Săracul mahmur sau mahmurul sărac? Cred că dacă eşti mahmur e egal, nu contează numărul zerourilor din cont. Senzaţia de clopotniţă în locul capului şi sac de fiere în locul limbii e aceeaşi. Din fericire există şi lucruri care combat cu succes mahmureala. Unul dintre ele, o ciorbă cu pronunţate accente rustice (beţia, ca şi veşnicia, s-a născut la sat) vi se arată azi, graţie faptului că prietenul şi dascălul meu neoficial într-ale bucătăriei, Mircea Groza, trăieşte în Sălaj, o zonă bogată în livezi de prun. Ciorba săracului mahmur, cum i-a spus el, e o zeamă grosuţă, plină de grăsime (lipidele şi alcoolul fac casă bună în organismul mahmurului), săţioasă şi acrişoară. Iat-o:
Ingredientele principale: ouă, slană, ceapă, usturoi, smântână.
Slana se taie cubuleţe şi se pune la prăjit, fără adaos de grăsime.
După ce s-a prăjit puţin, se amestecă cu trei ouă bătute şi condimentate cu piper şi sare.
Se toarnă amestecul în tigaia în care s-a prăjit slana şi se face o omletă grosuţă, pufoasă.
Omleta se lasă la odihnă câteva minute. Între timp se taie ceapa mărunt.
Apoi se pune într-o oală cu apă fierbinte, opărită (aşa spune regula iar eu sunt prea mic pentru a schimba regulile) sau cu supă de carne (mult mai bună decât apa).
Omleta se taie cam cum vedeţi mai jos.
Pun pariu că nu v-aţi gândit la asta: omleta se pune în oala cu supa şi se lasă să fiarbă uşor.
Doi-trei căţei de usturoi se dau pe răzătoare şi se adaugă în ciorbă.
Se pun apoi în ciorbă două linguri de smântână şi se lasă să mai fiarbă puţin. Apoi se acreşte ciorba cu oţet din mere (sau din vin).
Din smântână şi gălbenuş se alcătuieşte un liezon. Acesta se subţiază cu apă rece (ca să nu se brânzească smântâna) şi se aduce la temperatura ciorbei cu două-trei polonice de ciorbă amestecate treptat în el. Apoi se tornă în ciorbă şi se mai lasă să fiarbă două minute la foc mic.
Poftă bună, recuperare uşoară.
Aici chiar am ramas cu gura cascata. :D
nina: poate zici că aşa ceva nu există. uite că există şi eu unul nu m-aş da înapoi :-)
Dacă nu mă îmbăt şi nu sunt mahmură am voie să mănînc aşa ceva bun? !lol
lucia: nu văd de ce nu? pe modelul "sănătoşi să fim, că boala vine", spun "să ne dregem, mahmureala o veni ea cândva" :-))
e ca o ciorbă de salată în care ai uitat să pui salata, cred. Mă apropiu? :)
pe undeva pe acolo, da :-)
asta da…nu am m-ai facut asa ceva….cred ca e foarte buna
Lili, e bestială:-)
Acest sarac mahmur cred ca a mancat foarte bine….
Felicitari pentru site, da inspiratie.
Salutari
o fi mâncat, săracul. Cecilia, mulțumesc:-)
sunt curioasa: de ce ai vrea sa diluezi smantana+galbenusurile? amestecul nu se branzeste pentru ca-l temperezi cu un polonic de supa fiebinte inainte sa-l pui in oala, ca adaugi apa nu face nici o diferenta…decat la gust. care gust o duce mai bine nediluat :) (dupa umila mea parere)
ps: mi se pare incredibil ca gatesti in pub!!!! sunt dintre cei care obisnuiau sa manance acolo pita cu unsoare cu paprika cu vodca saniuta. sau fulgusor? plugusor?! anywaaaaaay, sanatos sa fii!
Dana, gălbenuşul se transformă în omletă la 60 de grade Celsius. Trebuie să te asiguri cumva că zeama fierbinte (98-100 grade) nu-ţi strică liezonul iar asta e cea mai simplă metodă. În plus, două-trei linguri de apă rece nu au afectat niciodată gustul unei ciorbe:-)
in titlu citeam ciorba si pe urma am vazut „rantota”-omleta , atunci am stiut ca vorbesti de ciorba copilariei mele „rantota leves”- supa/ciorba de omleta…hi hi, care oricat o exersez, numi iese k a lu bunica, maestra din salaj :-)
deci nea groza stie ce zice, vo recomand cu drag, este delicioasa de gustoasa :)
M-a rugat fiu-meu sa-i fac aceasta zama. Eu salivez citind numai…Voi comenta dupa ce o fac:-)
Am facut-o !!!! Delicios de buna …. mmmmm