Ieri am făcut ciorbă de fasole. Cu ciolan. De poftă, nu de alta. Cred că stelele au fost aliniate perfect, altfel nu-mi explic de ce mi-a ieșit atât de bună. Iată cum am procedat:
Am pus fasolea la înmuiat cu o seară înainte. M-am asigurat în felul ăsta că va fierbe repede și uniform (adică nu o să am boabe sparte printre boabe tari ca piatra).
Am pus ciolanul afumat la desărat, tot cu o seară înainte. După ce l-am scos de la desărat, i-am alăturat puțină slană afumată.
Legumele nu pot lipsi: țelină, morcovi, ceapă, usturoi.
În plus, un amestec de legume tocate și conservate-n sare, un supliment aromat. Vă imaginați cred că la mâncarea asta n-am mai folosit sare defel.
Am curățat, spălat și tăiat legumele proaspete.
Le-am sotat împreună cu cele conservate și cu slana făcută cubulețe.
După ce s-au înmuiat le-am pus la fiert împreună cu fasolea și cu câteva rămurele de cimbru (cimbrul aromează și favorizează digestia, eliminând o parte din problemele cauzate de consumul de fasole).
Între timp am fiert ciolanul (cam o oră și jumătate) separat. Am păstrat o parte din apa în care a fiert și am turnat-o peste fasole (pentru gust, desigur).
Când fasolea a fost aproape fiartă, am pus în oală carnea de pe ciolan.
La urmă am pus o legătură de frunze de pătrunjel tocate.
Am adăugat și puțin tarhon. Gata ciorba. Fără roșii, fără făină, fără rântaș, fără ceapă prăjită-n untură de porc, fără îngroșală.
Mi-a plăcut mult de tot.
Cred că mai mănânc o porție îndată ce termin de editat postarea asta.
Sugestie (1): încercați cu ardei iute.
Sugestie (2): încercați cu smântână. Să fiți sănătoși.
Ciorba arata foarte bine! Dar am o intrebare, mai ciudata probabil: ce fel de cutit este acela? :D
E un cuțit Sollingen:)
https://adihadean.ro/2010/01/despre-cu%C8%9Bite/
Salut Adi,
mare rugaminte: de ce alba (fasolea) si nu pestrita mica? Arata super si sigurr o sa incerc maine (trebuie sa cumpar ingredientele. De aici si intrebarea cu tipul de fasole. Multumesc.
Cătălin, pentru că din asta am avut:-)
Nu cred c-a iesit atat de buna pe cat te lauzi! :P N-as gusta nici batut! :)
Radu, știu, știu. :-)))
:)
Pot primi o porÅ£ie pe adresa de email… cum? NU SE POATE…?
:(
Bibliotecarule, sigur, am adresa:-)
eiiiiii..nu ma mai joc. Daca e asa…trimite-mi si mie…te rog :))))
Laura, să nu pleci de acasă:-))
Cu smantana chiar nu am incercat niciodata….Adi , tu nu arunci prima apa de fiert de la fasole?
hahahaha…promit ca stau cuminte acasa!
ps: si cu ochii pe geam :)))
Ana, de ce aș face asta? E doar o legendă:-). În schimb pun cimbru:-).
@Ana: Confirm gustul sublim al fasolei cu cimbru; si nici nu mai „tragi cu tunu`.” :))
@Laura: Vezi sa nu se sparga de la atata concentrare. :)
eu o fac putin diferit fata de tine. dar vorbind de ingrosala , rantas, din astea nu mai folosesc de mai bine de 10 ani, eu nu pun faina in ciorbe, de multe ori nici boia, ramane culoarea rezultata la unele ciorbe de la morcovul prajit, sau la altele de la amestecul de legume pe care-l folosesc. cred ca nu mai e nevoie sa-ti zic pofta buna, fasolea ai mancat-o de mult ))))
Nah , legenda , nelegenda…eu asa vazusem la mama si asa faceam si eu…insa intrebarea a venit , in special , din faptul ca am fost urecheata ca nu schimb apa de 2 ori pe putin , la fiert fasolea…si ma gandeam sa citesc niste argumete pro neschimbat si aruncat prima apa de fiert….:))
Tatal meu punea o lingurita de bicarbonat la fiert pentru ca sa nu mai tragem cu tunul…hehehehehe….
Multumesc!
Ana, bicarbonatul distruge toate-toate vitaminele din legume. Pune cimbru și va fi mai bine:-).
adi ,ieri m-am indurat sa fac si eu fasole ,nu am mai facut de la 1 dec anul trecut, nu de alta dar nu imi place sa gatesc ptr. ca imi i-a prea mult timp ca eu fac si zdrobita.;)
azi intru si vad ca si tu ai facut la fel…eu am facut cu coaste si carnaciori+mult marar fff buna ,am primit nota 10 cu felicitari!
ptr ca asa cum ti-am zis e eveniment cand gatesc fasole dar i-am dus dorul de vreo 2 saptamani.
P.S de ce fierbi ciolanul separat?
Întradevăr cimbrul face joaca. Ca să mă conving, am făcut un experiment. Am făcut o oală mare de ciorbă de fasole în care am pus un mănunchi de cimbru şi un cartof (după o reţetă mai demult postat pe blog) şi o oală mai mică fără cimbru.
ÃŽn prima zi am halit din oala cu cimbru. Noapta a trecut fără incidente, cimbrul a funcÅ£ionat. A doua zi am halit un bol din ciorba fără cimbru. ÃŽn noaptea ce a urmat mi-am bătut recordul la ……. soÅ£ia se gândea serios să mă exileze în living sau chiar mai rău… să dorm la birou.
concluzia e că cimbrul îşi îndeplineşte rolul cu succes.
Horațiu, știința a învins!:-))
Horatiu…exceptional!:)))))
Adi , am inteles spilu’….sambata fac parsolica….:)))),cu cimbru….
pfff…now that’s my kind of ciorba de fasole.
Incercat reteta asta seara, iesit: Yammy-Yammy1
Multam, Adi!
Manole, să vă fie de bine:-)
Mersi ptr receta. Ciorbita mea sta acuma la foc mic, curand e gata. Miroase dumnezeieste. Si inca nu i-am adaugat verdeata…
Di, cu drag și bucurie:-)
asta este cam o iahnie, ciorba trebuie sa aiba multa zeama si parca e putin cam alba.Personal as fi fiert-o mai mult sa se reverse ….si mai multa zeama.
alex, nu-i o iahnie. dacă-i mai puÈ›ină zeamă ÃŽN FARFURIA ASTA e pentru că în poze, lichidele nu arată prea grozav. ideea e să vezi fasolea carnea, etc. cât despre culoare…nu înÈ›eleg unde baÈ›i:).
Adi, cam ce cantitate de fasole trebuie si cata apa in oala? Nu am mai facut niciodata, e o „premiera mondiala” pt mine. Dar vreau neaparat sa incerc si, mai ales, s-o fac in oala minune proaspat achizitionata…
Diana, fasole crudă pui 500 de grame la 4-5 litri de apă (dacă o lași la înmuiat peste noapte). Fasole din conservă, două -trei conserve mici la aceeași cantitate de apă.
suna bine, doar ca e mai mult o supa, ciorba ar trebui sa fie si acrita… oricum, sunt sigura ca e deicioasa :)
în ardeal ciorbele se acresc cu smântână, lapte acru, lapte prins ori iaurt. e o ciorbă:).
si eu am facut aceasta ciorbita si este foarte buna
multumim Adi
azi am facut din nou aceasta minunata ciorbita
Un amestec de legume tocate și conservate-n sare, un supliment aromat, te rog frumos, sa-mi dai mai multe detalii. merci
Te rog frumos, stiu ca esti tare ocupat, spune-mi si mie cum e cu reteta de legume tocate si conservate-n sare, poate apuc sa-mi fac si eu cateva borcane, nu de alta, dar se cam termina piata. :) merci mult. Ceapa coapta cu usturoi a fost de-a dreptul delicioasa.
Adi, cum facem cu postul? Eliminam carnea si iese la fel de bun?
Este preferata mea, cu ciolan sau fara.Pun si multi morcovi si telina/ bucati mari la fiert / si fac si fasole frecata….o nebunie.Multumesc de reteta
Daca este o altfel de supa de fasole….dupa continutul de zeama nu ai putut sa-i spui iahnie de fasole???
Da o reteta de bob gulas unguresc, din ala care se serveste in chifla, pe cand ? Am mancat undeva, era si cu carne de porc cruda si afumata, si cu vita …cred … si a fost absolut dementiala , cu o salata de ceapa rosie, of, of …
Sincer n-am mancat ciorba de fasole cu smantana. In Ardealul meu
– Treaba- i buna!
A iesit mai ceva ca la mama acasa, am pus niste mistret afumat ;) (sper sa nu vada mama comentariul :) )
Adi, ciorba de fasole boabe fara multe multe rosii…. nu exista …