Zero microbi pe tocător

939

Am văzut postarea asta la Cristi China și mi-a venit să fac una la fel. Mă rog, nu cu atât de mult lirism și cu ceva mai mult pragmatism:). În esență, așa particip eu la campania Domestos destinată copiilor și manifestată prin apariția și existența siteului zeromicrobi.ro. În cele de mai jos, vă voi arăta cum să aveți grijă de tocătorul vostru (fund de lemn, curpător, lopitău etc), e drept, fără produse de curățare ori detergenți dar cu același mesaj: igiena-i bună, ce mai, sănătate curată.

Am lucrat destul de mult prin bucătării. Legea spune că trebuie să folosești planșete/tocătoare din material plastic cu densitate mare. Legea nu-i rea în esență însă planșetele sunt niște mizerii care după două luni de folosire miros a detergent mai ceva ca un burete de spălat vase, se îmbibă cu sucuri din carne și legume în straturile suprficiale și devin teren fertil pentru microbi. Prefer oricând tocătoarele old style, din lemn, sunt ușor de întreținut și te poți baza pe ele. Cu condiția să le cureți mereu.

Tocătorul meu din fag fiert mă însoțește în multe dintre călătoriile mele culinare, chiar dacă-i destul de greu. Îmi place, e ca o masă ambulantă din lemn masiv.

E bun și pe post de suport și pe post de tocător. E drept, nu tai pe el pește sau pui, pentru asta am alte două tocătoare mai mici, pe care le tratez la fel.

Cum procedez? Nu spăl niciodată lemnul cu detergent. N-aș vrea ca pâinea/pătrunjelul/carnea să aibă gust de detergent. Îl spăl cu o lavetă care n-a văzut Axionul niciodată, cu apă curată. După fiecare folosire. O dată pe săptămână, iau cuțitul și răzuiesc suprafața lemnului, bine de tot. În felul ăsta mă asigur că îndepărtez primul strat, care e compromis. Am văzut tocătoare curățate o dată pe trimestru. Nu cred că-i înțelept să lași să treacă atâta vreme.

După ce termin de răzuit suprafața și marginile, spăl bine tocătorul cu apă curată și-l las o jumătate de oră să se zvânte. Apoi îi aplic tratamentul cosmetic.

Torn peste el ulei de măsline și-l frec bine, îl masez pentru ca uleiul să intre în porii lemnului. În felul ăsta mă asigur că apa și sucurile din carne sau legume nu vor intra în tocător.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. nela banga says:

    interesant,omul cat trieste invata,indiferent ce varsta ar avea,tot mai sunt lucruri pe care ar trbui sa le stim,

  2. Cu ulei l-am dat si eu pe al meu, tot de fag, luat de la targ de Sf. Parascheva in Iasi.
    Eu il spal cu detergent si apa fierbinte, si nu a prins niciun miros/iz. Apa fierbinte cred ca face bine treaba, apoi lasat la scrus/uscat…
    Am avut si din-ala de plastic, dar e nasol ca se zgarie tare in timp si se desprind firmituri de plastic la un moment dat.
    La carneturi am unul din bambus care zic eu e ideal…

  3. Jos palaria! Atat pentru tocator, cat si pentru ideea prezentarii chestiunilor „tehnologice” esentiale. Eu i-as pune la zid pe cei care lasa tocatorul „la spalat” in chiuveta.

  4. Am in bucatarie in afara de tocatorul clasic unul facut dintr-o placa de parchet. Nu il folosesc la orice, dar nu intra miorosuri in el si nu se zgarie asa de tare. In schimb, daca este folosit un timp indelungat, are tendinta de a strica cutitele.

  5. cred că e cel mai tehnic mesaj din toata campania:) felicitari adi, dacă noi restul ne-am jucat tu chiar ai dat un sfat practic:) să fii sănătos!

  6. Salut Adi, unde il usuci?
    Am observat ca daca se usuca odata cu celelalte vase(in suport), prinde mucegai datorita umiditatii.
    Bunica m-a invatat sa-l pun pe marginea aragazului, rezemat de partea langa perete.:)

  7. Faza cu tratamentul cosmetic aplicat tocatorului e bestiala! :)) Eu am tocatoare din lemn de bambus, din cele care se gasesc in supermarket-uri, le spal temeinic (cu apa calduta si un praf de curatat abraziv, ecologic, pe baza de piatra ponce), dar nu stiam de razuire si cu atat mai putin de cosmetizare. :)

  8. Da, chestia asta cu unsul cu ulei dupa spalare este scrisa si in instructiunile de la tocatoarele cumparate de la IKEA !

  9. adihadean Author says:

    mă bucur că vi se pare folositor articolul, o să mai scriu și altele asemenea, că lucruri se petrec mereu în bucătărie și fără a fi puse-n oală:).
    taw, îl las pe masa din bucătărie, cu șervețele sub el. uneori, și pe aragaz, când-cum.

  10. si cutitul?… de cate ori il ascuti? :D

    1. adihadean Author says:

      Dan, de câte ori trebuie. Cel cu care răzuiesc lemnul, o dată la șase luni. Cel cu care gătesc zilnic, o dată la trei luni.

  11. @Zina: Da, dar cei de la Ikea iti si recomanda un anumit tip de ulei pe care ei il comercializeaza.

  12. adihadean Author says:

    ce bine că bunicu’ nu știa de ikea:)

  13. Chiar ca omul cat traieste invata! Chestia cu razuitul nu mi-ar fi trecut prin cap! Si fata de tocatoare – de cand astia ne tot baga in cap ca sunt o sursa de microbi, mai ales cele din lemn – am un fel de frica, si le schimb o data la doua luni cel mult.
    Adi, chiar trebuie sa iti multumim! Sa mai impartasesti cu noi lucruri bune.
    Uite de exemplu, cum tratezi problema cu „buretele de vase focar de microbi”.. :)

  14. Partea cu razuitul si uscatul o fac si eu.Am tocatoare separate pentru carne si legume.”Masajul” cu ulei de masline urmeaza mintenas,nu mi-ar fi trecut prin cap.

  15. F interesant articolul – felicitari! Chiar util.

  16. Maiiii….. Pana si la articolu asta mi-a lasat gura apa….:)))

  17. @strumfa: Nu te supăra, eu nu am văzut o asemenea recomandare, privind tipul de ulei. Poate nu m-am uitat atent…

  18. Lacrima says:

    Utile sfaturi,multumim!

  19. Metoda cu tocatorul de lemn razuit cu cutitul o folosesc si eu, asa stiu de la bunica. De ulei … nu stiam. Am si un tocator de plastic care nu mi-a placut niciodata, mi se pare ca e impotriva firii.
    Mai astept sfaturi de-astea, ca reclama la plastice e mare …

  20. Eu cu buretele de vase procedez in felul urmator ,o data la 2 sau 3 zile il bag la masina de spalat vase…unde e ft fierbinte si il si usuca….Practic bacteriile se fac atunci cind sta umed e bine sa fie spalat si sa stea mai mult uscat..
    Adi imi place sfatul despre tocator e super ..am sa fac si eu la fel…caci eu le aruncam si cumparam mereu altele…merci.

  21. Sigur ca da! Sa nu cumva sa vada organismul copilului o bacterie/microb! Doamne-fereste, poate se obisnuieste cu ea si nu mai face n-spe boli autoimune din lipsa de ocupatie a sistemului imunitar! Imi place cum toata lumea se inghesuie sa faca reclama unei firme care va vinde produse chimice ce otravesc apa si organismul. Cand generatia asta, crescuta in curatenie „igienica”, o sa se crape fiindca s-a impiedicat de o bacterie banala amintiti-va de toate reclamele alora de va vand cancer la sticla! Sa fiti mintosi!

  22. Luca Cristian says:

    Salve Adi!

    Multam de sfaturi!

    Toate cele bune!!!

  23. in primul rand le spal/sterg (imediat) dupa fiecare folosire, iar din cand in cand le pun 1-2 minute in cuptorul cu microunde, o fi bine?

  24. Radu Constantinescu says:

    Eu am un tocator mare de bambus. Partea cu razuitul este valabila si la acest material? El are niste fibre si nu vreau sa-l stric. Cu ultei de masline si lamaie il frecm si eu pana acuma! Bun matarielul prezentat!

  25. Radu Constantinescu says:

    Eu am un tocator mare de bambus. Partea cu razuitul este valabila si la acest material? El are niste fibre si nu vreau sa-l stric. Cu ultei de masline si lamaie il frecm si eu pana acuma insa de partea cu razuitul nu mi-a trecut prin cap. In ce priveste tocatoarele de policarbonat, cred ca sunt bune pentru carne, ceapa si usturoi (eu am unul mare pentru carne si unul micut pentru ceapa si usturoi). Cel de bambul il tin mereu pe blat si il folosesc la legume si paine!
    Bun matarielul prezentat!

    1. Adi Hădean Author says:

      cel de bambus nu se rade

    2. Radu Constantinescu says:

      Multumesc! Ma gandeam eu, pentru ca nu pare sa reziste la asa ceva! Este mai bun cel de fag? Mie-mi place asta ca are un sistem care il fizeaza de blat, insa are un miros aromat foarte puternic! Sper sa dispara cu timpul!

  26. Radu Constantinescu says:

    Inca o intrebare, fara multa legatura cu postarea aceasta! Cu ce ascuti cutitele? Eu am un Masat! Tu ce folosesti? Daca folosesti masat, poti sa faci o postare despre cum se ascute corect?

    1. Adi Hădean Author says:

      citește postarea despre cuțite.)

  27. Nu m-am gandit niciodata ca as putea sa il razuiesc pentru a scapa de microbi. Insa imi amintesc ca bunica il freca cu smirghel si dupa ii stergea cu o perie mai dura :) E drept ca buni il folosea si la carne si la tot ce ii trebuia ei in bucatarioara.

  28. Lemnul e mai bine să îl „cosmetizezi” cu ulei de nucă, asta nu e valabil doar la tocător, ci la tot ce ai prin bucătărie, gen mânerele de lemn scump ale cuțitelor. Până și zgârieturile mobilei din lemn masiv le poți ascunde dacă le freci cu miez de nucă proaspăt spartă…

  29. Madalina Voicu says:

    Eu folosesc tocatoare de sticla, cam aluneca la taiat ceapa (mai ales), dar mi se par mai igienice si usor de intretinut…

  30. In loc de cutit, pt. razuit folosesc un burete din acela de metal, tip span, sau nu stiu cum sa zic, dar sigur stiti despre ce e vorba.
    Pt. „sterilizare” il plimb pe flacara de la aragaz.
    O sa incerc si metoda cu uleiul ;)
    Daca nu ma insel, la bucatarii mari gen restaurante, e obligatoriu sa puna la sfarsitul programului, pana a doua zi, sare grunjoasa, care trage mirosurile si umezeala din el.

  31. hehe…in sfarsit pot sa spun ca pe asta o stiam si ca o aplic de ceva ani,spre uimirea multor „avizati” :-))….iti dau dreptate si pentruafirmatia legata de tocatoare din plastic:-)

  32. Multumesc pentru sfaturi! Am cumparat un tocator din lemn de la Metro pe care am dat 60 lei si credeam ca am facut o alegere buna, insa, dupa cateva spalari s-a crapat in mai multe locuri. Voi urma sfaturile tale si voi cumpara un tocator din lemn de fag. O intrebare: trebuie sa fie din lemn de fag fiert sau e ok doar din fag? Numai bine.

  33. Am cumparat ieri de la Ikea un tocator din lemn de fag. Il voi intretine asa cum am citit in articolul prezentat aici. Multumesc pentru recomandare.

  34. Eu as mai adauga o etapa intre spalare si datul cu ulei: un gomaj, sau cu alte cuvinte o frectie energica cu suc de lamaie sau otet si sare mare. Practic acidul citric sau acidul acetic va indeparta inca o mare parte din chestiile nedorite pe un fund de lemn. Cat despre uleiul folosit, parerea mea este ca cel mai bun este uleiul mineral alb, folosit in ind. farmaceutica si cosmetica si chiar in ind. alimentara. Acesta nu rancezeste si nu se usca niciodata, este inodor, incolor si nu are gust. Iar cireasa de pe tort ar fi un pic de pasta de ceara de albine cu care lustruieste tocatorul si care sigileaza porii lemnului (are si efect antiseptic). Iar ca sa fac pe desteptu’ pana la capat, cel mai bun este un tocator, asa cum ai tu Adi, dintr-o singura bucata si daca se poate facut pe la noi prin tara.

  35. Mai sigur nu mucegaieste uleiul de masline in timp? Bine tu razuiesti deci nu apuca, dar nu toti razuim. Ca atata propaganda e pe uleiu ala mineral (in care nu cred eu fiind mai purist). Adica bunicii nostrii daca foloseau ulei de floarea soarelui ce era? Vezi stiinta asta dispare asta ma dispera, informatii esentiale cum protejezi lemnul

    1. Ba da mucegaieste, e o prostie ce spune tipul, daca il finisezi cu ceara de albine sau ulei mineral o data nu mai trebuie intretinut decat in cateva luni.In niciun caz nu cu ulei de masline, iti spun ca si unul care lucreaza cu asa ceva.

  36. Ioana Erdei says:

    Ce îmi plac soluțiile astea simple si pline de „viață”.
    Eu i-aş pune la zid pe ăia care folosesc Domestos.

  37. Da , de razuit e corect. Dar dupa fiecare utilizare. Ce zici de un pic de otet dupa spalare? Nu omoara microbii?

  38. Stefan-Catalin Grozescu says:

    Buna ziua,

    Chiar am cumparat un tocator nou si incercam sa ma informez in legatura cu intretinerea acestuia. Toate articolele spun ca nu este recomandat sa folosesti ulei de masline/floarea soarelui/etc., din cauza ca va rancezi si va mirosi urat. Sa inteleg ca nu e problema, se pot folosi si uleiuri de gatit in loc de ulei mineral?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close