Sacul cu mirodenii

1.4K

Acum 15-14-13 ani știam extrem de puține lucruri despre mirodenii și ierburi aromatice. De fapt, știam doar lucruri de bază despre condimente de bază folosite pe larg în România (sare, piper, măghiran, chimbru, dafin, enibahar). Odată cu dezvoltarea comerțului, odată cu pătrunderea marilor lanțuri de magazine în țară, am început să descopăr, să observ că limitele universului gustativ/olfactiv se îndepărtează de mine, lucru care nu poate fi altfel decât bun. Am început să umblu prin lume, să pipăi, să miros, să citesc, să amestec, să gătesc și să testez.

mirodenii

Am descoperit că am simțuri bune și că sunt în stare să produc amestecuri grozave. Știu să potrivesc aromele între ele și apoi cu carnea, cu legumele ori fructele, știu cât să pun din cutare mirodenie în cutare amestec pentru a obține praful potrivit pentru un sos de carne, pentru o bucată de carne grasă ori pentru pește. E, dacă vreți, un dar de care mă bucur împreună cu familia mea, cu prietenii apropiați ori cu clienții mei, atunci când gătesc pentru ei. Mă gândesc serios de o vreme să-mi fac propria linie de amestecuri de condimente dar m-am luat cu alte treburi. Acum vin și vă cer părerea: să mă grăbesc cu asta ori să mai aștept? Mulțumesc.

mirodenii

Join the Conversation

  1. Ar fi o binecuvantare pentru cei mai putin inzestrati cu darul acesta; asa ca ……nu ne lasa sa asteptam prea mult!!!!!

  2. Go for it!
    Putini au darul acesta. Mi se pare un segment extrem de interesant, pe care eu personal nu il controlez in totaliate. Mi-ar place sa merg la sigur atunci cand trebuie sa condimentez o ciorba, sau o mancare din fructe de mare. Condimentele sunt elemente cheie in prepararea unei mese delicioase, iar eu as merge pe mana ta. O zi frumoasa

  3. Dacă ai oportunitatea, poţi şi ies mai bune decât cele de pe piaţă, ceva diferit ar fi extraordinar de bine venit. De ce nu?

  4. Neata!
    De multe ori, cand apare un lucru nou in piata sau cand apare competitie pentru cei existenti, este un lucru benefic pentru noi, pentru consumatori.
    Daca ceea ce doresti tu sa aduci este ceva nou, atunci e chiar indicat sa faci lucrul asta.
    Nu trebuie sa iti mai spun eu ca lucrul asta este mare consumator de timp si deci, trebuie sa te asiguri ca ai timp pentru a te ocupa.
    Alegerea combinatiilor este… grea… romanul este extrem de reticent la nou…in a gusta anumite lucruri…greu pentru roman – care de obicei spune daca ii place ceva sau nu ii place inainte de a incerca acel ceva.
    Dar, eu unul consider ca trebuie sa incepi atunci cand simti tu ca este momentul :)

  5. da, buna idee!

  6. Paul Sarateanu says:

    Ţara asta are nevoie de mai multe condimente, nu doar de sare şi piper. Dacă ai deja o gamă suficient de variată, eu zic bagă mare.

  7. Cred ca-i o idee foarte buna, din care ar beneficia foarte multi oameni, fie ca si produs finit, fie ca si idei :)

  8. Daca vrei s-o faci din pasiune…go go go! Daca te gandesti la o afacere…hmm, mai complicat. Oricum ar fi…asculta-ti instinctul! ;)

    1. Adi Hădean Author says:

      să spun drept, mă gândesc să îmbin afacerile cu pasiunea:)

  9. Nici sa te grabesti si nici sa mai astepti!
    Sa o faci atunci cind vei simti ca iti dorest acest lucru, pentru tine, acolo de la nivelul inimii si nu din … creier.

  10. Da, vrem mirodenii !

  11. Eu as cumpara, daca nu bagi chimicale prin ele.

  12. Pentru pasionati ar fi un lucru foarte bun.Evident!

    Dar daca va ganditi totusi sa faceti o afecere din toata treaba aceasta sa luati in calcul faptul ca dupa mai multe cumparari/teste ale combinatiilor de mirodenii de la dumneavoastra, romanul s-ar putea sa plagieze reteta si sa o faca acasa, probabil la „eventuale costuri” mai reduse.

    Eu sincer mi-as dori sa am in bucatarie pe un raftulet sau o bara magnetica, mirodenii in borcanele nealcose, marca Adi Hadean.

  13. Ioi Daaa :)). sincer as vrea sa gasesc pe piata niste condimente cu gust, aroma distincta si nitica potriveala, tocmai pentru ca sunt o impatimita a condimentelor fara adaosuri de potentiatoare de gust si crescuta cu firu de verdeata rupt din gradinuta bunicii si care potrivea mancarurile de ioi mamaaa :)); dar precum spuneai timpu’ a trecut gustul si creativitatea s-au dezvoltat si am inceput sa alerg dupa tot de felul de condimente fistichi, unele destul de greu de gasit in tara, asta fiind de fapt farmecul calatoriilor prin lume – primul contact pe care-l ai e cel cu mancarea. Revenind la condimentele noastre de multe ori petrec mult timp in fata raftului incercand sa gasesc un condiment pe placul meu de cele mai multe ori indiferent de suma pe care o aloc pentru ele cand ajung acasa si incep sa gatesc realizez ca am un soi de nemultumire ca totusi nu e ceea ce am cautat … exemplu cel mai elocvent ‘cimbru bunica 2012’ (din gradina matusii, uscat si cernut prin sita de bunica)- incomparabil o aroma puternica si distincta, fata de cel cumparat de pe raft, chiar si fata de cel proaspat din caserole. Deci in concluzie ‘DAAA’te poti grabi nitel, da vorba matusii ‘catinel cu treaba buna’ :). Multumesc pentru inspiratia pe care mi-o dai (ne-o dai) in ale gatitului. Forta, inspiratia si creativitatea sa fie in continuare cu tine, Adi.

  14. Go for it! Dar sa nu uiti ce inseamna brandul Adi Hadean, atunci cand vei pune lucrurile (boabele) cap la cap ;)

  15. Zic doar atat: nu lasa pe maine ce poti face astazi :)

  16. Da, da, da! As avea incredere ca sunt amestecuri curate, neimbogatite cu mai stiu eu ce…

  17. Si eu cumpar! Cu o mica atentionare: sa nu repeti ce fac restul firmelor care pun la vanzare condimente. Daca te bagi, baga-te cu mixuri, altfel n-are sens sa vinzi piper alb marca Adi Hadean. Parerea mea…

  18. Adi…daca e, chiar si o cota-parte, business, lasa pasiunea un pic de o parte si gandeste-te la cifre. Daca iti poti permite, fara presiuni serioase pe bugetul tau, investitia initiala, fara a avea un plan clar de recuperare a ei…e o idee frumoasa.
    Dar piata romaneasca nu e indeajuns de matura pt combinatii inedite iar, asa cum se spunea mai sus, exista o reticenta la schimbare, comoditate, retinere in a da bani bani pe ceva ce s-ar putea sa nu-ti placa, etc.
    Pt ca cititorii de bloguri de profil, cumparatorii de carti de bucate exotice,calatorii care se intorc cu suveniruri in condimente in loc de magneti de frigider…noi suntem o nisa. In crestere ce-i drept dar inca o nisa.
    Iar profitul dintr-o astfel de afacere se face din volume de vanzari, nu din marja/produs.
    Cu siguranta ai face niste romani fericti :) dar eu zic sa nu-ti faci sperante f mari in legatura cu numarul acestora.

  19. Numai tu poti sa stii cum e mai bine. Fa un tabel cu doua coloane 1. Foloase; 2. Riscuri. Vezi care e mai lunga, fa o balanta eforturi/timp/profit, apoi ia singur o hotarare.
    Noua ne e usor sa spunem: ”da, da, vrem!”, dar la o adica, tot singur te vei confrunta cu greutatile. Pot eu sa zic sa te apuci de treaba asta cand nici nu cred ca produsele tale se vor vinde prin supermarketurile din Bucuresti ? As fi ipocrita sa spun ca as veni pana la Cluj special ca sa le cumpar.
    Deci, decizia e numai a ta ! :D
    Daca te hotarasti s-o faci, bafta !

  20. Da! Si eu as cumpara!

  21. Ai uitat boiaua din cele cunoscute. Eu nu concep multe mincaruri fara ea, in rest nu stiu nici macar de maghiran(doar din cintece:frunza verde maghiran)sau enibahar.
    Vezi The Mistress of Spices: http://
    http://www.imdb.com/title/tt0407998/ daca nu ai vazut-o inca.
    DA, ar fi interesanta o carte cu combinatii.

    1. Adauga la fiecare combinatie o istorioara, banc, ceva ce nu fac altii.
      Tu te pricepi.

    2. Daca mai adaugi si valoarea curativa a combinatiilor… Ce sa zic? Trebuie un studiu inainte, uite: ardeiul iute sau papriko Ianci(pardon daca nu stiu cum se scrie) sau chiles cum l-or fi chemind, pe linga placerile gustative ce de calitati curative are.
      „Although some chiles are quite hot, most are valued for their soothing effects on the digestive system, relief from symptoms of colds, sore throats and fevers, circulation, especially for cold hands and feet, and as a hangover remedy. Peppers can act as a heart stimulant which regulates blood flow and strengthens the arteries, possibly reducing heart attacks. Nutritionally, fresh chile peppers are an excellent source of calcium and vitamin C.”

      Este condimentul inimilor inflacarate, dupa cum zic cei ce stiu si consuma. Daca nu sti citesti, te documentezi.
      Piperurile previn diabetul(parca)

  22. GO FOR IT!

  23. nu mai sta,porneste afacerea!

  24. Speranta Popa says:

    Sieu ma numar printre cei care ar cumpara.

  25. Nu e necesar sa ajunga pe rafturile de supermarket, e de ajuns raftul virtual. Astfel scad costurile de distributie etc. Shopping-ul online este in plin avint. Mai ales ca nu iti e straina o astfel de abordare.

    O idee minunata.

  26. eu cred ca la momentul asta nivelul de educatie culinara la noi in tara este foarte scazut, iar oamenii care sunt deschisi la noi orizonturi sunt prea putini. eu stiu din jurul meu cati nu au in bucatarie mai mult de patrunjel, sare, piper si boia probabil. si nu i-ar interesa nici sa incerce lucruri noi.

    dar ca orice lucru bun, daca ai rabdare, pasionatii se vor strange incet incet si vor aprecia, si tot incet incet se vor inmulti. deci, in functie de ce asteptari ai de la aceasta idee, o sa fie un succes sau mai putin.

    oricum ar fi, o sa stii tu cum sa scoti ce-i mai bun din ea. mult succes!

  27. Vrem, vrem. Succes! Asteptam cu interes.

  28. eu as cumpara daca nu vor fi foarte scumpe, ca si cartea din hartie din hartie reciclata…

  29. Sa astepti, ce anume? Actioneaza daca pasiunea si dorinta de a impartasi un dar cu ceilalti primeaza va merge si afacerea de la sine. Asa ca ignora prognozele legate de afacere daca dorinta e generata de pasiune si poate vei fi surprins.Bafta

    1. Carmen de deasupra nu eram eu …coincidenta de nume

  30. A fost nevoie de 30 de comentarii ca cineva sa se intrebe cât de…exclusiviste vor fi produsele. Asta referitor la intenția reala de cumpărare Mai ales ca, spre deosebire de carte, aici vorbim de cheltuieli recurente.
    Rămân la părerea ca e o afacere de nisa si trebuie abordata ca atare

  31. Eu zic DA! din experienta mea iti spun, daca ai o idee,in cazul acesta geniala,parerea mea, sa nu stai prea mult pe ganduri…actioneaza, nu cred ca implica riscuri.Deja vad ca ai multi doritori,poti conta si pe mine,apoi daca sunt reusite combinatiile de arome si gusturi (chiar nu ma-ndoiesc de asta!),succesul este garantat! Insa, din punct de vedere al afacerii, ca sa si castigi ceva,ca doar de-aia muncesti,…trebuie sa gasesti loc de desfacere la toate magazinele mici si mari!
    Exemplu…ceva combinatii de mirodenii si condimente de la Jamie Oliver,eu am gasit doar la Selgros…(in recipient de sticla cu rasnita…o idee buna!)
    Mno,io iarasi zic DA!

  32. O idee foarte buna. Am sa cumpar. De preferat sa ai si niste indicatii: adica X merge ptr carnea de vita , y ptr peste ( am luat odata un condiment ptr peste …..esec total…de atunci am ramas doar la sare si piper )

    1. subscriu! ar fi minunat sa ne spuna cineva si la ce sa le folosim, noi, ceilalti, care avem vointa da’ nu prea avem stiinta.

  33. NU MAI ASTEPTA.
    De asemenea, eu astept reteta de la mama ta cu „zece legume” . Mult succes!

  34. Vreau si eu condimente!
    Eu de regula nu comentez, ca nu ma pricep. Numai citesc si incerc si eu, cat ma tin puterile. Dar de aici imi trag resurse de bunatati cel mai des.

  35. DA DA DA! Sigur…. e o idee foarte buna si cred ca ar avea mare succes! Abia asteptam produsele!

  36. Oricat as fi de tentata sa spun da (eu voi cumpara, cu siguranta) eu sint genul de persoana foarte prudenta si as zice ca exista cateva variabile de care trebuie sa tii seama. In primul rand, investitia de timp: ti-o permiti? In al doilea rand, investitia financiara: cat trebuie sa investesti, cum te va afecta daca nu merge? Eventual sfatuieste-te cu cineva care a trecut deja prin asta (vezi domnul cu dulce-de-iute, imi scapa numele acum).

    In al doilea rand, distributia. Chiar daca vanzarile online cunosc un avant considerabil (sau boom-uiesc :), cum spunea cineva mai sus, cred ca vei fi de acord cu mine ca vanzarile adevarate (ca volum)incep numai dupa ce intri in hipermarketuri. Asta e piata, in toata lumea, nu ai ce sa-i faci. Eventual ai putea sa incerci sa intri intr-un supermarket dupa ce ai succes cu vanzarile online, asta ca sa negociezi dintr-o pozitie de forta (am inteles ca sint extrem de nesimtite lanturile astea de super/hipermarketuri, ca impun producatorilor costuri foarte mici, ca sa poata ei apoi sa puna adaosuri comerciale cat China, ca sa nu mai spun de cum isi trateaza angajatii). Daca conditiile nu iti convin, vei putea eventual intra in magazine specializate (cum ar fi Plafar sau poate lanturile de magazine de pe langa benzinarii). Eu, de exemplu, imi cumpar des de la Plafar un amestec de mirodenii, Belsug de legume, e foarte bun la gust si fara aditivi, numai acolo il gasesc.

    In al treilea rand, incepe de jos si cu ceva la care te pricepi foarte bine. Nu te arunca la prea multe sortimente din prima, vezi cum sunt primite primele. Desi in Ro e foarte greu sa gasesti unele amestecuri (cum ar fi cinci arome, piper de Sichuan, galangal, kaffir lime si lemongrass- pentru mancare thai), te sfatuiesc sa nu neglijezi nici partea traditionala. In toata Europa, oricat de cosmopoliti am fi, cel mai vandut condiment ramane piperul si eu duc, cand ma intorc de-acasa, mari cantitati de leustean si de bors magic (mie nu imi place deloc, imi face acid la stomac). Eu cred ca o boia calitativa, condimente pentru sarmale/mici si, neaparat, pentru eterna friptura de porc a romanului se vor vinde foarte bine. Insa trebuie sa le personalizezi cumva, ca sa le deosebesti de concurenta (de exemplu, boia de Arad/Baia Mare, cea mai buna pentru gulas etc.).

    In al patrulea rand, pretul. Cred ca borcanasul ala de sticla e cel mai scump din toata tarasenia (devine probabil exorbitant daca ii adaugi o rasnita ca sa macini pe loc ingredientele). Daca le vinzi in plicuri de hartie, insa, isi pierd rapid calitatile. Pe unde vietuiesc eu, am vazut problema asta rezolvata prin folosirea, pe langa borcanasele de sticla, a unor recipiente mult mai mici – probabil si mai ieftine-, din plastic, de forma paralelipipedica (in jur de 20g, cam cat un plic de hartie la noi). Condimentele se pastreaza la fel de bine, costa mult mai putin (in jur de 1 euro) si nu risti sa iti expire o cantitate atat de mare, daca nu le folosesti.

    In al cincilea rand (si cred ca am scris destul), publicitatea. Nu numai online, eventual si in niste reviste de bucatarie cu tiraj mare (Secretele bucatariei, Practic in bucatarie). Cea TV cred ca are preturi prohibitive, eventual poti incerca la radio.

    1. A, nu am zis nimic despre calitate nu pentru ca nu o consider importanta ci pentru ca sunt convinsa ca tu nu ai face rabat la calitate.

    2. Cel mai bun inceput de ce n-ar fi o simpla piata locala ?O zi pe saptamina in piata in care se vinde direct cetatenilor care il cunosc. Ar fi un prim pas.
      Cunosc pe cineva care vinzind ardei in piata a contruit case.
      Mai stiu pe cineva care vinzind sarmale si strudel cu dovleac la poarta fabricii a construit restarant si hotel. Cele doua exemple sunt din satul bunicii. Ele curg pe plan international.

  37. Amestecul de condimente, e una din proiectele mele importante de cand mi-am pus prima reteta pe blog, insa desigur mereu intervin milioane de alte treburi si nu mai avem timp de pasiuni. Oricum nu ma las si o sa incet dar sigur cu un capitol nou dedicat condimentelor.
    So, great idea! Macar lumea mai cunoaste minunile astea mici dar esentiale in preparate. :)

  38. Amestecul de condimente, e una din proiectele mele importante de cand mi-am pus prima reteta pe blog, insa desigur mereu intervin milioane de alte treburi si nu mai avem timp de pasiuni. Oricum nu ma las si o sa incep dar sigur cu un capitol nou dedicat condimentelor.
    So, great idea! Macar lumea mai cunoaste minunile astea mici dar esentiale in preparate. :)

  39. De ce sa astepti? Go fot it!!!

  40. Si eu as cumpara.

  41. Adi, ai ajuns atat de cunoscut, pretuit, iubit si admirat urmandu-ti instinctul, chemarea. Fa-o si de data asta. Asculta-i pe toti si da-ti tie ascultare. Eu spun da. Acum. Din toata inima :)

  42. Daca ai cum s-o faci, fa-o si nu mai astepta! Eu ma chinui sa fac asta de cand am deschis Bacania si tot n-am apucat. Am amanat tot timpul. Am impins-o pana in punctul in care nu mai cred nici eu ca ar trebui sa o fac!

    Just do it!

    Nu mai ezita! Daca o faci, primul raft unde esti asteptat este cel din Bacanie! Si daca oi deschide-o si pe-a doua pana cand o faci, atunci si-acolo sa stii ca te astept!
    Marius

    1. Unde-i Bacania ta? In ce localitate?

    2. Adi Hădean Author says:

      mulțam:)

  43. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Ideea este minunata.Astept cu nerabdare cand voi putea cumpara cartea.Si eu sunt o fana a mirodeniilor si amestecurilor de mirodenii.

  44. Si eu zic DA, ca toata lumea de aici! Eu as cumpara amestecuri de condimente de la tine.

  45. daca pui intrebarea inseamna ca stii raspunsul ;)
    bafta !

  46. Pe noi ne ai de clienți. Fideli!

  47. Ar fi minunat sa se deschida in Cluj un magazine numai si numai cu condiment, asa cu este cel de langa cinematograful Victoria specializat in ceaiuri ! Sa fie o persoana specializata, care sa instruiasca cumparatorii pentru combinatii.
    De ce nu incerci chiar tu Adi, ar fi extraordinar, asa ceva lipseste din Cluj !

  48. Patricia Iordache says:

    Excelenta ideea cu conditia sa fie mixuri si cel mai inportant fara renumitele E-uri.Eu as fi prima clienta,chiar as avea incredere ca respecti ce scrie pe plic.Mult succes.

  49. Bogdan Rizea says:

    Salut!
    E o idee minunata !Condimentele ar trebui sa surprinda prin prezentare,combinatie si de inceput pret…adaugand bineinteles logo-ul tau:)Eu de obicei aleg condimentele din clasa medie ,nici prea scumpe dar nici cele ieftine

  50. viorica says:

    Dupa cat esti de GROZAV(parerea mea) trebuia s-o faci demult……………

  51. gabi bogoevici says:

    nu cred ca e o afacere buna ,oricum magazinele sunt pline de tot felul de amestecuri pentru orice si apoi lasa imaginatia si gustul sa zburde mura-n gura nu e buna

  52. Gabi VESCAN says:

    Cred ca e o idee f.f.ff.f.f.f.f buna…. Evident ca ai un dar Adi, asa ca ar fi pacat sa nu profit (si sa nu profitam si noi, astialaltii) de el…. Eu iti doresc succes de pe acum !!!

  53. Cu o singura conditie: sa ajunga si pe rafturile din Satu Mare :)

  54. mihaela says:

    Da,grabeste-te,eu imi imaginez mixuri de condimente sau condimente in borcanele mici,transparente,de sticla,condimente de calitate,diverse si uimitoare care sa-mi imbogateasca mancarurile si as vrea sa gasesc la tine toate aceste minuni si nu numai.Pe langa toate acestea poti oferi si recipiente pt condimente,rasnite,mojare,cutii pt pastrare si chiar sugestii(pt educarea gusturilor e loc oriunde).Iti doresc succes si sunt cu ochii pe tine!

  55. mihaela says:

    Si apropo,cand imbini afacerile cu pasiunea(cu adevarata pasiune),amestecul poate fi exploziv!

  56. Dap, 30 de cititori vor cumpara un pliculet cu ceva! Si… cam atat!
    Ce poti tu sa-mi oferi in plus fata de magazinele specializate?
    Pana la un punct, am incercat N amestecuri iar concluzia mea a fost – aceleasi mizerii impachetate diferit.
    Practic tu vrei sa iei condimente bulk, sa le pui cu lingurita in pachete/borcane etc si sa-mi spui ca sunt ceva nemaivazut, nemaigustat, fabulos, descoperit de tine la eschimosii de la pol! :)
    Spre deosebire de altii, eu o sa te intreb de unde le-ai luat, unde au fost crescute, cu ce chimicale au fost imbibate iar tu (pt ca nu stii) o sa-mi raspunzi ca sunt ECO!
    Plus ca probabil stii ca una este sa amesteci in mojar 3 arome care atunci se combina si alta sa faci asta industrial si apoi sa zaca cu lunile in cutii, plicuri…
    Plus ca gasesc in orice hypermarket sau magazin naturist cele mai cunoscute condimente din lume, din India, China, Africa, America de Sud.
    Deci, ce poti oferi in plus?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close