Fie că le spuneți empanadas, fie că le numiți plăcințele, e cam același lucru. Ce mi s-a părut absolut minunat la această rețetă este aluatul, care seamănă izbitor cu foietajul însă se face în doi timpi și trei mișcări și este extrem de versatil, putând fi folosit pentru placințele, tarte, pateuri sau poate chiar un millefeuille ori cremeș. Umplutura acestor placințele e la fel de versatilă și poate fi modificată după pofta inimii. Din cantitățile de mai jos vă ies aproximativ 15 plăcințele, în funcție de cât de mari le faceți.
Pentru aluat aveți nevoie de: 220g unt gras, rece, tăiat cuburi (82% grăsime), 300g făină albă, 1 praf de sare, 180g smântână acră (20% grăsime).
Combinați untul, făina și sarea în vasul robotului de bucătărie și pulsați până compoziția e nisipoasă. Adaugați smântâna și mai pulsați de câteva ori până obțineți un aluat omogen. Dacă aluatul vi se pare prea vârtos sau nu se leagă, mai adăugați o lingură de smântână. Transferați aluatul pe masa de lucru și adunați-l într-o bilă, având grijă să-l frământați cât mai puțin. Înfășurați aluatul în folie alimentară și dați la frigider pentru 2 ore.
Pentru umplutură aveți nevoie de: 2 linguri ulei vegetal, 1 piept de pui, tăiat mărunt (sau echivalentul în carne tocată de pui), 1 ceapă verde, 2 căței de usturoi, câteva ciuperci, 2 mâini spanac proaspăt, 1 mână patrunjel, sare și piper după gust. Veți mai avea nevoie și de un ou pentru uns și semințe de mac, susan sau chimen negru pentru decor.
Tocați ceapa, usturoiul, ciupercile, spanacul și pătrunjelul. Înfierbântați uleiul într-o tigaie și adăugați pieptul de pui. Sotați câteva minute apoi adăugați ceapa verde, usturoiul și ciupercile și țineți pe foc până toate ingredientele sunt prăjite. Asezonați cu sare și piper după gust și adăugați spanacul și pătrunjelul. Luați de pe foc și lăsați umplutura să se răceasca complet înainte de a o folosi.
Pentru a forma plăcințelele, puneți aluatul pe masa înfăinată și întindeți o foaie subțire de 3-4mm. Tăiați cercuri de aluat folosind o formă de fursecuri sau improvizați cu o farfurie mică. Puneți 1 lingură de umplutură pe fiecare cerc de aluat apoi ungeți marginile cu ou bătut. Uniți marginile aluatului pentru a forma plăcințelele și sigilați aluatul presându-l cu o furculiță. Așezați fiecare plăcințică pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și ungeți cu ou bătut. Presarați cu semințele dorite și coaceți la 200C pentru 10-15 minute sau până cresc frumos și devin aurii.
Text&Foto: Oana Olguța Iliescu
Am facut de cateva ori dar cu foaie gata facuta, mi se parea foarte greu sa fac aluat tip foietaj!Cu siguranta am sa fac si eu placintelele astea, si o sa folosesc aluatul la mai multe retete!!!
Good day!
Aluatul e tare bun – eu am folosit ceva asemanator si la cornulete cu rahat, e usor de lucrat si se coace superb. De fapt, se si vede in poze cat de infoiat este.
Buna.
Daca as inlocui untul cu avocado, ce crezi am sanse sa iasa?
Pfff nu in genul asta de aluat. Poti incerca, dar nu garantez reusita. In plus, culoarea finala a produsului nu cred sa fie tocmai imbietoare.
Olguta draga,
Daca te-ai apucat de empanadas…am sanse si eu cu aluatul pt dim-sum…zic eu! :)
Ce ai facut tu aici, super!
Asa ca…astept.
Pana atunci, mai caut si eu, pe unde gasesc, retete si tehnici.
De ex: https://www.youtube.com/watch?v=mZEWOBHfm9g
Astept insa reteta ta.
Numai bine si retete cu inspiratie!
Respect,
Monica
Monica, o sa caut o reteta si poate le fac cat de curand. Din pacate, timpul nu-mi permite sa ma joc prea mult, insa le trec pe lista de asteptare si vei prima pe care o anunt cand le voi face :)
Multumesc pentru aprecieri si incurajari.
Unde gasesc susan negru in Bucuresti??
Ce am folosit eu aici e chimen negru.
Incearca pe la magazinele naturiste, plafar sau online.
Elena, la Metro gasesti susan negru.
Am incercat reteta! Minunata! Am inlocuit spanacul cu frunze de stevie proaspat culese. Delicioase! … iar cu iaurt langa, sunt si mai delicioase!
Cu lapte batut le-am savurat noi, excelente pentru un picnic sau de pus la pachet :)
Ma bucur ca ti-au placut.
Arata foarte bine!
As vrea sa intreb, in aluat nu se pune si drojdie?
Nu se pune drojdie, doar unt, faina, smantana si sare.
Minunate empanadas sau plăcințele, felicitări !
Pentru varianta unei umpluturi dulci, ai ceva recomandări ?
Poate mere cuburi, usor calite in prealabil.. sau pere ori niste fructe mai moi, precum piersici ori nectarine sau afine (neaparat daugat si putin amidon caci sucurile fructelor ar umezi aluatul). Ar merge si un gem sau un amestec de gem cu miez de nuca. Ce fac eu adesea pentru cornuri si cred ca merge si aici e sa reciclez resturile de blat (pandispan) maruntindu-le in robotul de bucatarie si adaugand gemul preferat pana obtin o pasta – se pot adauga tot felul de fructe uscate in pasta asta, ciocolata si alte arome dorite.
Este minunat aluatul, pur si simplu irezistibil de bun. Eu am umplut o parte cu gem, alta cu branza. Multumesc pentru reteta!
Iarta-ma ca te intreb: cam cate bucati ies? Vreau sa le fac maine si sa stiu daca injumatatesc sau dublez aluatul. Seara buna si un weekend minunat! Cristina
P. S Aluatul mi se pare minunat si foarte pe gustul baietelului meu.
Iarta- ma, acum am vazut ca ies 15. O sa iti maine cum mi- au iesit. Noapte buna! Cristina
la noi li se spunea ‘ pateuri umplute cu carne ‘ ; se mai faceau si umplute cu branza ; li se spunea pateuri pentru ca se faceau cu foietaj ( frantuzesc )
Delicioase! Numai ce le-am scos din cuptor si sunt geniale, se topesc in gura!
Am si eu o intrebare: cu ce pot inlocui smantana acra? Iaurt sau lapte batut e ok? Multumesc anticipat!
Din pacate, aceasta reteta nu o putem numi Empanada, ducem lumea in eroare. Nici aluatul nu corespunde, nici umplutura. Lipsesc condimentele de baza si alte ingrediente specifice bucatariei sud – americane. „Sa dam Cezarului cei al Cezarului”!….