Cartofi piure – cina simplă, fără bătăi de cap

1K

cartofi piure cu ardei copt

Dragilor, astăzi vă propun o rețetă de bun-simț, fără artificii inutile, dar cu multă savoare. O combinație clasică, dar făcută așa cum trebuie: piure de cartofi, ardei copți și niște brânză bună, cât să lege toate aromele. Hai să trecem la treabă.

Ingrediente (pentru 2-3 porții):

-500 g cartofi (am ales unii făinoși, că-s mai potriviți pentru piure)
-100 ml lapte cald
-30 g unt bun, gras
-Sare, după gust
*(Opțional) Câteva feliuțe de trufe, dacă am vrut să impresionăm pe cineva

-3 ardei capia mari
 -Zeama de la ½ lămâie (sau 1 linguriță de oțet bun)
– 2 linguri ulei de măsline extravirgin
– 2 căței de usturoi, tocați fin
 -1 legătură pătrunjel tocat
 -½ linguriță zahăr
 -Sare, după gust
 -2 fire de ceapă verde

-2 gălbenușuri proaspete
 -30 g brânză maturată rasă (parmezan, pecorino sau o telemea bună)

Metoda de preparare cartofi piure cu ardei copți 

Piure de cartofi – cremos, nu pastă de lipit tapetul

Am spălat cartofii și i-am pus la fiert în coajă, în apă cu sare. I-am fiert până când furculița a intrat ușor în ei.

cartofi la fiert

I-am curățat cât au fost calzi și i-am zdrobit bine, dar fără să-i transform în pastă. Am adăugat laptele cald, untul și sare după gust. Am amestecat ușor, până a devenit cremos. Dacă am avut trufe, acum le-am ras peste piure.

piure de cartofi

Ardei copți – dulci, aromați și perfecți lângă piure

Am încălzit cuptorul la 220°C, pe funcția grill + ventilație. Am pus ardeii direct pe tavă și i-am lăsat până când coaja lor s-a înnegrit frumos.

ardei puși la copt

I-am scos, i-am pus într-un bol și i-am acoperit cu un capac sau folie, ca să se aburească – așa s-au curățat mai ușor.

I-am decojit, i-am tăiat fâșii și i-am pus într-un bol cu zeamă de lămâie, ulei de măsline, usturoi, pătrunjel, sare, un praf de zahăr și ceapă verde tocată.

pregătire cartofi piure

Asamblare – simplu, fără fițe

Pe o farfurie am întins o lingură generoasă de piure.

Lângă am pus ardeii copți, cu tot cu marinadă.

Deasupra am așezat un gălbenuș crud (dacă l-am vrut mai sigur, l-am gătit sous-vide la 65°C) și am terminat cu puțină brânză rasă.

servire cină

Și gata! O cină cum trebuie: fără complicații, dar plină de gust.

Aici aveți și varianta video.

Să fiți sănătoși!

Adi Hădean

Alte rețete de piureuri mai găsiți și aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close