Pansotti de ierburi aromatice cu brȃnză de capră

292

Ierburile aromatice ocupă un loc esenţial pe masa mea. Pe lȃngă faptul că încapsulează o mulţime de minerale şi vitamine, dau savoare mȃncării şi dulciurilor. Aşa că nu e de mirare faptul că atunci cȃnd am destulă inspiraţie încerc să le pun acolo, pe un mic piedestal. De data aceasta, pe trei dintre ele le-am invitat într-un aluat de paste şi într-o umplutură cu brȃnză, în cantităţi generoase, iar prospeţimea şi aroma lor intensă au transformat mȃncarea în ceva foarte delicios. Fiecare ingredient din reţeta de pansotti de ierburi aromatice, cu brȃnză de capră are propria lui aromă distinctă, iar sincronizarea perfectă dintre ele este cea care dă culoarea, textura şi savoarea divină ale acestui fel de mȃncare irezistibil.

Ingredientele pentru pansotti de ierburi aromatice

(pentru 4 porţii)

 • 300 g făină albă;
 • 30 g frunze de ierburi aromatice (cȃte 1 legătură mică de pătrunjel, busuioc şi oregano);
 • 3 ouă de casă;
 • 1 linguriţă de sare;
 • aproximativ 50 g gris pentru modelarea aluatului;
 • 50 g unt;
 • parmezan ras, pentru servire. 
Ingredientele pentru umplutura de brȃnză de capră
 • 250 g brȃnză de capră, proaspătă şi fină;
 • 150 g parmezan;
 • 1 căţel de usturoi;
 • 1 ou de casă mic;
 • 40 g frunze de ierburi aromatice (cȃte 1 legătură mare de pătrunjel şi busuioc, 1 legătură mică de oregano);
 • sare şi piper proaspăt măcinat.
Ingredientele pentru sosul de nuci
 • 100 g miez de nucă;
 • 1 căţel de usturoi; 
 • 60 ml ulei de măsline, de calitate;
 • aproximativ 80 ml apă călduţă;
 • 100 ml smȃntȃnă lichidă pentru gătit;
 • sare şi piper.
Prepararea aluatului pentru pansotti de ierburi aromatice

Făina albă de calitate şi ouăle de casă proaspete sunt secretul unui aluat de paste reuşit, căci prepararea şi pregătirea lui nu sunt grele deloc, mai ales dacă aveţi la îndemȃnă o maşină de paste. Se poate folosi şi făcăleţul – rezultatul este la fel de bun –, însă timpul necesar modelării aluatului poate fi mai lung prin această metodă.

După ce am cernut făina pe o suprafaţă curată, am facut o groapă mică în mijlocul grămezii de făină, în care am spart cu grijă ouăle. Am spălat ierburile aromatice, le-am strecurat şi le-am tocat mărunt, apoi le-am pus, împreună cu sarea, peste ouă. Cu o furculiţă, am desfăcut uşor ouăle şi le-am amestecat cu ierburile, încorporȃnd uşor făina dinspre margine spre centru. După ce s-a format o cocă semimoale, am început să frămȃnt cu mȃinile timp de aproximativ 10 minute, pȃnă cȃnd am obţinut un aluat moale şi elastic. Am format o bilă pe care am împachetat-o în folie alimentară şi am lăsat-o să se odihnească la temperatura camerei, timp de 20 de minute. În timpul ăsta, am pregătit umplutura de brȃnză şi ierburi.

Prepararea umpluturii de brȃnză de capră

Pentru această reţetă, brȃnza proaspătă este cea mai potrivită, iar parmezanul ras completează gustul şi  dă o textură mai groasă umpluturii. Am spălat legăturile mari de verdeaţă şi am tocat mărunt frunzele. Într-un castron încăpător, am amestecat bine brȃnza de capră, parmezanul ras, usturoiul ras mic, verdeaţa şi oul. La final, am adăugat sare şi piper proaspăt măcinat, după gust. Apoi am acoperit castronul cu un capac şi l-am aşezat în frigider pȃnă am pregătit sosul.

Prepararea sosului de nuci, fără fierbere

Cel mai bun miez de nucă este cel proaspăt, curăţat de coajă cu puţin timp înainte de a-l folosi la mȃncare. Prefer să gust, să aleg şi să cumpăr miez de nucă din piaţă, în cantităţi mici. În felul ăsta, mă asigur că miezul de nucă e curat şi nu e rȃnced. 

Am măcinat miezul de nucă împreună cu usturoiul şi uleiul, într-un robot de bucătărie, pȃnă cȃnd am obtinut o pastă, turnȃnd treptat apa călduţă pentru a o subţia. Apoi am mutat pasta într-un bol mai mare şi am adăugat smȃntȃna lichidă rece, mixȃnd totul bine pȃnă am obţinut un sos puţin mai gros. Am asezonat sosul cu sare şi piper şi l-am pus deoparte.

Pregătirea pastelor pansotti umplute cu brȃnză

Mai întȃi, am pregătit grişul, un vas mic cu apă şi o pensulă de bucătărie. Am întins pe masă şi un ştergar de bucătărie curat, pudrat cu griş. Doarece sosul pentru aceasta reţetă este rece, am ales să încălzesc bolurile de servire, pentru cateva minute, în cuptorul încins. 

Am împărţit aluatul în patru bucăţi, am acoperit trei dintre ele şi m-am ocupat de prima bucată. Procesul l-am aplicat pentru fiecare bucată de aluat. Am turtit-o uşor şi am trecut-o prin partea cea mai groasă a maşinii de paste pentru a forma o foaie groasă şi am repetat pasul ăsta de 2 ori. După aceea, am presărat griş pe ambele părţi ale foii şi am trecut-o prin partea mai subţire a maşinii. 

Am obţinut o foaie de aprox. 2 mm grosime, pe care am tăiat-o în pătrăţele cu latura de circa 5 cm, cu un cuţit foarte ascuţit. Am pus cȃte o linguriţă de umplutură pe fiecare pătrăţel, am udat uşor marginile cu o pensulă înmuiată în apă, am împăturit formele în diagonală şi am presat uşor marginile triunghiurilor obţinute. Am aşezat pansotti pe ştergar, le-am pudrat cu griş şi le-am lăsat la uscat pȃnă cȃnd am terminat de modelat şi celelalte bucăţi de aluat. Din cantităţile de ingrediente pentru aluat, scrise la început, se obţin în jur de 60 de pansotti.

Am pus la fiert o cantitate suficient de mare de apă cu sare şi am pregătit o cratiţă în care am topit untul. Pastele au fiert foarte repede  – în 4-5 minute au fost gata. Le-am strecurat imediat, fără să le pun sub jet de apă rece, şi le-am aşezat în bolul încălzit în prealabil. Am turnat deasupra untul fierbinte şi sosul şi am presărat parmezan. 

Acesta este reţeta de pansotti de ierburi aromatice cu brȃnză de capră.

S-aveți poftă,

Gabi

Găsiți mai multe rețete italienești aici.

Join the Conversation

 1. Ceva interesant,il voi face maine.Multumesc frumos!

 2. Foarte buna reteta, multumesc pentru postare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close