Am plecat la piață cu gândul că nu voi cheltui mai mult de 9 lei pentru două persoane (plus 1 leu pentru ulei și condimente, pe care le aveam deja).
Mi-am propus să realizez două farfurii de câte 5 lei în care să fie carne, să folosesc mai multe tehnici și să fie îndestulător pentru un fel principal românesc.
Din piață am plecat cu următoarele: fasole uscată, ceapă, usturoi, pătrunjel și pulpe de pui. Piața m-a ajutat să mă încadrez deoarece am reușit să compar prețuri și să cumpăr exact atât cât aveam nevoie fără să fiu constrâns de cantitatea preambalată.
Am fiert fasolea (înmuiată peste noapte) timp de o oră și jumătate până m-am ocupat de carne și legume.
Carnea am făcut-o en papillote: am dat jos pielea, am uns carnea cu sare, piper, chilli, ulei de măsline și muștar de Dijon. Am închis carnea în hârtie de copt legată cu o sfoară și am plasat-o într-o tavă.
Când servești copii ce nu mănâncă pielea sau persoane la dietă, gătirea separată a acesteia ajută la direcționarea ei doar spre farfuriile din care va fi mâncată.
Pielea de pui asezonată cu sare și garam masala am întins-o pe o tavă între două hârtii de copt. Le-am presat cu tava în care aveam carnea și 3 cepe mici. Le-am dat pe toate la cuptor timp de 40 de minute.
Fasolea fiartă am tras-o la tigaie împreună cu ceapă și usturoi. Am folosit două treimi din compoziție pentru a face o fasole bătută asezonată doar cu sare și piper.
Cealaltă treime am mai gătit-o un minut împreună cu sos de soia și chilli după care, oprind focul, am adăugat pătrunjelul tocat.
Ceapa coaptă am pasat-o la blender împreună cu ulei și sare până am obținut o cremă puțin mai groasă decât smântâna dulce.
Cu cele de mai sus am obținut o farfurie sățioasă cu mai multe texturi și gusturi obținute din ingrediente puține și necostisitoare.
Inventar pentru 2:
250g fasole
4 pulpe inferioare
4 cepe
1 căciulie usturoi
1 legătură de pătrunjel
100ml ulei
Condimente
Fasolea fiartă se gătește în două feluri: 1. bătută; 2. la tigaie împreună cu ceapă, usturoi și pătrunjel.
Restul cepei se coace și se dă la blender cu sare și ulei. Pulpele se gătesc en papillote, iar pielea se presează între două tăvi și se coace.
Poftă bună!
Text&Foto: Vladimir Marian
Interesant! :)
Un alt mod de a gati puiul, imi place ideea cu pielea si modul in care a fost gatita ceapa…
Cata creativitate din ingrediente atat de simple! Felicitari! Trebuie sa testez reteta.
Doamne cat de bine arata. Adi esti fantastic. Deja imi ploua in gura.
Un fel simplu de mancare si foarte ieftin, ce ar putea fi folosit in scolile din tara. Din ce am vazut in ultima vreme, s-ar intentiona introducerea unui sistem prin care fiecare elev sa beneficieze de o masa calda care sa coste max. 5 lei / persoana. Banuiesc ca asta a fost si ideea pe care ai prezentat-o in articol.