Cum putem să sărbătorim mămicile în această lună festivă, dacă nu cu o prăjiturică pe măsură, mai exact guguluf. Consider guguluful cu morcovi un desert care îmi aduce aminte de copilărie și de momentele în care mama adesea pregătea prăjituri pentru noi, de la tortulețe, la checuri sau cine mai știe ce surpriză din caietul magic de rețete. Guguluful cu morcovi are în compoziție mai multe ingrediente dragi mie: scorțișoara, ghimbirul și nucile, totul învelit cu grijă în glazura dulce de zahăr cu brânză. Cum am primit confirmarea clară că este tare gustos, nu aveam cum să nu împărtășesc cu voi. După cum bine știți, aveți mai jos toate detaliile și modul de preparare pentru rețeta de guguluf cu morcovi.
Ingrediente guguluf cu morcovi:
- 150 g făină
- 3 g bicarbonat
- 3 g praf de copt
- 4 g scorțișoară
- 3 g ghimbir
- Un praf de sare
- 2 albușuri
- 2 gălbenușuri
- 150 g zahăr brun
- 3 stropi de esență concentrată de vanilie
- 120 ml ulei vegetal
- 150 g morcov răzuit
- 60 g sâmburi de nucă
- 6 g coajă de portocală
- Puțin unt (pentru tava de copt)
Ingrediente glazură:
- 115 g cremă de brânză la temperatura camerei
- 20 g unt la temperatura camerei
- 10 ml lapte
- 120 g zahăr pudră
Metoda de pregătire:
Pentru început am pornit cuptorul la 175℃ și mi-am pregătit ingredientele în prealabil, ca să fie toate la temperatura camerei. De asemenea, am pregătit forma de guguluf (22 cm diametru), am acoperit bine interiorul cu unt și un strat subțire de făină, după care am lăsat forma într-un loc răcoros.
Preparare guguluf cu morcovi:
Am bătut albușurile într-un bol împreună cu praful de sare, când acestea au devenit spumă am pus treptat zahărul brun. Am mixat timp de două minute, zahărul nu trebuie să se topească de tot, după care am adăugat gălbenușurile, esența de vanilie, coaja de portocală, ghimbirul, morcovul răzuit și uleiul vegetal, am mixat timp de 1 minut.
Am renunțat la mixer și am adăugat toate celelalte ingrediente uscate (făina, scorțișoara, praful de copt, bicarbonatul) cu o spatulă și am amestecat de sus în jos, ca să am o compoziție aerată. La final am adăugat nucile mărunțite.
Pentru coacere am pus compoziția cu grijă în forma de guguluf, am lăsat-o la cuptor timp de 40 de minute la 175℃, 30 minute căldură sus și jos, iar ultimele 10 minute cu ventilație. În momentul în care am pus guguluful la cuptor am așezat lângă el și un vas mic cu apă fierbinte, ca să păstrez umezeală în cuptor și să nu se usuce guguluful.
După ce l-am scos din cuptor, l-am lăsat 3 minute la temperatura camerei și l-am scos din formă. Răcirea este obligatorie și esențială înainte de servire, așa că am lăsat guguluful cu morcovi 2 ore într-un loc răcoros, după care am pus glazura deasupra.
Preparare glazură:
Pentru prepararea glazurii este foarte important să avem crema de brânză și untul la temperatura camerei. Am mixat cele doua ingrediente într-un bol, după care am adăugat zahărul pudră și am amestecat cu lingura. Am luat din nou mixerul și am încorporat laptele treptat, așa am obținut o glazură suficient de consistentă, dar și lichidă, perfectă pentru o prăjiturică aromată cu morcovi.
Pentru servire, am curățat guguluful de surplusul de făină și am ales să pun glazura deasupra. Pentru ca preparatul să fie și mai delicios am adăugat niște nuci puțin caramelizate peste glazură. Bineînțeles, putem orna cum dorim noi această prăjiturică aromată și apetisantă.
Pe data viitoare,
Alte preparate dulci găsiți aici.
Multumesc,este exact ce mi-am dorit!
Mi-am „aruncat ‘ochii si pe celalte retete de dulciuri;am ales cateva la „prima vedere”
Multumesc!
Multumesc pentru reteta!
Superrrrr…,am sa il fac negresit …