Bucătăria lui Mircea Groza(3): Borş de leurdă şi urzici

236

Mircea Groza mi-a trimis zilele trecute un cd cu reţete. Alături de el, o găletuşă cu borş de leurdă şi urzici. Borşul a dispărut instantaneu, reţeta însă rămâne, poate aveţi nevoie de ea, acum că s-a deschis sezonul de vânătoare la leurdă şi a îmbobocit urzica. Iată reţeta:

De la urzici se iau doar vârfurile, respectiv părţile cele mai fragede.
bors_leurda.jpg

Leurda se curăţă şi se spală. Dacă nu aveţi dealuri în spatele casei, căutaţi leurdă şi urzici în pieţe. Acum ori niciodată!

bors_leurda6.jpg

Pentru a putea alcătui un borş cumsecade, mai avemnevoie de ţelină, morcovi, ceapă verde, ceapă roşie, ardei gras, o roşie şi nişte miroazne, oarece ierburi aromate, cum ar veni.
bors_leurda2.jpg

Mai avem nevoie şi de o mână de ciuperci, pe care le regăsim încă din prima fază: mărunţim trei patru dintre ele şi le punem la călit împreună ci ceapa verde, o căpăţână de salată verde tocată mărunt şi o mână de urzici.
bors_leurda3.jpg

După ce s-au călit binişor, răsturnăm cele de mai sus într-un vas în care am bătut trei ouă cu un pahar de lapte. Apoi prăjim amestecul şi-l transformăm într-o omletă grosuţă şi pufoasă.
bors_leurda5.jpg

Ţelina şi morcovul date prin răzătoare se călesc împreună cu ciupercile rămase. De fapt, se ţin la foc domol până se înmoaie bine de tot.

bors_leurda7.jpg

Ceapa roşie şi roşia suportă acelaşi tratament, dar separat.
bors_leurda8.jpg

Urzicile care au scăpat de la omletă (două-trei mâini) se pun în apa care fierbe şi li se adaugă amestecul de roşii şi ceapă.
bors_leurda9.jpg

Urmează leurda şi restul legumelor călite.
bors_leurda10.jpg

Nu se lasă să fiarbă prea mult, în fond, legumele sunt deja înmuiate iar plantele sun crude, proaspete şi fragede, e păcat să le fierbem până la împrăştiere. Acum, că am lămurit aspectul ăsta, să trecem la faza următoare: liezonul. Un gălbenuş se amestecă bine cu două linguri de smântână. O lingură de făină se pune la prăjit într-un strop de ulei şi se stinge cu amestecul de ou şi smântână. I se ridică temperatura cu zeamă din oală apoi se toarnă în oală.

bors_leurda11.jpg

Omleta făcută mai devreme se taie în romburi şi se pune în oala cu borş (care se poate acri fie cu borş, fie cu moare fie cu oţet).
bors_leurda12.jpg

Ăsta-i borşul de leurdă şi urzici. Plin de tradiţie ca lada de zestre, uşor ca mireasa când o treci pragul casei, acru ca privirea soacrei când vede că pleci cu fata ei. Poftă bună!
bors_leurda13.jpg

Join the Conversation

  1. Neata buna. Ma muncesc de o 2 ore la ales urzici si leurda dar nu prea inteleg ceva. In lista de legume necesare apare un ardei gras pe care nu il mai regasesc in preparare, aparand in schimb o capatana de salata verde la pregatirea omletei. Nu stiu de ce am o retinere in a pune o capatana de salata verde in omleta asa ca, daca nu apar ceva informatii suplimentare o sa inlocuiesc salata cu ardeiul.

  2. Executata azi, impecabila:) Mersi Adi, mersi Mircea Groza!

  3. daca nu am leurda merge sa pun niste usturoi verde proaspat ? si cam cat ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close