De fiecare dată când îmi cumpăr vreo usensilă de bucătărie, sunt ca un copil care stă în brațe toată ziua cu jucăria cea nouă. E adevărat că de unele mă plicitisesc repede (cum ar fi feliatorul sau aparatul electric de stors citrice), dar sunt destule cele care trec testul timpului cu brio, ca acest instrument de făcut spaghete vegetale.
L-am cumpărat online habarnumaiamdeunde, a costat doar vreo 20 de lei, unde nu mai pui că punctează și la capitolul spațiului neocupat. În fine, mie mi-e foarte util pentru că încerc să mai reduc din carbohidrați în timpul săptămânii și în general să mănânc mai sănătos.
Pseudopastele de dovlecei sunt gata destul de repede, având în vedere că nu trebuie fierte și se pot mânca crude. Folosiți și coaja, dar opriți-vă când ajungeți la semințe, pentru că nu-s prea ușor digerabile și cam prea zemoase.
Sosul pesto l-am pregătit dintr-o legătură mare de leurdă tăiată fin, trei legături de pătrunjel cu rolul de a echilibra un pic usturimea, 50 ml de ulei de măsline, sare, 100 g nuci coapte și 50 de grame de parmezan, măcinate grosier.
Pentru spaghetele făcute din doi dovlecei verzi, am folosit jumătate din sosul pesto făcut. Le-am mai presărat deasupra niște pesmet aromat făcut în casă, adică am mărunțit două felii de pâine integrală veche și am tras la tigaie firimiturile rezultate, împreună cu o lingură de ulei de măsline, sare și coaja de la o lămâie.
A fost tare bun.
Pesmetul este des întâlnit la garnisirea pastelor în bucătăria italiană țărănească (cucina povera), ca substitut pentru parmezan, și reprezintă o soluție perfectă pentru folosirea pâinii vechi. Aromați-l cu ce vreți: usturoi, anșoa, ulei de măsline, unt, ardei iute sau diverse ierburi.
Bine de știut
• Dacă n-aveți jucărie ca a mea sau un robot cu spiralizator, apelați cu încredere la good old fashioned-ul cuțit sau la un curățător de legume.
• Dovlecelul este foarte bun crud, dar puteți să-l marinați o jumătate de oră în ulei de măsline + suc de lămâie sau să-l trageți la tigaie un minut.
• Porția pentru o persoană este un dovlecel micuț.
• Sosul rămas se pune la frigider în borcănele, acoperit cu ulei de măsline și se consumă în următoarele două săptămâni.
Text&Foto: Anca Aldea
Interesant, incercam si „pseudo” spaghetele :-). Pizza cu blat din conopida am incercat, nu prea mi-a placut.
Si eu incerc sa mai inlocuiesc fainoasele cu vegetale inlocuitoare, asa ca multumesc de reteta.
Incearca mini pizza cu felii de vinete pe post de aluat, daca iti plac vinetele sigur iti vor placea si astea. Ca toping poti folosi orice ca pentru o pizza normala.
Aparatul acela de taiat legume face toti banii. Sa tai fidelute la cutit este o munca de chinez. Am incercat! Mai bine musti din dovlecel. Sosul pesto cu pesmet este exceptional. ma duc sa mai iau niste leurda ca parca nu m-am saturat anul asta.
Foarte buna rețeta! Azi am încercat-o, eu am „The vegetable pasta meker” de la Obor, la un super preț luat
Maker * :)
Buna seara.
Nu ma atrag deloc meniurile pt perusi sau iepuri, dar reteta mi se pare geniala pt o zi in care simti ca vrei sa „pasti” – cum zicea biata mama („mi-e pofta de verdeturi de le-as paste precum vacuta”).
Iar explicarea folosirii pesmetului in cucina povera, e o forma de respect (zic eu) fata de o bucatarie simpla, dar savuroasa.
Parerea mea
Vă foarte mulțumesc, mă bucur că v-a plăcut rețeta.
Petruța, m-ai făcut să râd. Ai încercat totuși să faci dovleceii fâșiuțe cu un curățător de legume, ca apoi să îi tai în formă de fettuccine sau pappadelle?