Tema acestei săptămâni, “De prin piață”, m-a bucurat încă din primul moment. Accept orice pretext pentru a face o plimbare prin piață.
De cum am intrat printre tarabele țăranilor, m-a lovit mirosul îmbietor de morcov, țelină și alte zarzavaturi specifice perioadei. Bine, salata este aleasă. M-am mai plimbat puțin, o bătrânică vindea tot felul de borcane cu bunătăți, iar, câțiva pași mai departe, am găsit o minunată pulpă de miel.
Asta e! Tocăniță de miel cu tarhon, o mămăligă zdravănă lângă, toate acestea completate de o salată de rădăcinoase.
Ingrediente tocăniță
- Pulpă de miel 500g
- Ceapă galbenă 150g
- Morcov 150g
- Țelină rădăcină 150g
- Ardei măcinat la borcan 100g
- Roșii decojite la borcan 250g
- Tarhon 1 legătură
- Slănină afumată 100g
- Turmeric
- Foi de dafin
- Frunze de pătrunjel
- Sare
- Piper
*Dacă nu găsiți tarhon proaspăt, de obicei în piață găsiți tarhon în oțet, la borcan. Este foarte bun și acela.
Ingrediente salată
- Morcov 100g
- Țelină rădăcină 100g
- Măr 100g
- Iaurt 100g
- Oțet 1 linguriță
- Sare
Ingrediente mămăligă
- Mălai 200g
- Apă 1l
- Sare
Instrucțiuni tocăniță de miel cu tarhon
Pentru început am tocat toate zarzavaturile în cuburi mărunte, slănina am tăiat-o fâșii subțiri, iar carnea de miel cuburi de aproximativ 2cm.
Ok, dăm drumul la foc. Am încins cratița bună de tuci și am aruncat fâșiile de slănină (deja mirosul e nemaipomenit). Când s-a rumenit bine, am scos slănina și, în grăsimea ce a rămas, am prăjit și carnea de miel peste care am presărat turmericul.
Următorul pas a fost să scot la odihnă carnea de miel prăjită. Acum a venit rândul zarzavaturilor. Le-am amețit bine prin cratiță până când ceapa a devenit transparentă, ca, mai apoi, să reintroduc carnea de miel, urmată de roșiile decojite și ardeiul măcinat.
Am adăugat în ecuație și tarhonul cu mireasma lui, dar si foile de dafin, sarea și piperul, apoi am acoperit cu două căni de apă și am lăsat să fiarbă cu capac, la foc mic.
La final, când tocănița a scăzut, am presărat niște frunze de pătrunjel tocate.
Instrucțiuni salată
Salata este nemaipomenit de ușor de făcut. Am ras morcovul, țelina și mărul pe răzătoarea fină, am adăugat oțetul, sarea și iaurtul și am amestecat bine.
Instrucțiuni mămăligă
Secretul unei mămăligi bune este să nu o grăbim, așa că, odată ce am adăugat treptat mălaiul în apa clocotită, am început să amestec cu un tel pentru a nu se forma cocoloașe. Următorul pas a fost să dau focul pe mic, continuând să amestec.
Am fiert mămăligă cel puțin 10 minute, ea fiind gata când începe să se desprindă de pe marginile cratiței.
Așa am terminat și rețeta mea de tocăniță de miel cu tarhon, acompaniată de salata revigorantă de zarzavaturi și (mult prea) iubita mămăligă.
În final, recomandarea mea e să vă îndreptați din nou privirile către piețe, către produse locale și către eforturile oamenilor simpli, oamenilor ca noi.
Ținem aproape,
Alte idei de tocănițe, aici.