Instagram și paste de casă

329

Instagram e o aplicație pentru telefonul mobil. La ce ne ajută ea? În principiu, la nimic, e doar o jucărie care permite transformarea pozelor făcute cu telefonul mobil, prin aplicarea unor filtre. Adică faci o poză iar aplicația poate să modifice culorile, tonurile, textura pozei. Eu o mai folosesc uneori, chiar dacă prietenii mei pasionați de fotografie mă mai ceartă (asta n-o înțeleg, adică-i evident că un telefon mobil nu poate înlocui un DSLR oricât de avansată ar fi tehnologia în momentul de față, chiar de vorbim doar de sentimentul pe care-l ai când schimbi un obiectiv pentru a obține alt tip de imagine). În fine, nu o să renunț la Nikon pentru a face pozele pentru acest blog ori alte poze, asta să fie clar, cum la fel de clar ar trebui să fie că eu când vreau să fluier, fluier:).

Acum, despre mâncarea de azi: l-am prins ieri pe Robert, unul dintre bucătarii din echipa cu care lucrez la Camino, făcând paste. Pastele se fac la noi mereu proaspete, din făină, ouă, sare, ulei de măsline. Amestecate-n malaxor până devin aluat omogen. Rețeta e simplă și seamănă cu asta. După frământare urmează faza aceea cu întinderea aluatului. O mașină de făcut paste rezolvă asta destul de bine.

Am văzut că mașinile de făcut paste din ofertele marilor distribuitori de echipamente de bucătărie sunt destul de scumpe (ajung pe la 1000 de euro, uneori trec de suma asta). Cred că o mașină cumpărată din Italia, de exemplu, pe care să dai 300-350 de euro e o investiție bună. Cumva, poți face paste cu ea o viață întreagă.

Plus că-ți permite să obții mai multe feluri de paste. Noi folosim tagliatelle, pastele ceva mai late.

După ce ies din „brațele” agregatului, pastele stau puțin la zvântat.

Sunt fierte apoi două minute și-s date cu ulei de măsline.

La Camino avem trei sosuri de bază, unul de roșii, unul de smântână dulce cu ou și altul de carne. Combinațiile pot fi mai multe și conțin pui, ciuperci, broccoli și alte legume. Mie-mi place sosul cel mai simplu, făcut din roșii zdrobite, amestecate cu busuioc, usturoi, sare, arde iute.

Sigur, la urmă pun parmezan ras peste paste. Și poate încă puțin ulei de măsline extravirgin.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. mmm. am inghitit in sec, zdravan.
    noi ne-am reapucat de facut piinea si pastele in casa. le uscam natural, fara sa fortat si le pastram in punga de hirtie. sint fantastice. desi ale tale arata mai bine.
    ps: acum imi pare rau de masina de paste care a ruginit in balcon acum vreo 10-15 ani, cind credeam noi ca mincarea trebuie sa vina din magazin.

    1. Adi Hădean Author says:

      e bine că ne mai întoarcem și spre mâncarea de acasă (sincer să fiu, nu cred că mai avem șanse de scăpare, suntem prea mulți, magazinele prea mari:) )

  2. Superb de simplu si delicios.

    Am insa doua nedumeriri: masina de 300 de euro e profi / indistriala? Eu am luat una de vreo…20 de euro si sunt multumita de ea. Poate nu stiu ce pierd :)

    Si apoi… daca pui ulei de masline peste paste se mai prinde sosul de ele? Ori la cantitati mai mari e nevoie, ca sa nu se lipeasca prea tare intre ele pana le servesti?

  3. Eu nu stiam ca pastele se ung cu ulei de masline…italienii pe care i-am cunoscut pareau foarte convinsi ca pastele italiene „traditionale” (nu stiu ce o fi insemnand asta) nu se fac cu ou, ci numai din semola di grano duro (un fel de gris foarte fin macinat de grau cu bobul tare), apa si sare. Doar cele mai „moderne” se fac cu ou. De asemenea, daca sunt uscate, e bine sa fie „traffilati al bronnzo” (adica sa para ca sunt pudrate cu faina, nu stiu cum sa explic).

  4. Ah… paste proaspete facute cu ou… pui rosii, parmezan si verdeata peste ele si nici macar nu au nevoie de carne, desi eu sunt un mare carnivor.

  5. @Ana: pastele traditionale sunt de 2 feluri cu ou si faina normala,fara adaos de ulei,eventual se adauga spanac/urzici/negru de sepie sa devina colorate…de obicei se fac doar tagliolini,tagliatelle,capelli d’angelo,ravioli,capeletti,papardelle,etc.se mananca doar impreuna cu anumite sosuri……si al doilea tip, facut di apa,sare si semola di grano duro,care este o faina macinata mai maricel dintr-un anumit tip de grau…pasta facuta in acest fel nu are niciodata forma celor cu ou…:-)

  6. trafilatte a bronzo inseamna ca masinaria care le produce are „terminalul” din bronz,este un disc care da forma si taie pastele dupa cum le vedem in magazine…doar cele din grano duro vin facute asa…zic ca sunt mai bune dar sincer este ca si cum zicem noi ca faina macinata intre pietre e mai buna decat cea de la o moara normala.

  7. Reteta de pasta pe care o stiu e un ou la 100g de faina, apa numai daca trebuie (cred ca depinde de faina si de marimea oului), nu si ulei.
    Mihaela si Ana: informatii foarte interesante. Multumesc.

  8. Exact FABDO,1 ou la 100 grame de faina :-)

  9. Adi, care faina de la noi e echivalentul la cele doua nule „00” ? 550 ? 650 ?ms

    1. Adi Hădean Author says:

      ceea ce în itala e marcat cu 00, în românia e marcat cu 000 sau 480, diferențele constând în procentul de gluten, respectiv cenușă din făină.

    2. Nu e faina mai dura cumva 650 ul? 00 nu se foloseste mai mult la aluat taitei, pizza?000 la prajituri, patiserie….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close