Atunci cȃnd urzicile se întȃlnesc în reţeta de paste, uiţi de aroma clasică de verdeaţă din mȃncarea bunicii. Cu usturoi infuzat în unt sau cu sos de hrean, pastele proaspete de urzici sunt minunate, au un gust aparte. Dacă nu aţi încercat pȃnă acum această reţetă de paste de urzici cu chiftele în sos de hrean, trebuie! Tocmai au apărut primele urzici. În plus, drumul pȃnă la magazin pentru a cumpăra paste este cu siguranţă mai lung decȃt prepararea şi pregătirea lor acasă, mai ales dacă aveţi şi o maşină de paste.
Ingredientele pentru pastele de urzici
(pentru 4-5 porţii)
- 250 g făină albă;
- 250 g făină integrală;
- 300 g urzici proaspete pasate;
- 3 ouă de casă mari;
- aproximativ 50 g gris pentru modelarea aluatului
- sare, doar pentru fierberea pastelor (aproximativ 1 lingură de sare la 2 l de apă)
Ingredientele pentru chiftele cu salvie la cuptor
- 300 g pulpă de porc;
- 200 g şuncă afumată de porc;
- 1/2 felie de pȃine cu cartofi proaspătă (30 g);
- 3 fire de ceapă verde;
- 3 fire de usturoi verde;
- 2 linguriţe de muştar Dijon;
- 1 ou;
- 1/2 linguriţă seminţe de chimen proaspăt măcinate;
- sare şi piper;
- cȃteva frunze verzi de salvie şi cimbru;
- 1-2 linguri de ulei.
Ingredientele pentru sosul de hrean
- 30 g unt;
- 1 lingură de ulei;
- 1 ceapă mică;
- 1 lingură rasă de făină;
- 250 ml supă concentrată de pui sau de legume;
- 250 ml smȃntȃnă pentru gătit;
- 50 ml smȃntȃnă fermentată;
- 2 linguriţe de muştar Dijon;
- 50 g hrean proaspăt (1 rădăcină de hrean);
- 3 căţei de usturoi;
- 20 g parmezan;
- cȃteva frunze de cimbru verde;
- sare şi piper.
Prepararea aluatului pentru paste
Pastele proaspete sunt atȃt de bune! Prepararea aluatului de bază pentru paste nu este greu deloc, iar timpul de fierbere este mult mai scurt decȃt cel destinat pastelor uscate. Aveţi nevoie doar de făină şi ouă proaspete. Eu am ales să înlocuiesc 2 ouă din reţeta de bază cu urzici proaspete.
După ce am curăţat şi spălat în mai multe ape urzicile, le-am strecurat şi le-am pasat fin. Pe o suprafaţă curată, am facut o groapă mică în mijlocul grămezii de făină, în care am pus ouăle. Cu o furculiţă, am desfăcut uşor ouăle şi am adus spre centru făina. După ce s-a format o cocă semimoale, am adăugat urzicile şi am început să frămȃnt cu mȃinile timp de 12-14 minute, pȃnă cȃnd am obţinut un aluat moale şi elastic. Am format o bilă pe care am împachetat-o în folie alimentară şi am lăsat-o în frigider o oră.
Prepararea chiftele pufoase cu salvie
Am preîncălzit cuptorul la 200 de grade celsius (treapta 6 la cuptoarele pe gaz) şi am pregătit o tavă cu hȃrtie de copt stropită cu puţin ulei. Am tăiat mărunt frunzele de salvie, cimbrul, ceapa şi usturoiul şi am măcinat seminţele de chimen. Cu ajutorul robotului de bucătărie, am tocat fin carnea de porc şi şunca afumată, apoi pȃinea proaspătă. Am amestecat bine toate ingredientele, în afară de ulei. După ce am format chiftelele, le-am aşezat pe hȃrtia de copt şi le-am stropit cu restul de ulei – aceasta este o etapă importantă pentru ca chiftelele să nu se usuce şi să fie suculente.
Am copt chiftelele 15-20 de minute, pȃnă au devenit rumene, avȃnd grijă să nu le ard, apoi le-am pus deoparte. Rezultatul e foarte gustos, pufos şi uşor picant datorită muştarului.
Pregătirea pastelor
Am împărţit aluatul în patru bucăţi, am acoperit trei dintre ele şi m-am ocupat de prima bucată. Procesul l-am aplicat pentru fiecare bucată de aluat. Am turtit-o uşor şi am trecut-o prin partea cea mai groasă a maşinii de paste pentru a forma o foaie groasă. Apoi am împăturit foaia la mijloc şi am trecut-o din nou prin partea groasă a maşinii, repetȃnd procesul de 3-4 ori. După aceea, am presărat griş pe ambele părţi ale foii şi am trecut-o prin partea mai subţire a maşinii, pentru a obţine o foaie de aprox. 1,5 mm. grosime. Foile modelate cu maşina de paste sunt mult mai subţiri decȃt cele modelate cu făcăleţul, iar timpul dedicat pregătirii lor în acest mod este mult mai scurt.
După ce am întins toate foile, le-am tăiat în fȃşii lungi de aproximativ 20 cm, pe care le-am pudrat bine cu griş pe ambele părţi şi le-am rulat. Apoi le-am tăiat de mȃnă în formă de tăieţei cu lăţimea de 1 cm. Am scuturat bine pastele obţinute, pentru a în lătura surplusul de griş, le-am pus deoparte şi m-am apucat de prepararea sosului.
Prepararea sosului de hrean
Am curăţat şi am ras fin hreanul şi usturoiul şi le-am pus deoparte. Într-o cratiţă, am călit la foc mic ceapa tocată mărunt, în unt şi ulei. După ce aceasta s-a înmuiat şi a devenit aurie, am adăugat făina amestecȃnd energic cȃteva secunde. Am stins totul cu supa concentrată, apoi am adăugat smȃntȃna lichidă, smȃntȃna fermentată, muştarul, condimentele, verdeaţa şi chiftelele, lȃsȃnd sosul să fiarbă cȃteva minute. Am luat cratiţa de pe foc, am adăugat hreanul, usturoiul şi parmezanul ras. Am amestecat uşor totul, am aşezat capacul pe cratiţă şi am lăsat aromele să se combine aşa timp de 10 minute.
Între timp, am fiert pastele într-o cantitate suficient de mare de apă cu sare – 1 l de apă la 100 g de paste –, timp de 1-2 minute, nu mai mult! Pastele proaspete fierb foarte repede, de aceea, odată ce apa a început să dea în clocot, am stat cu ochii pe oală. După aproximativ 1 minut şi jumătate, pastele au fost gata. Le-am strecurat imediat, fără să le pun sub jet de apă rece, şi le-am aşezat în farfurie, împreună cu chiftelele marinate. Eu nu am fiert toate pastele, aşa că o parte din cantitate le-am pus la uscat şi le voi păstra într-o cutie închisă ermetic.
Acesta este reţeta de paste de urzici cu chiftele în sos de hrean.
S-aveți poftă,