Cum să te mai gândești la dragoste în vremurile acestea?! Eu zic: cum să nu? Și cum altfel să spui un sincer „Te iubesc” dacă nu cu ceva de preț? Cu ceva ce era acum nu multă vreme atât de rar și de greu de găsit, cu ceva cu drojdie și făina. Cu o pâine dulce cu lapte și miere!
E o rețetă simplă, dar necesită timp și un pic de efort. Așa, ca in dragoste.
Ingrediente
- 200ml lapte
- 50ml lapte condensat
- 75g miere
- 1 ou mediu
- 30g zahăr
- un pachet de 25g de drojdie proaspătă (sau un plic de drojdie uscată)
- 400g făină (eu am folosit tip „000”, dar merge foarte bine și „650”)
- o linguriță rasă de sare (5g)
- 50g de unt moale, dar nu topit
Preparare Pâine dulce, cu lapte și miere
Întai de toate, am sfărâmat drojdia și am amestecat-o cu o lingură din laptele puțin încălzit și o linguriță din zahărul cântarit în prealabil.
Am amestecat ingredientele lichide, am bătut oul cu restul de zahăr, și le-am adus împreună cu drojdia într-un castron.
Am cernut făina, am pus și praful de sare, și am amestecat totul cu o lingură. Când faina e complet încorporată, e momentul pentru unt. Am continuat să amestec în castron, până când aluatul a prins formă, apoi l-am transferat pe blat.
O să arate așa și va fi lipicios, așa că e bine de avut o spatulă la indemână, pentru a-l desprinde usor de pe blat. Contrar instinctului, nu mai are nevoie de făină (poate doar câte un praf pe mâini din când în când, pentru a-l dezlipi de pe degete) ci doar de frământat mult și cu dragoste.
După vreo 15 minute de frământat viguros, aluatul va fi elastic și pufos, numai bun de pus la dospit cam o oră.
Când a crescut, dublu față de cum era înainte, e gata de pus în formă. Poate fi împletit, sau răsucit, însă mie îmi place să îl întind cu sucitorul, să îl rulez și apoi să-l tai în felii groase (gata de rupt elegant atunci când s-a copt și e cald și aburind)
Și nu e gata încă. Mai are de stat la crescut preț de 35 – 45 de minute, să isi revină.
Înainte de a-l da la cuptorul încins la 180 de grade, pentru 30 – 35 de minute, are nevoie de un strat de ou bătut cu lapte, pentru o crustă mai bine definită.
Și în sfârșit e gata! De obicei lăsăm pâinea cu lapte și miere să se răcească măcar puțin, înainte de a o mânca cu unt frecat cu zahăr și scorțișoară și cu fulgi de migdale sau cu gem de orice fel. Însa acum nu prea am avut răbdare.
S-aveți poftă!