(P)
Poți să faci un sandwich bun fără brânză? Eu cred că poți, dar ar fi păcat.
Acum, serios, ce altceva în afară de brânză leagă mai bine toate componentele unui sandwich? Unele tipuri de brânză fac asta mai bine reci (vezi cremele de brânză, brânza de vaci, brânza tartinabilă din lapte de capră), altele, cum sunt cele maturate, fac asta mai bine odată ce au început să se topească sub acțiunea căldurii. Să vă spun drept, acestea din urmă sunt preferatele mele, fără a diminua cu nimic bucuria de a le mânca și pe celelalte.
Îmi plac sandwich-urile încălzite în cuptor sau la presă, îmi plac cele fripte-n tigaie, în unt, mai ales dacă umplutura lor e una gustoasă. Pentru gustoșenia sandwichurilor din această poveste am folosit brânza maturată Praid rasă, are un gust intens care scoate în evidență bine și aromele mai subtile. Am dat brânza prin răzătoare, Pâinea a fost o focaccia pe care o puteți face și acasă (ca aici). Carnea a fost o pastramă de vită, dar poate fi orice friptură rece rămasă de o zi-două sau făcută special pentru sandwichuri.
Sosul roșu: un ardei gras, roșu, pasat în blender împreună cu trei roșii fără piele, sare, piper, busuioc, apoi pus pe foc mic un sfert de oră. Simplu.
Sosul de pătrunjel: pătrunjel zdrobit în mojar sau în blender, cu ulei, puțină zeamă de lămâie, sare, poate puțin usturoi.
Dacă vă place iute, recomand Sriracha, care-i un sos din ardei iute și usturoi, de găsit în magazinele cu specific asiatic, ba mai nou și pe la marile supermarketuri.
Sigur că nu mi-am propus să vă învăț cum se face un sandwich, ci doar să vin cu o idee în plus, una simplă și ușor de pus în practică. Vă mai spun doar că puteți folosi orice pâine vă place și că e important să ungeți fiecare felie cu un sos, oricare ar fi el, să aveți un strat de brânză pe prima felie și un strat de brânză între carne (puteți folosi și legume fripte sau crude, dacă nu consumați carne) și cea de-a doua felie.
Dacă vreți un rezultat delicios, puneți sandwich-ul în cuptor pentru cinci minute la 180 de grade Celsius.
Acum, ca să nu avem discuții și încurcături, iată ce ar trebui să cuprindă un astfel de sandwich pentru a putea fi mâncat ușor și pentru a avea toate gusturile la el: 90 de grame de pâine (focaccia, ciabatta, fie și franzelă, dar atenție, o pâine mai neagră și mai densă poate fi îndestulătoare într-un gramaj mai mic), 80 de grame de carne (friptură rece, pastramă, nu salam, crud-uscat, nu prosciutto crudo, nu jamon, acestea fiind greu de mâncat încălzite), 10 grame de unt de uns pe feliile de pâine, 20-30 de grame de brânză Praid (fie ea cu vin sau natur), 30 de grame de sos roșu, zece grame de sos de pătrunjel, sos picant doar dacă vreți și după propriul gust.
Atât pentru azi.
Să fiți sănătoși.