Mărțișor dulce

917

Am impresia că în ultimii ani perioada 1-8 Martie parcă și-a schimbat semnificația, față de când eram noi mici și rupeam ghiocei din grădină pentru mama.

Anul acesta am lăsat ghioceii să crească și să înflorească și am făcut mărtișoare în bucătărie. O idee mult mai bună și mai dulce. Am făcut mini prajituri din mousse de mascarpone cu ciocolată albă și jeleu de fructe de pădure.

Întâi am făcut jeleul, am pus pe foc 300 de grame fructe de pădure cu o lingură de zahăr și două linguri de apă.

etape martisor (1)

Le-am zdrobit bine, le-am lăsat pe foc până s-a topit zahărul și le-am strecurat. Apoi am hidratat 10 grame de gelatină și am adăugat-o în sucul de fructe cald (nu fierbinte), amestecând până s-a dizolvat, apoi am strecurat din nou, să rămână cât mai “curat”. Am dat la rece.

etape martisor (2)

Am făcut baza prăjiturii, o crustă din 150 de grame de biscuiți digestivi zdrobiți, peste care am adăugat o mână de nuci mărunțite, o lingură de zahăr pudră și una de cacao neagră.

etape martisor (3)

Am topit 80 de grame de unt, l-am adăugat peste biscuiți și am format baza prăjiturii în formele de silicon.

etape martisor (4)

Separat, am mixat 300 de grame de mascarpone cu 3 linguri de zahăr pudră. Am adăugat 2 lingurițe de unt de arahide moale.

etape martisor (5)

Am omogenizat, după care am topit 100 de grame de ciocolată albă, am lăsat-o câteva minute la răcit, apoi am încorporat-o în mascarpone.

etape martisor (6)

Separat, am mixat 100 de mililitri de smântână lichidă rece, cu o lingură de zahăr pudră, până a devenit fermă. Am amestecat cele două compoziții și am obținut un mousse cremos și ușor ferm.

Am pus câte un strat peste crusta de biscuiți, apoi am dat forma la congelator pentru 20 de minute. Atenție, trebuie să rămână spațiu în formă și pentru jeleu, și pentru încă un strat de mousse.

etape martisor (7)

După ce s-au răcit prăjiturile, am tăiat jeleul de fructe de pădure, apoi am adăugat câte un cerc în fiecare formă de silicon.

etape martisor (8)

Am acoperit cu restul de mousse și am lăsat la congelator câteva ore.

Apoi, am scos prăjiturile din formă și am făcut un ganache de ciocolată. Am adus la punctul de fierbere 100 de mililitri de smântână pentru frișcă, apoi am adăugat-o peste 80 de grame de ciocolată neagră. Am amestecat bine, până am obținut un ganache lucios.

etape martisor (9)

Am ținut prăjiturile la frigider încă o oră, apoi mărțișoarele au fost gata nu de pus în piept, ci în burtă! :)

martisor (3)

martisor (2)

Text & foto: Aura Crăciun 

Join the Conversation

  1. Putem renunta la ciocolata alba? Sau cu ce o putem inlocui?

    1. Da, puteți renunța. Puteți face mousse de mascarpone simplu.

    2. @Carmen M-am aflat si eu oarecum in aceeasi situatie, deoarece mi-am dat seama pe parcurs in timp ce gateam ca am ramas fara ciocolata alba. Culmea, s-a nimerit sa merg fix pe varianta Aurei cu mousse-ul de mascarpone si a iesit super delicios. Am de gand sa repet reteta cat de curand si sa o fac asa cum trebuie, cu ciocolata alba. Spor la gatit! :)

  2. Buna ziua. As dori sa va intreb cate „martisoare” ati obtinut din cantitatile retetei. Multumesc.

  3. Buna seara. Au ieșit 8 prăjituri :)

  4. Imi plac martisoarele dulci, cred ca mai putem face doar incepe primavara.
    Te pup sa ai o primavara frunoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close