de moderație. E și mai greu să-i explici unui părinte de ce nu trebuie să-și recompenseze copilul cu cola și burgeri de la Mac. În momentul în care 20% dintre copiii din grădinițe (cel puțin din cele în care lucrăm noi) sunt peste greutatea normală, cred că am trecut deja de”hai să ne bucurăm de niște cartofi pai„.

Oricum, cartofii pai sunt cea mai mică problemă pe care o poate avea un copil, dacă facem comparația cu sutele de calorii/suta de grame de produs lipsit de nutrienți de care mulți copii „beneficiază” destul de des, fără a fi îndrumați în același timp spre sport, mișcare și recreere activă. Gândiți-vă la asta, când aveți vreme. Și, pentru că se leagă, citiți despre studiul demarat de Mihaela Ivan despre ce credem noi că mâncăm.

 

Azi am avut atelierul cu bucătăresele din grădinițe. Doamnele-s drăguțe și-mi fac treaba foarte ușoară. Participă și, spre deosebire de săptămâna trecută, când eram abia la prima întâlnire, încep să-și dea drumul. Te pomenești că în trei-patru săptămâni nu o să mai vrea să ne despărțim:). Azi am gătit pentru aproape 100 de persoane – părinți, bunici, copii și cadre didactice. Am făcut o omletă-n cuptor cu ardei și mazăre, o supă cremă de roșii cu cimbru și mult pătrunjel, o friptură din cotlet cu mirodenii, piure de mazăre și legume coapte, o tartă cu mere și un ceai simplu (mentă, scorțișoară, vanilie și puțină miere).

Mi-a plăcut foarte tare că mulți dintre părinți și bunici au interacționat, mi-au spus de ce se tem, mi-au spus ce așteaptă și ce-și doresc pentru copii. E un pas. Important, zic eu. Dacă trecem de barierele imaginare pe care ni le tot punem singuri în cale, începem să stăm de vorbă. Dacă stăm de vorbă, putem lucra împreună și lucruri bune se pot petrece. Mulțumesc pentru săptămâna asta. Săptămâna viitoare ne vedem la Neghiniță.

Mai multe poze de la Lumea copiilor, aici, aici și aici. Proiectul Farfurii curate e susținut de Raiffeisen Comunități și e realizat în parteneriat cu Ioana Micu și  Fundația Danis pentru Dezvoltare Managerială. Caietele cu rețetele Farfurii curate sunt tipărite de Tiparo.

 

Join the Conversation

  1. Nu stiu cati ani are Cristina, dar o sa presupun ca a trecut de ceva timp de varsta copilariei.

    Eu am 26. Si mama imi gatea cartofi pai si nu imi refuza dulciurile de toate felurile.
    Insa Cristina uita multe amanunte. Noi, cei nascuti inainte de 90, mancam in cea mai mare masura mancare gatita. Nici nu-mi amintesc cand am mancat prima oara chipsuri(ce-i drept, nici nu sunt mare amatoare), nu stiu daca pana la 20 de ani am mancat de mai mult de 10 ori la Mac.
    Si lucrul cel mai important: mancam la pranz cartofi pai si o portie mare de prajitura, dar apoi fugeam afara la joaca si ne intorceam abia seara, cand ni se facea iarasi foame dupa o jumatate de zi de jucat prinselea, v-ati ascunselea sau mai stiu eu ce jocuri.

    Si hai sa comparam acum cu stilul de viata al unui copil in societatea actuala.

    Felicitari Adi, pentru proiectul asta! Bine-ar fi daca ti-ar prelua si altii ideea, pe alte domenii!

    1. Cat adevar aduci la suprafata Corina! Bravo!

  2. Acest proiect este ca si bataia de aripi a unui fluture ! In timp si spatiu va creea un efect mai mare si mai important decat putem noi sa ne imaginam! Parintii si bunicii au inceput sa comunice, bucataresele au vazut ca se poate si altfel, iar copiilor ai reusit sa le captezi atentia ! Schimbarea a inceput, iar educatia necesita timp, rabdare si perseverenta. De noi toti, din universul lor, depinde de cat de curate sunt farfuriile :) Sper ca in toamna, cand baietelul meu va ajunge la gradinita, sa aibe sansa sa simta EFECTUL batai din aripi ale acestui fluture!

  3. Felicitari si mult spor in continuare! fiul meu cu siguranta a invatat ceva de la tine si daca bucataria de la gradinita o sa le gateasca dupa retetele tale atunci este in dublu castig:)

    **numarul copiilor supraponderali, cu 18% mai mare in ultimii zece ani – Centrul de calcul si statistica sanitara din cadrul Ministerului Sanatatii Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close