PUB
Nimic n-a venit ușor în calea oamenilor și pentru fiecare lucru bun ori mai puțin bun există câte o poveste. Povestea ceaiului verde e una frumoasă. Ea vorbește despre o revelație asemănătoare cu cea pe care a trăit-o Isaac Newton când a văzut mărul căzând din pom. Diferența majoră e că revelația din viața împăratului Shen Nung s-a petrecut cu aproape 5 milenii înainte ca un măr să-i descopere lui Newton legea gravitației. Asemănarea majoră (căci există și așa ceva) e că și una și alta au schimbat viețile oamenilor în bine. Pe de o parte datorită progresului tehnologic ce a urmat descoperirii, pe de altă parte datorită binefacerilor descoperite întâmplător (oare?) când frunzele unei plante au căzut într-o oală cu apă fierbinte, transformându-se în ceai verde (planta era un arbore de ceai sălbatic).
Ce am aflat în ultimii 5000 de ani despre ceaiul verde? O mulțime de lucruri. De exemplu, ceaiul verde are un efect extraordinar asupra sănătăţii, ajutând la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, scăderea riscului de apariţie a bolilor cardio-vasculare sau prevenirea unor afecţiuni cronice precum obezitatea sau diabetul. Consumul de ceai verde ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge iar cafeina din ceai ajută la activarea metabolismului şi a sistemului digestiv şi contribuie la purificarea organismului de toxine.
Ce am aflat despre ceai în ultimele zile? Vă las să citiți singuri concluziile unui studiu condus de profesorul Mencinicopschi, susținut de Lipton:
Majoritatea românilor nu cunosc beneficiile ceaiului verde şi nici compoziţia acestuia, asociind în mod greşit ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale sau aromatice şi nu cu băutura provenită din frunzele arbustului de ceai. Studiul relevă că obiceiurile de consum ale românilor în ceea ce priveşte ceaiul sunt în favoarea infuziilor din plante, fapt ce denotă o abordare de tip curativ, în timp ce creşterea consumului de ceai verde ar favoriza prevenţia. Infuziile de plante medicinale (50%) şi infuziile aromatice (44%) sunt cele mai populare tipuri de ceai pe care le beau românii, 19% dintre respondenţi spunând că au obiceiul de a bea ceai verde cald şi doar 6% declarând că beau ceai verde rece. În mod tradiţional, românii asociază „ceaiul” cu infuziile de plante, incluzând aici şi ceaiul verde şi ceaiul negru. Majoritatea românilor (83%) nu cunosc compoziţia ceaiului verde sau a ceaiului negru.
„Este important ca şi românii să includă cantităţi mai mari de ceai verde în dieta zilnică, acesta fiind o alternativă mult mai sănătoasă la cafea şi un susţinător al sănătăţii datorită proprietăţilor de prevenţie a anumitor afecţiuni. Fie că ne facem un ceai cald acasă sau la birou, fie că optăm pentru variante tip ice tea, ceaiul verde este o băutură la îndemână în orice moment al zilei”, spune dr. Mencinicopschi.
Cam așa stau lucrurile la noi. Ce știm despre ceai și ce credem că știm nu-s mereu același lucru. Uneori se intersectează însă și am văzut cu bucurie că mulți dintre cititorii mei știu lucruri interesante despre ceai și au în obicei băutul ceaiului. Pentru ei am o veste bună. Dar o mai țin puțin (da, e vorba despre un concurs, ajungem și acolo în câteva zile). Să fiți sănătoși.
Mai zilele trecute am citit pe net mai multe articole despre acest subiect , ce imi place aici la tine ca am mai gasite si alte detalii decat cele citite , un blog frumos , am sa mai revin cu permisiunea ta .
sa curga ceaiul…eu consum zilnic 3 cesti de ceai negru si o ceasca de ceai verde..si astept cu mare interes concursul :D
Acum, eu inteleg ca Lipton vrea sa-si promoveze produsele dar… sa-mi spui mie ca „romanii nu stiu … si nu stiu nici…” cand continutul de ceai verde in bauturile lor este de 0,16% e prea de tot!
Uite ce contine Lipton Green Tea: „Apa, indulcitori (zahar, fructoza), acidifiant (acid citric), extract de ceai verde (0.16%), aroma de ceai verde, antioxidant (acid ascorbic), AOX (flavonoizi 165 mg.
Ma duc sa-mi fac un ceai medicinal!
cam cât extract de ceai pur crezi că găsești într-o infuzie pe care o prepari acasă? îți spun eu, cam 16%. restul – apă, zahră sau zaharină, miere, poate acid citric din lămâie. antioxidanții sunt ok. iar flavonoizii sunt antioxidanți. nu-i cazul să fim tendențioși doar pentru că nu ne place un brand. presupun că informațiile pe care le=-ai trecut mai sus sunt de pe o etichetăm nu dintr-un dosar secret:).