Mini tarte cu crème brûlée – un desert elegant

1.3K

Produsele de candybar se numără printre favoritele mele, sunt mici, delicate ca o domnișoară timidă, perfecte pentru o îmbucătură. Tema acestei săptămâni, în care suntem provocate să elaborăm un produs care nu necesită tacâmuri, mi-a oferit multe idei interesante, dar am decis să o aleg pe aceasta și să vă prezint o rețetă de mini tarte cu crème brûlée și o cremă catifelată de mascarpone și frișcă (cea mai ușor de realizat, o bază versatilă de la care pot porni multe alte variante și combinații de arome).

Într-o crustă de aluat auriu, fraged și onctuos, se scunde rafinamentul franțuzesc al clasicei crème brûlée, peisaj perfect completat de catifelarea unei creme perfecte și parfumul unor căpșune vestitoare ale primăverii. Stratul de zahăr caramelizat care asigură trecerea dintre cele două lumi ale tartei – interior și exterior – face din fiecare tartă o experiență completă d.p.d.v. senzorial, un joc al armoniei dintre textură, gust și aspect, un tablou comestibil dedicat celor care iubesc complexitatea din simplitate.

Ingrediente (12 mini tarte):

*Am folosit forme metalice de 6,5 cm diametru x 2,5 h

Ingrediente pentru aluatul de tarte:

  • 150 gr făină albă 000
  • 75 gr unt 82% (rece) + cca 20-25 gr unt (la temperatura camerei) pentru uns formele
  • 75 gr zahăr pudră
  • 25 gr făină/ pudră migdale
  • 1 ou întreg (mic)
  • 1 praf sare

Ingrediente pentru crème brûlée:

  • 210 gr frișcă lichidă 35-38%
  • 100 gr lapte 3,5%
  • 75 gr gălbenuș
  • Semințele de la 1 păstaie de vanilie

Ingrediente pentru crema decor:

  • 80 gr mascarpone (rece)
  • 80 gr frișcă lichidă 35-38% (rece)
  • 1-2 linguri zahăr pudră (după gust)

Adițional: 6 lingurițe zahăr tos fin, 6 căpșune medii, 6 buc. physalis, frunze mici de mentă, pudră aurie comestibilă (opțional), gel neutru (opțional)

Mod de preparare aluat de tarte:

Preîncălzim cuptorul la 170°C. Punem în robot făina, untul, zahărul pudră, făina de migdale și sarea. Pulsăm/ mixăm de câteva ori, apoi adăugăm oul întreg. Rezultă un aluat compact. Ungem formele cu unt pretutindeni și pudrăm cu făină (acest pas este important pentru a putea scoate tartele din forme după răcire).

Împărțim aluatul în 12 bucăți și distribuim în fiecare formă, presăm cu mâna aluat în tartă uniform până la marginea de sus, apoi eliminăm cu un cuțit excesul de aluat. Înțepăm baza cu o furculiță.

În centrul fiecărei forme punem o bucată de hârtie de copt și turnăm orez/ cuș-cuș, năut (ce aveți la îndemână), vom proceda apoi la coacerea în ”orb”/ ”blind baking”. Coacem 15 minute, apoi scoatem și îndepărtăm hârtia de copt cu grijă să nu ardem! Reducem temperatura cuptorului la 160°C și mai coacem cojile de tartă 10 minute. Le scoatem și le lăsăm puțin la răcorit. Reducem temperatura cuptorului la 100°C.

 Mod de preparare crème brûlée:

Cu un tel, amestecăm gălbenușurile cu semințele de la păstaia de vanilie. Amestecăm laptele cu frișca și zahărul, apoi încorporăm gălbenușul. Distribuim crema în mod egal în formele de tartă. Coacem pentru cca 40-45 minute. Lăsăm tartele la răcit complet înainte de a le scoate din formă și decora (la temperatura camerei, apoi câteva ore la frigider).

Mod de preparare cremă decor:

Spumăm mascarpone cu frișca lichidă și zahărul pudră până rezultă o cremă pufoasă și fină, atenție să nu supramixați! Urmărim să obținăm o cremă stabilă care poate fi poșată.

Atenție! Mascarpone și frișca trebuie să fie reci, să fi stat câteva ore la frigider.

Decor și servire mini tarte cu crème brûlée:

Cu foarte mare grijă, scoatem tartele din formă (eu presez lateralul formelor în mai multe puncte și reușesc să scot tartele cu ușurință). Presărăm câte 1 linguriță de zahăr pe fiecare tartă și, cu ajutorul unei torțe, îl caramelizăm. Va rezulta o crustă fantastică!

Punem crema într-un poș cu duiul preferat (eu am folosit duiul Saint Honore, cel cu vârful teșit) și poșăm cremă pe jumătate din tartă, iar pe cealaltă o decorăm cu felii subțiri de căpșune, câte ½ fruct physalis și frunze de mentă.

Opțional, ungem căpșunele cu gel neutru (ajută la menținerea prospețimii fructelor) și pudrăm cu pudră aurie comestilă (tot opțional). Aceasta este doar o sugestie de decor, puteți fi creativi și să alegeți alt tip de fructe etc.

Informație utilă: Dacă nu aveți torță de cofetărie, puteți omite acest pas fără nicio problemă. Va fi o mică diferență la textura, dar nu va influența major gustul produsului final.

Priviți cât sunt de delicate aceste mini tarte!

Dacă sunteți în căutarea unui desert spectaculos, vă asigur că acesta este o variantă demnă de a fi încercată!

Cu drag,

Adina

Alte rețete de tarte mai găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close