Marțea avem ciolan, joia avem Speciala, credem că-i vremea să lipim câte ceva și de celelalte zile ale săptămânii de lucru la Camino. Până la noi ordine a venit rândul zilei de miercuri. Ne propunem ca-n fiecare zi de miercuri să facem mâncare de alinare, în stil „mâncare de mamă”. Mâncăruri pe care le mâncam în copilărie ori pe care le mai mâncăm acum, când ne vizităm mamele. O să facem supe de găină, ciorbe ca la mama acasă, tocănițe de pipote, ficăței friți, cartofi rântăliți, cârnați cu varză, chiftele marinate, salate boeuf (poate chiar cu pui, să fie treaba treabă până la capăt:) ) plăcinte și pancove, mămăligi și macaroane cu brânză și jumări, prăjituri de casă. Ce ziceți de asta? Începem mâine cu supă de găină cu tăieței, pui fript cu cartofi piure și sos de roșii dulce și cu un pic de usturoi. La desert, chec cu vișine. Aveți idei?
hm…nu stiu de ce, de fapt, cred ca tot de cand eram acasa la mama, mai sunt niste mancaruri pe care le asociez in special cu iarna. Si ar fi cam asa: tocanita de cartofi cu carnati afumati si servita cu mamaliguta si varza acra, sau zeama de varza…buna rau :)) Din asta cred ca o sa fac in week-end :)
Si ce mi-a mai amintit mama zilele astea: cartofi copti la cuptor (intregi, in coaja)si cu slanina afumata, ceapa…si cu oua fierte sau…depinde pe unde ne mai duce imaginatia in camara :) Numai bunatati :))
Multumesc, Adi, pentru toate bunatatile pe care le gasesc la tine!
cartofii copți îmi plac și mie:)
As incepe cu desertul :) LAPTE DE PASARE!!! N-am mai mancat din copilarie cand mama nu era atat de comoda :(
Sa trecem la lucruri serioase: daca le place si ardelenilor: ciorba de perisoare cu BORS!! si LEUSTEAN!! (pentru munteni, o ciorba de perisoare bine facuta este cea mai „la mama acasa”, dupa parerea mea). Pe vremea asta ar merge mai intai o piftie (de pasare, de porc??!?)
Pentru felul doi sunt in dilema: as opta pentru ardei umpluti cu orez (fara carne) pentru ca sa fie mai usor si sanatos. Sigur ca poti sa umpli in aceeasi tava si zucchine (nu dovlecei pentru ca mi se par mai gretosi) si rosii, vinete …
Mama mai facea si ardei copti cu smantana (deliciosi) care merg in loc de piftie?!?!?
laptele de pasăre e pe listă:)
Ar mai fi (pentru mine) sarmale, snitele crocante, mancare de mazare cu pui, saramura de pui cu mamaliga. Si pentru desert: orez cu lapte, gris cu lapte, placinta cu branza sau dovleac. Sper sa fie utile ideile :) Si what about si o zi pentru peste? :)
după ce ne mutăm la mare:)
Ciorbă de perisoare înăcrită cu zeamă de varză murată :)
Fasole bătută (frecată) cu carne sau cârnați de casă fripți în untură de porc plus murături
Plăcintă cu varză, cu ceapă sau cu brânză (din aia din aluat clasic de pâine, coaptă într-o tavă mai mare sau plăcintuțe mai mici coapte individual, bunica mea le zicea pupuri :)
Tocăniță de ciuperci (ciuperci din alea bune, aromate, de pădure)
Cozonac
Ciorbă de ardei umpluți sau ardei umpluți în sos de rosii
Balmos, bulz de mămăligă cu brânză de burduf :)
Vai de capul meu ce de chestii pline de colesterol am enumerat aici, ce să-i faci, eu astea le asociez cu mersul acasă, la mama sau la bunica, se vede că suntem ardeleni. Oricum, având în vedere că e iarnă am enumerat mai mult mâncăruri de iarnă. Vara merg ciorba de salată verde, ciorba de fasole verde…
ai o rețetă bună de ciorbă de salată?:)
Eu fac în felul următor, pentru o oală de vreo patru litri de ciorbă: două căpățâni de salată dacă sunt mari căpățânile, dacă nu chiar trei – ideea e să fie multă salată verde, 4-5 căței de usturoi, 2-3 linguri de ulei, aprox. doi litri de apă, două ouă, vreo 4-500 ml lapte dulce, vreo 5-600 ml lapte bătut sau iaurt mai lichid, vreo 200 ml smântână grasă. Înăbus usturoiul în ulei cam un minut, adaug frunzele de salată si le înăbus si pe alea vreo 10 minute. Adaug apa, las să fiarbă încă cam 10 minute, adaug sare, sting focul si las să se răcească un pic. Între timp amestec laptele dulce, laptele bătut, ouăle si smântâna si dreg ciorba cu ele. Dacă e nevoie să fie mai acră pun câteva picături de lămâie sau oțet.
Se poate face cu zer în loc de apă, se poate căli si un pic de slănină afumată la început, cu usturoiul, deci după preferințe. Oricum, ce-i cu adevărat important e să fie salata bună, fragedă, tânără, si lactatele de calitate – adică lapte bătut si smântână adevărate. Noi o mâncăm cu diverse chestii lângă: brânză de oaie frământată, mămăligă sau pâine de casă, omletă
am eu reteta de ciorba de salata excelenta, cu morcovi si putina slaninuta afumata. Daca vrei vorbim intru dezvoltarea ei
Aoleau ce pofta imi e de mancare ca la mama acasa:)
Ciorba de legume acrita cu bors si dreasa cu smantana,varza calita cu afumatura(ciolan,scarita,coaste afumate) si la desert cornulete delicioase cu umplutura de nuca si gem/dulceata sau placinta cu branza dulce
mmmm
Nu mai e mult si incepe postul, variante de dulce si de post:
1. fasole frecata cu varza murata calita sau varza murata doar cu ulei, + carnat prajit;
2. fasole scazuta
3. ciorba de fasole cu rantas, cu ceapa rosie cu ulei si otet
4. tocana de cartofi
5. ciorba de cartofi
6. ghiveci
7. salata orientala
8. papricas cu galuste de faina
9. pui cu sos de smantana si marar
10. placinte la cuptor cu varza murata calita, sau cu prune, sau cu branza, sau sucituri cu branza sau mere
11. Prajitura cu foi cu miere de albina
Mancare de grasi:)))))
Se vede ca mi-e dor de Romania:)
Insa acum prefer…carnea fiarta cu legume si lamaie stoarsa :D
e de grași dacă o mănânci singură pe toată:)
Cand eu eram mica,cat era iarna de lunga,in fiecare zi de marti, mami facea un fel de mancare tipic zonei de granita Romania-Ungaria: paradaica cu stajele, adica o supa de rosii mai groasa in care arunca niste bucati de carnat de casa afumat si niste oua. Se manca cu bucati de paine (crutoane) rumenite in cuptor. Super gustoasa.
ioi ioi!
1. Supa/ciorba de fasole cu salata de ceapa
2. Pomana porcului cu mamaliga si salata de varza murata
3. Budinca de gris (eventual cu branza de vaci) cu dulceata de visine
papricasul de pui cu galuste il asociez mereu cu mama sau bunica. supa (sau ciorba???)de fasole verde facuta cu putin zahar, asa o gatea bunica mea unguroaica-de cand s-a dus nu am mai reusit sa reconstitui acel gust unic!
taitei cu nuca sau cu mac, sau chiar cu mere rase, calite, mancarea de post preferata de noi, copiii.
mamaliga fierbinte acoperita cu lapte rece de la frigider-cina serilor in care mama sau bunica nu aveau timp.
placinta cu varza, branza de burduf sau ceapa calita…coapta in vatra.
friganele….sau paine in ou. cu sote dulce de mazare sau morcovi. o minunte!
ar mai fi, dar mi s-a facut un dor si o pofta!
mămăliga fierbinte cu lapte rece – ori invers, de vis!
1.Supă de roşii(bulion de casă) cu găluşte de gris.
2. Fasole „frecată”cu cârnaţi afumaţi şi ceapă prăjită cu boia;cartofi la cuptor cu muşchi de porc afumat din garniţa cu unsoare.
3. Orez cu lapte şi scorţişoară:gogoşi cu dulceaţă.
o da, gomboti cu prune. si pireude cartofi, sos de rosii si chiftele.
ps: pui si tu un link la poza cu placintele? arata grozav. mie nu-mi ies rotunde niciodata. adica… una din 10, 20! adica niciodata :)
https://adihadean.ro/2011/01/placinta-codreneasca/
:) multumesc. sa stii ca fac
foarte fain. v-am notat pe toți:).
Ciorba de cartofi cu carne de la borcan (sau garnita), alba, fara sos de rosii si neacrita, iese asa, dulceaga si cu gust de afumatura….
Varza calita cu jumari, iar la desert clar cornulete cu gem si nuca (cu aluat fragezit cu bors si untura).
ciorba de cartofi cu tarhon, gogosi super pufoase cu peltea de strugurei rosii, gomboturi cu prune, papricas de pui, ciorba de salata, supa de gaina cu taietei facuti de bunica, taiati cu mana(nu inteleg daca ma gandesc, cum reusea sa ii faca asa subtiri), taietei in lapte; sunca afumata, fiarta de Pasti (de cand au murit bunicii mei nu am mai mancat asa o sunca buna), carnati afumati si uscati in camara (eram copii si rupeam din ei, mancandu-i goi), lapte de pasare- si acum mai simt mirosul de vanilie din baticul bunicii, cand ne imbratisa; omleta cu ceapa verde; ciorba de fasole verde-aceeasi cu cea pe care o descrie Andrea, bunica mea fiind si ea unguroaica; cartofi copti in cuptor, cu unt sau cu iaurt; lapte cu caramel-in loc de cacao cu lapte, cozonacul simplu, fara nimic in el-foszlos kalacs ii spunea bunica, cozonaci cum nu am mai mancat de cand bunica a murit, facuti din faina alba ca neaua, adusa de bunicul de la moara. Jur ca le simt gustul la toate astea, desi multe nu le-am mai mancat de multi ani, aud vocea bunicii, il vad pe bunicul, mare, „condus” de micuta si fragila mea bunica, o aud pe mama razand…
Ciorba de urechiuse, facute dintr-o patura de aluat si invartite pe degete in forme de urechiuse. Acrita cu zer.
Iesnita pe smantana – oua batute, cu smantana si apa cu faina care se scurge de pe mamaliga.
Salata de vinete
Spanac cu smantana, urzici cu mujdei
Pui cu smantana, mamaliguta si mujdei
m ai omorat cu poza care este cu felia de paine si maduva ..offf bunicul meu punea o oala mare la fiert cu oase de vita lasand si ceva carne pe ele ,si le fierbea multtttt ,apoi punea cartofi pasranac telina si albitura si mirodenii apoi scotea totul pe o tava mare si mancam care mai decare cu hrean ,maioneza si un sos cu maioneza si mustar ,iar la cei mai mici bunicul intindea asa pe paine si punea si usturoi cu ceapa era o varianta mai bogata a rasolului
cat despre mancare ,mie dor de ;mancare de gutui cu sos de zahar ars, de urzici cu usturoi de carne la borcan ,de toba si carnati ,de jumari de ardei umpluti cu orez dar fierti in sos de rosii ,aici se fac dar ardeii sunt mici si amarui si se fac in supa de la fiertul carnii ,ca si dovleceii si un fel de sarmalute in foi de varza toate cu orez ,as manca placintele bunicii si ale mamei, as mai manca niste turte facute cu terci de malai si aluat de gogosi,ghiveciul care mama il facea intr o cratita mare la cuptor dupa ce aduna in ea toate legumele prajite nitel dar si carne de vita ca doar nu era sal lase vaduv,galusti cu prune si ciorba de burta in care mama arunca si o mana de orez si in farfurie arunca si nitel leustean verde si untura pe paine cu usturoi pe care trebuia sa o mananc pe furis ca nu ma lasau ..si multe si marunte ce sa mai zic mie dor si de rosii si de tarhon si de gustul dulce al laptelui si al untului care aici e super gras si fara gust si ce sa mai ,mie dor de tot si de toate mie dor de tara noastra verde si racoroasa cu apa buna dar…in orice caz iti multumesc ca ne rascolesti amintirii celor care suntem plecati ,ne mai dai idei si sfaturi cae sunt bine venite
Cred ca au trecut ani de cand nu am mancat turta cu julfa, facuta cu seminte de canepa! Daca faci asa ceva traversez continentul si vin la Cluj, miercuri seara!Desi m-as multumi si cu niste coltunasi fierti cu branza de vaci!
Mai ce de mancaruri, care mai de care, as avea si eu cateva:
– ciorba de oua, vartoasa dreasa cu smantana, ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat, ciorba de cartofi(papricas) cum ii zicea mama tot cu afumatura, ciorba de legume cu carnati afumati
– varza calita cu carne, varza a la Cluj, fasole scazuta cu carnati sau ciolan afumat, sarmale in care tatei ii placea sa gaseasca bucati de carne grasa din capatana lu porcu, pilaf cu carne de pasare(ca sa mai schimbam porcu)si carne din postava, in special coasta prajita pur si sim,plu intigaie si carnati
-caltite, placinte , taietei cu mac sau cu nuca
Neaparat supa de gaina de casa cu taitei tot de casa. Zama de visine. Zama de paradaica cu carnati. Macaroane cu griz. Cremes facut in casa (inclusiv foile). Carnati afumati si uscati. Colac coarda cu nuca, mac sau branza dulce.
Peste proaspat pescuit din Cris (mreana, clean, bibani, poate chiar stiuca, odata chiar o anghila:), dat prin faina, putin sarat si fript chiar in aceeasi zi – din astia nu am mai mancat demult si cred ca sunt printre cei mai buni pesti pe care i-am mancat vreodata. Fara cartofi, fara mamaliga, fara mujdei, doar peste cu paine sau, in cazul meu, fara, ca nu imi placea painea, pana la patru ani nu am mancat paine deloc.
Hmmmmm! yummmmmy
Eu gatesc numai mancare de alinare.
Spre exemplu duminica am facut o supa de salata, o tocana de pui cu usturoi (ostropel) cu mamaliga (malai de la moara), pe care am taiat-o cu ata. Am facut niste placinte(cum s-ar zice pe lespede-ca la noi in ardeal) cu dulceata de prune. Si am gatit pe soba cu lemne ca imi este foarte draga. Binenteles, mama gatea pe aragaz dar mancarea e mult mai gustoasa pe soba.
Supa de gaina fac o data la vreo 2 saptamani (si numai cu gaina crescuta in curte). Tocana de ciuperci fac cam o data pe luna (ciuperci din padure culese cu manuta mea). Ciorba de legume inacrita cu zeama de varza am facut saptamana trecuta. Si multe retete din cele de sus le fac.
Nu imi place sa experimentez tot felul de mancaruri de care sunt sigura ca nu ma voi atinge.
De ce imi este mie dor: lapte de pasare si chec cu cacao.
Dupa toate cele enumerate mai sus, mai vin cu completarea ca, la bunica, supa cu taieti de casa se asocia la felul doi cu sarmale….iar desertul favorit era fie placinte coapte in tigaie (de diametru mare, iesea o placinta cat tigaia) cu brnaza, fie placinta in tava , cu mere si respectiv cu branza, coapte in cuptorul din curte, paine de casa, coltunasi de casa cu branza dulce, gomboti cu prune…chiftele cu pireu de cartofi si sos de rosii…
Cred ca acestea sunt mancarurile pe care o sa le pregatesc cat de repede se poate:
– supa de visine (cu sau fara carne)
– carne de vita fiarta cu sos de fructe si cartofi piure
– coltunasi cu gem de prune de casa
– supa de ardei umpluti
– ciorba de fasole boabe cu afumaturi
Toate sastea, pe langa multe enumerate si de ceilalti ma duc „acasa la mama”
Adi am si eu niste idei
– mamaliga cu branza fierbinte asociata cu o ciorba de salata rece…
-detalii luni dimineata de la tanti Mera la camino.
Ce zici?
Ce-mi vine acum in minte sunt:
– cirighelele (minciunele)
– varzar (umplut cu branza de vaca, spanac, marar si cozi de ceapa verde)…..cum il face mama (buni) nimeni nu-l face…e DELICIU
– colac cu nuca sau mac puse intr-un strat gross
– pui rantalit (nu-s sigura de numele asta)- e tocanita de pui facuta din ceapa, ardei (daca avem) calite si apoi pus puiul si boia dulce si apa, sare piper si la sfarsit patrunjel servit cu piure sau galuste de ou rupte…
– paine cu untura si rosii sau ceapa si putina sare
– cloampe faine (cartofi taranesti insa zdrobiti ca la piure) cu sunca afumata si ceapa rosie ori ceapa verde ori ridichi
– salata de ceapa lovita, frecata…n-am reusit sa o fac pana acum asa ca mami
– supa de oua (adica de chimen in care se arunca ouale si apoi o dregi cu smantana)
– taitei cu lapte
– paine prajita frecata cu usturoi si stropita cu ulei (proaspat facut)
– pancove (gogosi) cu multaaaaa nuca
– galuste de ou rupte cu tocanita de pui de mai sus=DELICIU
– supa de mazare cu pui, radacinoase si galuste de ou rupte
– ciorba de conopida cu galuste de ou rupte
– Pui si cartofi copti in cuptor in untura
– prajitura cu visine si nuca
– prajitura cu mere – foi facute cu untura (ffffoarte fragede) intre care se pun mere stoarse amestecate cu scortisoara, zahar
– cremes
– slanina cu paine copata pe vatra si cu ceapa putin prinsa de ger
– mosocoarne (un fel de branzoici) umplute cu mere razuite
– paste cu varza dulce calita
– placinte cu cartofi, varza dulce calita, branza de vaci amestecata cu marar
– pui pe sticla
Cremă de zahăr ars , chec cu rahat şi stafide, prăjitură cu miere de albine, prăjitură cu mere, ostropel de pui, zucchini umpluți
frateeeeeeeee…..imi facea bunica mea friganele din felii de paine inmuiate in lapte date prin ou si prajite iar dupa aia punea zahar pe ele si le mancam calde……….ziceti daca ati mancat si voi
Ioi, ce bine arata toate! In special placintele par a fi tipic codrenesti cum sunt cele din Baia Mare, sunt cumva cu leurda sau ma insel? Si painea praita arata imbietor (paine picurata se zice in zona mea).
Mancarea mea de alinare este omleta cu slaninuta afumata, cu ceapa verde, hribi sau bureti culesi din ograda bunicii in sezon, toate cu un bulz de mamaliga aburinda. Sau tocanita de ciuperci cu mamaliga… Adevarata alinare, intradevar!