Miel umplut. Coproducţie cu casa de filme "mama Hădean".

829

De Paşti umplem mielul. De fapt, doar o jumătate, cealaltă jumătate se transformă în ciorbă, fripturi, grătare. Pare că ne îmbuibăm, nu-i deloc aşa, suntem o familie mare iar mielul are limitele lui. E adevărat, surorile mele nu mănâncă miel iar pentru ele umplem o găină, cu o umplutură asemănătoare dar cu alte ingrediente . Ca să n-o lungesc (pe ea, pe introducere) prea tare:

Organele mielului (inimă, plămâni, ficat, rinichi) şi un mic adaos de ficat şi inimă de porc, se fierb în apă cu sare şi piper boabe. O foaie de dafin nu strică. Până fierb măruntaiele e vreme destulă să pregătim celelalte ingrediente. Cum ar fi verdeţurile. Ele se curăţă şi se spală. Ce vedeţi în poza asta e usturoiul, foarte tânăr.

miel_umplut_002.jpgPătrunjelul pe care l-am folosit e creţ şi are aroma puternică.

miel_umplut_003.jpgCeapa verde e o altă componentă fără care umplutura nu face doi bani.

miel_umplut_004.jpg
Mama a lăsat la uscat câteva felii de pâine. Am obţinut din ele un pesmet ceva mai grunjos. E bun să lege umplutura, să-i dea consistenţă.
miel_umplut_005.jpgAm dat prin maşina de tocat măruntaiele fierte (cu excepţia unei bucăţi de ficat şi a rinichilor, pe care le-am tăiat cu cuţitul, arată bine după ce se coace mielul umplut şi-l tăiem pe farfurie), am tocat mărunt ceapa, usturoiul şi pătrunjelul şi le-am amestecat cu pesmetul. Cu mâna, pentru că nu s-a inventat robot cu suflet.

miel_umplut_008.jpgAm mai pus în umplutură şi două felii de pâine pe care le-am înmuiat în lapte dulce.

miel_umplut_015.jpgApoi am pus ouăle fierte, zece la număr, tăiate cubuleţe. Am amestecat cu grijă, să nu le zdrobesc.

miel_umplut_014.jpg
Am condimentat cu sare…
miel_umplut_012.jpg
…şi piper.
miel_umplut_013.jpgAm încorporat în compoziţie 15 gălbenuşuri crude şi albuşurile lor, bătute spumă. Spuma are rolul de a afâna umplutura. Mama spune că ouăle crude trebuie să fie mereu mai multe decât cele fierte. Nu o să contest asta, doar e mama.

miel_umplut_010.jpg
Umplutura fiind săvârşită, am făcut o fantă în miel (ştiu, sună ciudat), pe exterior, de-a lungul şirei spinării. Carnea se desface în straturi şi formează un buzunar în care intră umplutura. Buzunarul trebuie lărgit cu mâna.
miel_umplut_016.jpgMama m-a ajutat să umplu mielul şi tot ea a cusut buzunarul, să nu iasă umplutura în timpul coacerii.

miel_umplut_018.jpg
Am tapetat mielul cu felii de slană afumată şi crenguţe de rozmarin, am împănat zonele mai cărnoase cu usturoi şi slană şi l-am dat la cuptor. În tavă am pus două căni de apă şi una de vin.
miel_umplut_019.jpg
Cam (exact) aşa arăta înainte.
miel_umplut_023.jpgDupă două ore şi jumătate la 150 de grade Celsius:

miel_umplut_027.jpg
Pe la noi, oamenii pun mielul într-un coş înveşmântat într-un ştergar curat şi îl duc înduminica de Paşti la biserică, să-l sfinţească preotul. Abia apoi mănâncă din el. Altfel, e doar un miel ca oricare altul, poate prea puţin sănătos.
miel_umplut_028.jpg
Nu vreau să par nicicum, spun doar că masa de Paşti, de la cozonac la ouăle roşii, miel şi vin, trebuie să fie bună şi nu prea multă, trebuie mistuită mai mult cu sufletul decât cu trupul. Mi-ar plăcea să ştiu că nu aţi avut nevoie de Anghirol şi Triferment. Hristos a înviat! Chiar şi pentru cei care nu cred asta. Aici e frumuseţea şi bucuria vieţii.
miel_umplut_029.jpg

Join the Conversation

  1. asa il facem si noi….pentru multi insa nu exista asa ceva de pasti decat drobul, cred ca e specific pt MM-SM

    http://puiutu.blogspot.com/2009/04/paste-in-maramures.html

    am facut si eu niste poze, printre care si la miel umplut

  2. adi hadean says:

    să ştii că se face şi in banat, ştiu de la tata, care+i banaţean :-)

  3. Asa bun ca si la noi nu este Adi!
    Am un amendamentŞeu nu pun organele care au rolul de a amari compozitia ci pun carne tocata(vita si porc)e mult,mult mai OK!
    Incearca Adi! Nu vei regreta!

  4. Hasmatuchiul sau hasmatuiul nu e o varietate de patrunjel, e o planta salbatica aromatica de primavara, cu gust si aroma diferite de patrunjel – asemanator cu finocchio italian la gust. Nu de alta, dar patrunjelul cu frunza creata si cu aroma mai puternica e cresson.
    Oricum, la mielul de Paste, cel putin in ciorba de miel, musai numai hasmatuchi punem si prin Moldova.
    Carcotesc, ca de cate ori arunc un ochi pe-aci imi vine sa plang, si cu ochii, si cu papilele gustative.

    1. Mortyse, uite aici
      http://www.bioproduct.ro/articole/legumele-din-bucatarie-totul-despre-hasmatuchi.htm

      pe de alta parte, planta despre care spui tu e una dintre cele medicinale si da, exista si, culmea, e numita asa. e vorba despre o coincidenta de nume aici :-).

      Cresonul in schimb, e cu totul altceva:
      http://ro.wikipedia.org/wiki/Creson
      http://vitralii.weblog.ro/usercontent/13/13989/creson.gif

      Altfel, să fim sănătoși :-).

  5. Doamne cat imi place sa citesc ce scrii tu pe blog, ca sincer nu pot sa le spun retete, ci povestioare despre mancare super buna.
    Sa fii sanatos, asa cum ne doresti si noua.

    Hristos chiar a inviat!:)

  6. Liana, indubitabil! :-)

  7. :) Am precizat sa nu le confunde altii. Eu primavara tare ma bucur de plantuta asta. E geniala in combinatie cu salata verde (aia frageda, verde deschis, cu frunza creata pe margini), ridichi, ceapa verde si marar. Un otet balsamic dulceag ii trezeste gustul foarte bine, daca nu, o combinatie de zeama de lamaie si cativa picuri de miere, plus ulei de masline, desigur. Asta e buna parte din regimul meu „capresc” de zilele astea. Vesel si usor.

  8. Treaba cu cressonul imi cam da incruntaturi mirate, pentru ca acum cativa ani am cumparat seminte de tot felul de ierburi, iar cressonul din plicul meu magic a iesit ca un patrunjel cu freza facuta permanent si o tzira mai tare la gust.
    Hasmatuchiul creste si cultivat, dar cel mai dulce e ala salbatic de padure.

  9. Nu-i ora cea mai potrivita sa intru pe blogul tau insa acum musai sa-mi asum respinsabilitatea click-ului. :)
    Arata minunat!!
    Si-n Harghita se face miel umplut si ciorba de miel cu tarhon si fleici. :)

  10. Mortyse, ți-au schimbat semințele oamenii răi (se întâmplă) :-))
    Andreea am făcut în toamnă o ciorbă de ied cu tarhon, că tot mi-ai adus aminte :-)

  11. rodica maria nastasoiu says:

    Ai foarte mare dreptate Adi ! miel umplut,cozonac ciorba de miel,oua rosii,vin -e adevarata masa de Paste ,dupa slujba de la biserica .multumim de reteta ,felicitari!

  12. rodica maria nastasoiu says:

    Felicitari pentru mama ta -si toata stima !

  13. Minunat! Si nu-s mare fan al carnii de miel, dar la asa minunatie nu as da inapoi :)
    Ca veni vorba, si noi mergem cu cosul la sfintit, musai sa fie in el pasca, cozonac, oua rosii, friptura de miel, usturoi verde… Abia astept.
    Jos palaria in fata voastra, a ta si a mamei tale!

  14. Ce pofta mi-ai facut, acuma pe bune :))
    Pacat ca de pasti o sa cumparam doar un sfert de miel =))
    Criza…

  15. Arata foarte bine.
    Mai lipseste doar o poza cu o felie taiata, ca sa vedem cum sta umplutura. :lol:
    Tot asa fac si eu, insa sunt altii care mai aduga si putina carne macinata de porc, nu-i rea nici asa. Anul trecut am gustat si asa ceva, dar eu tot am sa raman la reteta consacrata. ;)
    VA DORESC UN PASTE FERICIT PLIN DE IUBIRE SI LUMINA!

  16. acum cautam o reteta super si a ta mi se pare cea mai cea.o sa incerc sa vad cum iese…………paste fericit

  17. si eu fac in fiecare an, reteta o stiu de la bunica (era din zona CV). Dar nu pun decat oua fierte si date pe razatoarea fina, verdeata, putina slaninuta afumata/kaiser, miez de paine si oua crude. Mama adaptase reteta si umplea cu organe. dar eu fac drobul separat iar coastele separat.

  18. Adi, am făcut drobul cum ai spus tu ! Mi-a plăcut foarte mult şi comentariul tău despre ” roboţii care n-au suflet”. Aşa e! Omul sfinţeşte locul!
    Să revin la drob : DEMENŢIAL! Am să notez reţeta pentru că unul din secrete este cel cu albuşurile bătute spumă, care au afânat gustarea! Atât am avut de spus despre mâncare…În rest, sănătate şi lumină îţi doresc!

  19. Nici hasmatuchiul, nici cresonul nu sunt patrunjel, dimpotriva. Nici vorba de asa ceva. Sunt ambele plante aromatice care se utilizeaza de ani buni in bucataria internationala, dar nu au legatura cu patrunjelul. Drob si eu vreau sa fac anul acesta, laolalta cu friptura de miel la cuptor, am vazut o reteta cu iaurt si menta care mi-a facut cu ochiul, dar recunosc ca mai arunc un ochi si la retetele tale, Adi. Multe din ele le-am incercat deja si imi plac. Sa fii sanatos!

  20. Pare a fi delicios! La noi nu se face decat drob ,ciorba cu leustean ,friptura si ostropel! Asta in partea Sibiului. Oricum as lua-o ,ca are colesterol,ca e greu la stomac si bila,ca….etc,fara miel,nu se poate! La anul o sa incerc miel umplut,asa,pentru varietate.. Sarbatori Pascale cu bine si sanatate!

  21. Oana Ramona says:

    Da… coasta de miel umpluta ca la Maramures, yummy… una din multele retete care doar acasa o gasesc. Mutata fiind in Timisoara de 13 ani inca nu am cunoscut pe cineva de prin alte parti ale tarii care sa gateasca costa de miel in loc de drob. Printre putinele diferente intre reteta mostenita de mine de la bunica e ca noi taiem totul la mana, nimic prin masina de tocat… o adevarata munca titanica.. plus ca pana acum cativa ani haceam inclusiv haiose folosind reteta traditionala… eram franta de oboseala pe cand terminam cu toate pregatirile :)

  22. Ana Coza says:

    Adi ,esti un adevarat bucatar ,poate ma cunosti ,sunt sora lui Gicu Te _am admirat intotdeauna pentru ca esti un om deosebit chiar daca te_am intalnit decat de cateva ori la Rodi.Ma bucur ca aproape in toate retetele spuse o pomenesti pe mama ta, asta e un lucru mare..Va doresc sarbatori frumoase tuturor.

  23. Mariana Dorina Ardeleanu says:

    Un deliciu!Exact asa se umplea mielul de pasti si la mine acasa.Pe capul de miel mama mea facea o extraordinara ciorba cu macris si orez.Sarbatori faine cu sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close