Profiterol

686

Prima dată când am făcut aluat opărit am folosit o rețetă la întâmplare găsită pe un forum, nici nu mai știu care. Nici rețeta nu mi-a rămas în minte, atât am fost de impresionată. Era o rețetă incredibil de simplă, folosind ulei și apă ca bază. Poate tocmai simplitatea ei m-a făcut să o încerc, însă pe atunci nu știam la fel de multe despre cofetărie ca acum. Ce am obținut a fost un rezultat mulțumitor atunci, dar complet greșit dacă îl analizez prin prisma cunoștințelor de acum. Știu acum că un aluat cu ulei și apă nu se compară cu unul care folosește unt și lapte ca bază. Untul și laptele nu doar că îmbunătățesc gustul aluatului, dar ajută și la coacerea uniformă a acestuia, oferindu-i o crustă aurie și crocantă, exact cum un ecler sau choux trebuie să fie. Rețeta de față este adaptată după celebrul chef Sadaharu Aoki și poate fi folosită atât la profiterol cât și la choux a la creme sau eclere.

Pentru aluat aveți nevoie de: 75ml lapte, 75ml apă, 75g unt (82% grăsime), 5g zahăr, 2g sare, 100g făină (alegeți o făină de pâine, care are un conținut ridicat de proteine), 3 ouă medii.
Combinați apa, laptele, untul, zahărul și sarea într-un vas. Puneti vasul pe foc mic și aduceți la punctul de fierbere. Aveți însă grijă ca untul să fie topit complet înainte de a da amestecul în clocot. În momentul în care amestecul începe să fiarbă, luați de pe foc și adăugați făina, toată o dată. Amestecați cu o lingură de lemn până obțineți un aluat omogen. Puneți vasul înapoi pe foc și gătiți 1 minut, amestecând continuu cu lingura de lemn, până când se formează o crustă subțire de aluat pe fundul vasului. Luați de pe foc și lăsați aluatul să se răcorească 10-15 minute, apoi încorporați ouăle, unul câte unul, amestecând bine. Puneți aluatul într-un poș cu dui striat și formați mici bile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

profiterol
Coaceți choux-urile în cuptorul preîncălzit la 200C pentru 10 minute apoi încă 15-20 minute la 170C. Trebuie să obtineți choux-uri aurii și crocante. Lăsați-le să se răcească în tavă.
Pentru sosul de ciocolată aveți nevoie de: 250ml apă, 55g cacao, ¼ linguriță sare, 30g miere, 100g zahăr, 60g ciocolată neagră.
Combinați apa, cacaoa, sarea, mierea și zahărul într-un vas și puneți pe foc mic. Fierbeți câteva minute până sosul se îngroașă ușor. Luați de pe foc și adăugați ciocolata. Amestecați până se topește complet. Lăsați sosul să se răcească complet înainte de a-l folosi.
Pentru a finisa desertul, umpleți fiecare choux cu înghețată (de vanilie în cazul meu, dar alegeți ce vă place). Așezati choux-urile într-un bol de înghețată și acoperiți cu sos de ciocolată din belșug.

profiterol1

Text&Foto: Oana Olguța Iliescu

www.pastry-workshop.com

Join the Conversation

  1. Minunat!
    Da,sunt foarte multe si diferite retete,motiv pentru care mi-a fost greu sa ma hotarasc.
    Il vroiam doar pe cel ce il mancam ,cu foarte multi ani in urma,in Bucuresti.
    Reteta dumitale imi aduce aminte de el.Cred ca este ceeace imi doream.
    Maine voi avea familia in jur si va fi un bun prilej sa le ofer acest profiterol ,spre placute”aduceri aminte”.
    Multumesc!

  2. Scuze, dar n-am inteles in ce trebuie pus aluatul . N-am intalnit in limba romana grupul de cuvinte ” pos cu dui ” . Poate sunt eu de moda veche , insa consider ca daca ma aflu in Romania si ma adresez romanilor trebuie sa vorbesc si sa scriu in limba acestui pamant, ori, macar sa ofer niste explicatii pentru carcotasi ca mine , care spun spre exemplu : servici, munca, si nu….job , ca nu se afla in in tari unde se vorbeste curent limba engleza .

    O ZI FRUMOASA VA DORESC !

    1. POȘ s.n. Cornet din pânză densă prevăzut la un cap cu șpriț de metal, folosit în bucătărie pentru turnarea unor compoziții. [< fr. poche].

      Practic, o pungă în care puneți o compoziție cremoasă pe care o puteți doza astfel cu precizie. Duiul (sau douille-ul, din franceză, nu din engleză) este exact șprițul acela (din metal, plastic etc.). Dacă nu aveți poș cu șpriț, tăiați pur și simplu o pungă obișnuită, cum sunt cele simple de pentru congelat, într-un colț, merge și așa.

    2. Cum bine ti-a explicat Ana, chiar exista in limba romana acest cuvant! Google e mare si plin de informatii, chiar si in limba acestui pamant!

  3. O reteta simpla si un rezultat finit demential. Felicitari Olguta, te admir!

  4. Wow! Un desert de zile mari. Cand eram mica, tata ma ducea la restaurantul „ARO Palace” din Brasov si ma simteam atat de rasfatata sa fiu servita cu acest desert. Delicios!

  5. Altă rețetă criminală! ☺ Pentru cea de prăjitură isteață cu ciocolată te-am pus pe blog, să te afle toată lumea! :)) http://www.lecturirecenzate.ro/2016/02/jurnal-23/

    1. Multumesc, Zina! :)

  6. Gabriela! Pos =cornet din pânză densă prevăzut la un cap cu șpriț de metal, folosit în bucătărie pentru turnarea unor compoziții. [< fr. poche].

  7. Eu fix din cauza retetei acesteia, unui servit prost si unui varsat de vant am invatat sa gatesc la 13 ani. O data pe saptamana mergeam sa-mi mananc profiterolul preferat si ultima data cand am fost acolo mai ca mi a aruncat minunea-n fata si lingurita a fost cumplita. Momentul a coincis cu trei saptamani de stat fortata de imprejurari in casa gratie unui varsat de vant. Cat poti sa citesti, dar sa dormi? Gatitul si mai ales invatatul lui iti schimba toata viata si uratenia de varsat se face bucurie. Saru mana de reteta de poveste!

  8. bai nene, mai lasa-ne dracu cu vita ta medium rare… pai tu stii cat e salariul majoritatii romanilor? cine pana mea da 60 de lei pe doua fripturele? fa-o tu la tine la carciuma si lasa-ne, oricum esti seful antipaticilor… brrrrr!!! noi prostimea mancam ceafa cu cartofi prajiti. probleme? de ce as schimba asta daca-mi place? asa pt ca sunt plini de basini? pai eu muncesc o zi ca sa-mi iau vita maturata si sa fac doua fripturele de le inghit nemestecat? marssss!!!

  9. Ionela Laura says:

    Faina cu continut ridicat de proteine? Care ar fi rostul acestora? Multumesc :)

  10. Ionela Laura says:

    Sa inteleg ca ati folosit faina integrala? Faina integrala 13% proteine, faina alba 11,7%, faina de soia are un procent mult mai ridicat de proteine(36,8) dar ma indoiesc ca poate fi folosita cu succes din lipsa de gluten ;)

  11. Este a 2 a oara cand incerc reteta si profiterolurile se lasa dupa ce le scot din cuptor….

  12. Foarte bun sosul de ciocolata. Eu insa l-am facut mai gros un pic reducand la jumatate cantitatea de apa.
    Choux-urile foarte bune la gust si crocante. Am turnat unele in forma de eclaire, adica lunguiete….alea s-au fleostit…cele in forma clasica de choux au iesit foarte bine.
    Foarte buna reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close