Găina cu slănină

264

Tocmai m-am mutat, încă nu am internet acasă și nici aparat foto (Altex m-au chemat să-l iau înapoi după a doua reparație dar am refuzat, prefer să merg în instanță decât să mă las luat de prost). În concluzie, postez din amintiri. Azi, o rețetă alternativă la mielul umplut, că tot se apropie Paștele. Să fiți sănătoși.

O să vă arăt mai jos cum şi cu ce am umplut găina, acest accesoriu (în casa noastră, nu ştiu cum e la alţii) al mielului de Paşti.

Măruntaiele (ficat şi inimă de porc, ficăţei de pui) se fierb în apă cu mirodenii (dafin, piper boabe) şi se dau prin maşina de tocat.
gaina_umpluta_003.jpg

O parte dintre ele (cam 200 de grame) se păstrează şi se taie cu cuţitul, lucru care contribuie la aspectul final, nu la consistenţă ori gust.
gaina_umpluta_005.jpg

Usturoiul verde, tânăr, se toacă mărunt.
gaina_umpluta_006.jpg

La fel şi pătrunjelul.
gaina_umpluta_007.jpg

E de la sine înţeles (cel puţin în mintea mea) că şi ceapa se toacă mărunt, că doar n-o punem întreagă în găină.
gaina_umpluta_009.jpg

În umplutără se adaugă cinci ouă fierte bine. Să vă mai spun că toate cele de mai sus se amestecă uşor, cu mâna?
gaina_umpluta_012.jpg

Se adaugă şi o mână bună de pesmet grunjos.
gaina_umpluta_013.jpg

Scuzaţi, pentru confirmarea actului, nu de alta.
gaina_umpluta_015.jpg

Am adăugat şapte gălbenuşuri crude, am amestecat şi am condimentat cu sare.
gaina_umpluta_016.jpg

Şi cu piper.
gaina_umpluta_018.jpg

O mână de cubuleţe din pâine proaspătă se înmoaie în albuş de ou şi se adaugă în compoziţie.
gaina_umpluta_021.jpg

Albuşurile bătute spumă (şapte la număr, rămase de la cele şapte gălbenuşuri de mai sus) se adaugă şi ele în compoziţie şi se amestecă delicat (afânează umplutura).
gaina_umpluta_023.jpg

Mama a apucat să dezoseze găina înainte să ajung eu, de aceea nu vă pot arăta cum se face. E treabă destul de migăloasă. Se scoate coşul pieptului, cu tot ce are el, să rămână doar carnea. Apoi se umple găina şi se coase, să nu iasă umplutura în timpul coacerii.
gaina_umpluta_025.jpg

Înainte de a da găina (de fapt e un pui mai mare) la cuptor, am blindat-o cu slană şi pătrunjel. Slana protejează carnea sensibilă a pieptului şi în acelaşi timp furnizează grăsimea care dă rumeneala.
gaina_umpluta_029.jpg

După 35 de minute la 180 de grade Celsius:
Poftă bună (data viitoare).

gaina_umpluta_035.jpg

Join the Conversation

  1. Desi m-am jurat ca nu mai mananc nimic o saptamana, la gaina asta tot am ravnit. :)

  2. Va urez ca sfintele sarbatori sa le petreceti alaturi de cei dragi in pace, credinta dragoste si bucurie!
    Paste fericit !!!

  3. adi hadean says:

    nina: of of :-)
    sorina:mulţumim, asemenea:-)

  4. Anul asta am mancat si eu pentru prima data miel. In sfarsit. In trecut, aceasta carne mi se parea foarte nashpa, astazi am ramas provund placut surprins, sarata asa cum imi place mie, ca unui betiv cu experenta. Abia astept pastele de anul viitor :D

  5. adi hadean says:

    yoda, e bine că ai găsit un punct luminos în sărbătoarea asta :-))

  6. Doamne Adi cat ma bucur ca am citit post-ul asta dupa pranz:) am scapat si de durerile de stomac si de aversele din cavitatea bucala. Arata incredibil de bine si cred ca si gustul este pe masura. Sa fii si tu sanatos si sa ai parte de un paste linistit alaturi de familie si prieteni. Numai bine.

  7. Alext, multumesc, asemenea:-).

  8. Buna ideea cu gaina umpluta.
    Anul asta Pastele e cam devreme,mieii vor fi mici si scumpi.
    Asa ca am sa dau fuga in paita unde este un „Bold” avicolist cu gaini si
    pui dezosati.
    In piata din Baia Mare of course :)

    Chiar daca nu ai aparat,poti sa mai postezi idei pascale,ca mie una, frigul
    mi-a inghetat imaginatia .

  9. Adi , trebuie musai sa explici cum frangi osul pieptului si de ce anume scule te ajuti ca sa scoti aosele cu coaste cu tot ale gainii…recunosc ca nu ma duce imaginatia…in rest , arata demential si cum si familia mea si cu mine intram in clubul surorilor tale , adica fara miel…..reteta asta a ta pica la tzanc , mai ales ca de Pastele asta va trebui sa impresionez audienta…
    Sa ai o saptamana cu realizari si spor la treaba de casa noua! :)

  10. rodica maria nastasoiu says:

    Adrian,te rog mai multe detalii in ce priveste scoaterea oaselor din gaina ,cand poti da amanunte ca sa ne iasa si noua aproape ca si gaina ta umpluta.felicitari pentru toate retetele postate si sa ai sarbatori frumoase si multe bucurii !!!!!!!!!

    1. Rodica, Ana, o să fac o postare in care să vă arăt dezosarea pas cu pas (cred că am câteva poze de la Mircea Groza).

  11. in genul asta umplem noi mielul de paste….e foaarte bun!

  12. Abia astept….m-ai dat gata cu drobul si mielul umplut…balesc pe tastatura…

  13. Mai bine propunerea lui Lia fuga la o avicola dupa un pui dezosat.
    Asa il scutim si pe Adi de chinurile dezosarii.
    Ma alatur celor care umplu de Pasti mie…puiul.

    1. Dane, nu-i un chin. Sigur, nu-i cum ai scoate o mănușă dar nu-i atât de greu :-)

  14. Buna !
    Arata superb! Incearca si varianta cu maruntaiele tocate si nefierte cu pesmet , multe oua proaspete si sa vezi atunci ce pufoasa e umputura eu asa fac si drobul de miel la care adaug putin ficat de miel si completez cu carne tocata.

  15. Foarte gustos!!!!Minunat!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close