E greu să nu arunci mâncare; trebuie să recunosc faptul că, în timp, am aruncat mai multă mâncare decât mi-aș fi dorit, dar de ceva vreme lucrez intens la spălarea acestei rușini.
Prevenția risipirii mâncării trebuie făcută la nivel macro (state, corporații, organisme internaționale etc.) și totuși aceasta nu va începe fără intervenția consumatorului, adică noi. Dacă vom refuza mâncarea fără gust și consumerismul nejustificat, marii distribuitori se vor adapta la cerința pieței. Modificarea comportamentului companiilor și al statelor începe cu modificarea comportamentului meu. Pentru a nu mă pune din nou în situația de a arunca mâncare am luat următoarele acțiuni: încurajez producătorii, mănânc alimente de sezon și nu mai cedez la ofertele XXL din lanțurile de retail.
Cu asta în gând, am luat calea pieței, conștient fiind că iarnă va trebui să mă adaptez la oferta mai puțin variată, dar foarte gustoasă, de materii prime conservate sau păstrate prin pivnițele producătorilor locali.
Am venit acasă cu o mulțime de bunătăți: hrean, nuci, prune uscate în cuptor cu lemne, brânză de burduf, smântână grasă și nu în ultimul rând făină integrală de mălai (din porumb roșiatic).
Am ras mărunt o jumătate de rădăcină de hrean (eu am folosit răzătoarea de la robotul de bucătărie; dacă folosiți răzătoarea manuală vă recomand să purtați mănuși), l-am combinat cu 350 de grame de smântână și cu o cantitate egală de brânză de burduf, am asezonat după gust cu ulei aromatizat cu ardei iute, sare, piper și am amestecat până am obținut o crema omogenă. După asta am ținut amestecul în frigider ca să se „mărite” aromele până fac biscuiții de mămăligă.
Prima dată am făcut o mămăligă mai moale. Într-o oală de mica am pus ceva mai mult de un litru de apă sărată și o mână de făină pe care am amestecat-o cu apa. Când apa a dat în clocot, am turnat făina de mălai din palmele făcute căuș până am format o movilă a cărui vârf ieșea din apă. Până m-am bucurat de mirosul ce îmi aducea aminte de verile petrecute la țară, am lăsat mămăliga la foc mic 20 de minute fără să amestec. După asta am luat-o de pe foc și am amestecat intens până s-a omogenizat.
Am pus câteva linguri de mămăligă pe o foaie de copt de dimensiunea unei tăvi pentru cuptor. Am aplatizat puțin mămăliga, am stropit-o cu puțin ulei extravirgin de floarea soarelui pe care îl am de la un producător din zona Maramureșului, apoi am acoperit-o cu o a doua foaie de copt și am folosit un sucitor ca să obțin o foaie de aluat groasă de vreo 2 milimetri. După ce am îndepărtat foaia de copt de deasupra, folosind un tăietor de pizza (ar fi mers și cu vârful unui cuțit), am ajustat marginile și am tăiat aluatul în așa fel încât să îmi rămână 20 de biscuiți. Am mai picurat niște ulei, am asezonat cu sare grunjoasă, piper negru proaspăt măcinat (mediu) și fulgi de chili, tot măcinați folosind râșnița (îmi pare rău că nu am găsit în piață niște ardei iuți uscați pentru că i-aș fi măcinat în locul fulgilor de chili).
Am transferat mămăliga, cu tot cu foaia de copt, într-o tavă și am pus-o în cuptorul preîncălzit la foc mediu timp de 35 de minute până când biscuiții erau desprinși unii de alții, marginile erau încovoiate și suprafața destul de uscată încât să fie crocantă. Pentru cuptorul electric recomand o temperatura între 160 și 180 de grade. Din cantitatea asta de mămăligă ar fi ieșit cam 6 foi, deci 120 de biscuiți, dar eu am preferat să îmi las restul de mămăligă pentru garnitură la o tocăniță și pentru mămăligă cu lapte (cu un praf de sare) pe care o voi mânca la micul dejun.
După ce s-au răcit biscuiții, am pus pe fiecare câte o lingurița din crema de brânză și câte un sfert de nucă sau jumătate de prună uscată.
Și acum simplificat:
Pentru crema de brânză:
350g smântână grasă
350g brânză de burduf
1 jumătate de hrean ras mărunt
Condimente
Se amestecă până se obține o cremă omogenă și se asezonează după gust
Pentru biscuiții de mămăligă:
350 – 400g făină de mălai
1 – 1.5l Apă
60ml ulei de floarea soarelui (10 ml / tavă de biscuiți)
Condimente
Se face o mămăligă nu foarte tare, se întinde în foi de 2 mm, se asezonează după gust, se porționează și se dă la cuptor până biscuiții sunt crocanți.
Poftă bună!
Text&Foto: Vladimir Marian
Bună ziua, Vladimir Marian! Bine ai venit pe blogul lui Adi Hădean! Sper că ne vei aduce rețete cel puțin tot atât de bune ca și Olguța, Costin și Mircea!
Succes!
Cand am vazut poza pe Facebook nu suspectam ca este vorba de mamaliga cu branza. Arata foarte bine si imi place faptul ca ai scris la final reteta simplificata.
Hmmmmmmm ! Chiar acum vorbeam cu iubitul meu… ce sa mancam …
Ma duc jos sa cumpar tot ce-am nevoie, iar azi, vom manca o altfel de mamaliga cu branza ! :D
Multumim de reteta !
Zi frumoasa
ar fi bine ca sa devina un obicei al tuturor sa economisim mancarea si sa nu o risipim aiurea…
Bun venit!
Inceputul este extrem de promitator.Am tot ce imi trebuie pentru a-mi surprinde familia.
Multumesc!
In primul rand bine ai venit pe blog! In al doilea rand geniala ideea aceasta, o reinterpretare super! Felicitari!
cum ar zice fratii ardeleni:no, dara…..bun
ma bucur sa „te vad” in actiune!
succes Vladimir!
Interesanta reteta. Am sa o incerc si eu.
Multumesc pt inspiratie.
Imi place faptul ca atragi atentia asupra risipirii mancarii, un comportament iresponsabil destul de frecvent in societatea actuala.
Poate cunosti deja miscarea „Stop wasting food” care a inceput in Danemarca (cu Selina
Juul), dar pt necunoscatori aici aveti un link catre site-ul organizatiei. Este in engleza, dar au informatii destul de pretioase, asa ca daca sunteti interesati sa evitati risipirea mancarii, va recomand sa aruncati o privire pe site.
http://www.stopspildafmad.dk/inenglish.html