Risotto cu sparanghel și brânză de burduf

680

No, bun, să punem coada la cireașă și să denaturăm rețete, să vedem ce iese. Vreți? Știu că vreți, că dacă ați fi în căutarea rețetei „originale”, n-ați veni pe aici atât de des, atât de mulți (apropo, luna Februarie s-a încheiat cu 320.000 de vizite pe acest blog, mulțumesc frumos). Bine, mâncarea de azi nu revoluționează felul de a freca orezul în cratiță dar ar putea să le dea fiori reci pe șira spinării unor italieni conservatori, din cauza lingurii de brânză de burduf pe care am pus-o la final.

Am început prin a toca o ceapă roșie. Am pus apoi ceapa într-o lingură de ulei de măsline, la încins.

ceapă tocatăAm pus orezul peste ceapă, îndată ce aceasta a început să sticlească. A folosit orez Carnaroli. Am văzut pe Paprika Tv că-i cel mai celebru orez pentru risotto. Sau așa ceva.

carnaroliBobițele verzi din orez sunt bucăți de sparanghel uscat. Ele erau amestecate cu orezul. Puteți să flosiți sparanghel proaspăt (e atât de scump în România încât am senzația că-i ilegal). De aici înainte a fost simplu, am tot adăugat apă și am amestecat, preț de 20 de minute.

orezAm pregtit brânza și un cârnat picant. Atenție: dacă hotărâți să puneți brânză de burduf, nu folosiți sare la mâncare. Brânza e destul de sărată. Și nu puneți mai mult de o linguriță de brânză.

brânzăLa urmă am pus brânza, oarecât unt și cârnatul făcut rondele. Am amestecat bine.

risottoPentru că aveam spanac în frigider, am spălat o mână bună de frunze și le-am pus în mâncare.

spanacCam atât.

risottoSă fiți sănătoși.

risotto

Join the Conversation

  1. Adi, ce branza de burduf folosesti de obicei? Is doar curioasa, eu tot caut una care sa-mi placa si-n placinte, si numa’ pe paine, si peste tot :)) multam fain si zi cu soare :)

  2. Sa-mi fie cu iertare, dar am gugalit orezul asta si-mi apare ca 500 de grame costa vreo 20-26 de lei (varianta fara sparanghel). Nu stiu cat costa sparanghelul (stiu doar ca e scuuuump), dar oare nu iesim mai ieftin cu sparanghel proaspat si niste orez la un pret mai decent?

  3. De data asta am mancat, asa ca nu mai salivez la pozele tale! Foarte misto reteta si cred ca sambata o pun in practica!

  4. Ala nu cred ca e orez de risotto adevarat. Altfel nu-mi explic consistenta – trebuia sa fie o crema consistenta, nu orezul separat de lichid… Si iti sugerez sa folosesti vin alb si supa de pui/legume pentru mai multa aroma :)

    1. Ba da, e orez de risotto adevarat. Am locuit ceva timp (prea putin) in Italia, si stiu ca orezul Carnaroli e considerat a fi cel mai bun orez pentru risotto, urmat de Arborio (astea sint soiuri de orez, e ca si cum ai zice fasole alba/fasole rosie, ca sa dau un exemplu). Si e fabulos orezul asta, nu se face mamaliga la fiert (bine, in Italia e vreo 2 euro si ceva kilogramul, nu-mi explic de ce o fi cel din Lidl asa de scump).
      Mai mult, cu ocazia unui eveniment special, am mancat la un restaurant care avea o stea Michelin (bucatarul, presupun), de pe malul unui lac binecunoscut, si am luat un risotto care arata exact ca cel (scuzati cacofonia!) al lui Adi, plus niste file de peste la gratar. Si eu credeam inainte de asta ca trebuie sa arate ca o crema. Cat despre vinul alb, personal, mie nu imi place gustul lui in risotto (nici Prosecco, nici ce-o fi), dar exista lume care apreciaza.

  5. O sa va vina greu sa credeti dar prietenul meu mi-a gatit asa ceva si mi-a placut. Mai sunt si baieti care stiu sa gateasca :P.

    1. Chéf Papy says:

      La noi în România toate produsele din super market ( și nu numai … peste tot) Sunt mai scumpe ca în Germania ( vezi Lidl) , apoi calitatea cam lasă de dorit la noi.

  6. Brindusa1981 says:

    Buuuunnn…. am trait sa o vad si pe asta……reteta de risotto, pe un site care se vrea de specialitate, de la plic, autohtonizata, si nu ma refer la branza de burduf, care probabil, se potriveste destul de bine,, aducand un pic la gust cu „pecorino sardo”, lipsindu-i doar stagionatura, ci la spanacul aruncat in ideea ” de a mai adauga ceva pentru a excela” si la carnatul picant, ca deh, un pic de carne nu strica nu?!

    Mai simplut ca-i mai dragutz si asa poate reusim sa ne apropiem si noi de media de viata din tarile occidentale…..

    1. Adi Hădean Author says:

      de la plic? poate ar trebui să am o orezărie în spatele casei

    2. Chiar ma intrebam cand aveau sa apara „puristii”:)…nici nu inteleg exact ce ii deranjeaza, risotto-ul cu carnat (cautati risotto alla salsiccia/con salsiccia pe Google, veti avea multe rezultate) sau amestecul carnat/sparanghel/spanac (nu vad unde-i buba, fiecare gateste cum ii place – un fel de mancare echilibrat trebuie sa contina carbohidrati, legume, proteine – q.e.d.).

      Cat despre media de viata din tarile occidentale, depinde ea de multe altele (cum ar fi nivelul de trai, accesul la ingrijiri medicale si calitatea acestora, sport), nu numai de o amarata de combinatie carnat-legume. In plus de asta, din experienta mea, italienii nu prea concep feluri de mancare fara carne (decat atunci cand mananca peste). Un risotto fara carne e calificat drept „contorno” (garnitura).

  7. Brindusa1981 says:

    :)) nici vb, departe de mine gandul asta…..cu faza cu plicul ma refeream la celelalt/e ingredient/e prezent/e in semipreparatul prezentat…

    1. Adi Hădean Author says:

      Nu e un semipreparat, e doar orez de calitate amestecat cu sparanghel. Orezul nu e nici măcar prefiert.

  8. Arata super! E un fel de rizotto bianco dar picant.

  9. Adi, mersi de reţeta asta! Combinaţia burduf, cârnaţ şi spanac e senzaţională. Nici nu m-aş fi gândit vreodată să pun aşa ceva într-un risotto! N-am avut orez şmecher şi nici sparanghel, însă am folosit supă de legume şi am folosit tehnica proprie risotto-ului; a ieşit cremos şi al dente în acelaşi timp. Close enough: http://screencast.com/t/y7HjQgdaSap

    1. Adi Hădean Author says:

      no, bravo! :)

  10. Buna draga Adi, :)
    sa nu cumva sa faci greseala sa pleci urechile la toti cei care au fost chinuiti de parinti cand erau mici :)
    Eu si ( asa cum ai spus si tu ) inca 300 000 de oameni te apreciaza apreciindu-ti si munca tot odata FOARTE MULT din varii motive !
    Dar cel mai important ar fi acel care ne da si noua ( nu numai italienilor conservatori ) FIORI dar DE PLACERE multumindu-ti tie pentru ca – AI AVUT SI AI CURAJ SA INCERCI CEVA NOU si pentru ca – AI AVUT SI AI OMENIA – sa ne-o impartasesti si noua .
    Felicitari pentru TOT !!!
    Multumim pentru TOT !!!
    Si Multumim anticipat pentru toti fiorii pe care ni-i vei mai darui !!!
    Promit sa-i ”incerc ” pe toti atat cat imi va permite timpul

    As avea o singura rugaminte :
    cantitatile ( sunt incepatoare )

    Sa ai o zi frumoasa !!! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close