Savarine sau pâinici cu legume?

183

savarine

Bună, tuturor,

Dacă citiți aceste rânduri probabil că sunteți puțin nedumeriți din cauza numelui pe care l-am dat rețetei de astăzi. Ei bine, având în vedere că tema acestei săptămâni a fost “Păcăleală”, am ales să fac niște pâinici care să semene cu Savarinele. Dacă am reușit sau nu să vă păcălesc vizual, asta doar voi îmi puteți spune.

Aceste pâinici umplute cu legume sunt niște gustări foarte bune pentru orice perioadă a zilei.

Am început prin a pregăti aluatul pentru savarine și am avut nevoie de următoarele ingrediente:

  • 250 gr de făină
  • 150 ml de lapte cald
  • câteva cubulețe de unt
  • 1 ou
  • 3,5 gr de drojdie uscată ( ½ pliculeț)
  • ½ linguriță de zahăr
  • 1 linguriță rasă de sare
  • puțin ulei de floarea soarelui (pentru ungerea formelor)

Ingredientele pentru savarine

Am dizolvat drojdia uscată și zahărul în laptele cald și am lăsat compoziția deoparte aproximativ 15 minute, timp în care drojdia s-a activat.

Într-un bol am cernut făina și am făcut o gaură în centrul acesteia în care am adăugat: sarea, untul topit, oul și compoziția de la pasul anterior.

Aluatul fiind foarte moale nu l-am frământat cu mâinile, ci l-am amestecat foarte bine cu ajutorul unui tel.

După ce am încorporat toate ingredientele și aluatul a devenit omogen, l-am pus în formele de silicon pe care în prealabil le-am uns cu puțin ulei de floarea soarelui.

Aluatul pentru pâinici

Pentru că aluatul a avut drojdie în compoziție, l-am lăsat la dospit pentru aproximativ o oră, după care am dat pâinicile la copt în cuptorul preîncălzit.

Nu aș ști să vă spun timpul de coacere deoarece este diferit în funcție de cuptorul pe care îl aveți.

Eu le-am lăsat până când au căpătat această frumoasă culoare aurie.

pâinici coapte pentru savarine

După ce pâinicile au fost gata, le-am lăsat să se răcească și m-am apucat să fac toppingul pentru acestea.

Savarinele au deasupra acel gem de fructe și ca să îl înlocuiesc m-am gândit să fac un jeleu de roșii cherry.

 Jeleul pentru savarine:

  • 300 gr de roșii cherry
  • câteva linguri de zahăr
  • 1 pliculeț de 10 gr de gelatină granulată (fin mărunțită)
  • 100 ml de apă

Ingredientele pentru jeleu

Într-un castronel am pus 100 ml de apă rece și gelatina, lăsând-o la hidratat pentru 10 minute.

După trecerea timpului, am pus vasul pe baie de aburi și am amestecat ușor, până la dizolvarea totală a granulelor.

Am lăsat apoi compoziția să se răcească, timp în care am opărit roșiile cherry în apă fierbinte astfel încât acestea să se decojească mai ușor.

Într-o oală mică am pus roșiile cherry decojite și câteva linguri de zahăr și am fiert totul timp de câteva minute, apoi cu ajutorul unui blender vertical am omogenizat crema de roșii.

Am închis focul, am adăugat și gelatina hidratată și am amestecat totul cu o spatulă din silicon.

Am pus puțină compoziție deoparte pentru toppingul pâinicilor, iar restul am transferat-o într-o formă de silicon.

Acest jeleu se poate păstra la frigider pentru câteva zile și îl puteți folosi și la alte preparate, trebuie doar să îl încălziți puțin înainte de a-l utiliza.

Jeleul de roșii cherry

Așa arăta după ce l-am scos din formă.

Pregătire umplutură pentru savarine

După ce am făcut jeleul m-am ocupat și de umplutura pentru pâinici.

Într-o tigaie am pus un cub de unt și am călit următoarele: ardei grași, ciuperci champignon și două-trei roșii cherry.

Am condimentat totul cu sare, piper și cepșoară uscată.

Ca o idee, puteți adăuga și piept de pui sau bacon.

Legumele în tigaie

La pasul următor am tăiat partea mai mică a pâinicilor și am pus deasupra jeleul de roșii cherry, iar din cealaltă parte am scos miezul de pâine cu ajutorul unui cuțit, astfel încât să le pot umple cu legumele călite.

 

Umplerea pâinicilor cu legume

Am presat legumele foarte bine cu ajutorul unei linguri, după care am ornat pâinicile cu cremă de brânză la cutie (cumpărată), folosind un poș cu o duză metalică.

ornare savarine

Servire Savarine sărate

Astfel am reușit să înlocuiesc vizual frișca cu care se pregătesc savarinele, făcând ca aceste aperitive cu legume și cremă de brânză să semene cât mai mult cu niște deserturi.

savarine - imagine de ansamblu

Cam asta este tot pentru astăzi, oameni dragi.

 Sper tare mult că v-a plăcut ideea mea și că am reușit să vă păcălesc puțin cu aceste preparate.

Chiar dacă 1 aprilie a trecut, poate veți dori și voi să păcăliți la rândul vostru pe cineva căruia îi plac savarinele foarte mult și care se așteaptă la ceva dulce. 😊

servire savarine sărate

În viață trebuie să zâmbim cât mai mult și să ne bucurăm de lucrurile mărunte.

Până la o nouă rețetă, să aveți parte numai de bine.

Ne regăsim tot aici.

 

Cu drag,

Lușa

Alte idei de aperitive mai găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Mihaela E says:

    Arată fabulos și dacă nu aș fi citit descrierea as fi fost convinsa că este vorba despre clasicul desert ✨

    Felicitări pentru acest aperitiv deosebit

    1. Mulțumesc mult pentru apreciere, Miha mea dragă. Mă bucur că am reușit să te păcălesc într-un mod drăguț cu aceste pâinici de casă. Te pup și te îmbrățișez.

  2. Luminita says:

    Sunt perfecte pentru a surprinde un fan al savarinelor ☺️ Un aperitiv sănătos și foarte frumos realizat

    Încă un preparat delicios și inedit de la Lușa

    1. Mulțumesc mult pentru apreciere și pentru cuvintele frumoase. Un frumos sfârșit de săptămână, pupici.

  3. Ce frumuseți
    Vizual nu e niciun indiciu că nu ar fi dulci, ți-a ieșit păcăleala
    Am salvat rețeta pentru următoarea petrecere
    Mulțumesc pentru idee

    1. Cu mult drag. Mii de mulțumiri și din partea mea pentru apreciere și pentru aceste frumoase rânduri scrise. Îmbrățișări.

  4. Ce idee tare de abia astept sa le fac si sa-i pacalesc pe prieteni si iubita cu ele. Nu m-as fi gandit niciodata la asa ceva. De abia astept reactile lor.
    Multumesc pentru idee

    1. Cu drag. Mă bucur dacă v-am putut inspira cu această rețetă. Mulțumesc mult pentru apreciere. Sănătate și numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close