Dragilor, astăzi vă propun o rețetă de bun-simț, fără artificii inutile, dar cu multă savoare. O combinație clasică, dar făcută așa cum trebuie: piure de cartofi, ardei copți și niște brânză bună, cât să lege toate aromele. Hai să trecem la treabă.
Ingrediente (pentru 2-3 porții):
-500 g cartofi (am ales unii făinoși, că-s mai potriviți pentru piure)
-100 ml lapte cald
-30 g unt bun, gras
-Sare, după gust
*(Opțional) Câteva feliuțe de trufe, dacă am vrut să impresionăm pe cineva
-3 ardei capia mari
-Zeama de la ½ lămâie (sau 1 linguriță de oțet bun)
– 2 linguri ulei de măsline extravirgin
– 2 căței de usturoi, tocați fin
-1 legătură pătrunjel tocat
-½ linguriță zahăr
-Sare, după gust
-2 fire de ceapă verde
-2 gălbenușuri proaspete
-30 g brânză maturată rasă (parmezan, pecorino sau o telemea bună)
Metoda de preparare cartofi piure cu ardei copți
Piure de cartofi – cremos, nu pastă de lipit tapetul
Am spălat cartofii și i-am pus la fiert în coajă, în apă cu sare. I-am fiert până când furculița a intrat ușor în ei.
I-am curățat cât au fost calzi și i-am zdrobit bine, dar fără să-i transform în pastă. Am adăugat laptele cald, untul și sare după gust. Am amestecat ușor, până a devenit cremos. Dacă am avut trufe, acum le-am ras peste piure.
Ardei copți – dulci, aromați și perfecți lângă piure
Am încălzit cuptorul la 220°C, pe funcția grill + ventilație. Am pus ardeii direct pe tavă și i-am lăsat până când coaja lor s-a înnegrit frumos.
I-am scos, i-am pus într-un bol și i-am acoperit cu un capac sau folie, ca să se aburească – așa s-au curățat mai ușor.
I-am decojit, i-am tăiat fâșii și i-am pus într-un bol cu zeamă de lămâie, ulei de măsline, usturoi, pătrunjel, sare, un praf de zahăr și ceapă verde tocată.
Asamblare – simplu, fără fițe
Pe o farfurie am întins o lingură generoasă de piure.
Lângă am pus ardeii copți, cu tot cu marinadă.
Deasupra am așezat un gălbenuș crud (dacă l-am vrut mai sigur, l-am gătit sous-vide la 65°C) și am terminat cu puțină brânză rasă.
Și gata! O cină cum trebuie: fără complicații, dar plină de gust.
Aici aveți și varianta video.
Să fiți sănătoși!
Alte rețete de piureuri mai găsiți și aici.