Borș de cocoș

1.4K

Mă întreba cineva prin ce se deosebește borșul de cocoș de cel de găină. Ei bine, prin ce se deosebește cocoșul de găină? Prin câteva lucruri împortante. În primul rând, are mai puțină grăsime, deci supele ies ceva mai puțin grase. În al doilea rând, are o aromă mai puternică (există și o explicație științifică pentru asta, dar nu ne pierdem vremea acum cu ea). Acestea fiind stabilite, să trecem la borș.

Am pus cocoșul (spălat, pârlit, curățat, spălat iar) la opărit într-o oală cu multă apă cu sare. Operațiunea asta are rol de a închide cât de cât porii și de a reduce spumarea. Am răcit pasărea și am pus-o apoi în apă rece, pe foc iute. După ce a dat câteva clocote și am luat din spumă, am redus focul și am lăsat cocoșul să fiarbă două ore.

borșAm scos apoi cocoșul din oală și am trecurat supa (5 litri). Am pus în ea trei rădăcini de pătrunje, un păstîrnac și o țelină mică, tăiate cubulețe mici. Am lăsat să fiarbă. După un sfert de oră am pus în oală trei morcovi, tăiați rondele, un ardei gras roșu (cuburi) și două tulpini de țelină, tăiate și ele rondele. Am mai pus și două mâini de hribi uscați, sare, piper și o pișcătură de tarhon uscat.

borșAm dat în clocot 200 de mililitri de borș din tărâțe. Am pus apoi borșul în oala cu supă și legume. Sfatul meu e să puneți o parte din borș, să gustați și, dacă vă trebuie mai acru, să mai puneți borș.

borșDupă ce au fost fierte toate celea prin oală, am pus o mână de tăieței de casă și am mai lăsat să fiarbă nițel. Asta a fost tot. Să fiți sănătoși.

borș

Join the Conversation

  1. da unde-i cocosul?

  2. ce ai facut cu carnea?

  3. Da. Cu cocosul ce ai facut? Da-ne idei, ca mie nu prea mi-au iesit gustoase mancarurile facute cu cocosi sau gaini care au fost fierti/fierte pentru supa. Nici macar ostropelul.

    1. Adi Hădean Author says:

      mănânc carnea fiartă, cu sare, piper, ulei de măsline, uneori o frig și o pun într-o salată, alteori o mai pun în cuptor. după poftă.

  4. Alexa Georgeta says:

    minunata de buna, iti multumesc ptr. idee.

  5. Acum l-am facut! (ca acum a aparut cocosul) A iesit o nebunie! Multumesc de reteta.

  6. Cristina S says:

    L-am facut folosind doar spinarea, aripile si gatul (portie mai mica, fiind familie mica ), restul fiind pastrate pentru alte doua tipuri de preparate. La final, am curatat cu atentie carnea de pe oase si am tocat-o. Impreuna cu o ceapa, un morcov si niste sos de rosii facut din vara, si imbogatit si el cu diverse legume di busuioc, s-au transformat intr-un minunat si extrem de gustos sos “bolognese” pentru o mana de spaghete. As zice ca a fost valorificat la maxim cocosul ☺️.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close