1 Mai ăsta, muncitoresc ori ba, vine pe fondul unei stări de permenent concediu psihic, instalate acum trei luni. O fi grav? Parcă pentru a le face în ciudă celor care mi-au spus că „las că vezi tu cum îți schimbă viața un copil, n-o să mai ai vreme să faci nimic”, de trei luni încoace sunt mult mai productiv, mult mai eficient și cumva, așa, aproape zen. Pentru blogul acesta am mereu la coadă 7-10 rețete, pentru celălalt blog am mereu la coadă 4-6 rețete gata făcute și fotografiate. E posibil să fiu dopat cu proprii-mi hormoni:)). În fine, să nu mai lungesc introducerea, că poate vă plictisiți. Rețeta de azi a rezultat în urma unei grătăreli între prieteni. Burgeri și salată, pâine prăjită pe grătar, bere din butoi și multă veselie, cam ăsta-i rezumatul. În ceea ce privește rețeta, iat-o:
Pentru 10 burgeri aveți nevoie de 300 g fleică de porc (partea de pe burtă, mai grasă) și 700 g piept de vițel, fără os. Puriștii vor spune că burgerii se fac doar din vită. Având în vedere faptul că am mâncat acești burgeri și știu CÂT au fost de buni, pot spune cu mâna pe inimă că nu mă interesează opinia unei persoane care n-a mâncat din ei. În plus, burgerii de vită, oricât de buni ar fi, nu mă încântă la fel de mult ca aceia care au în compoziție oaie cu seu sau porc cu grăsimea sa.
Măcinați carnea prin ciurul mare, de două ori, împreună (adică amestecată). Puneți-o într-un vas încăpător și turnați peste ea o jumătate de litru de bere nefiltrată. Adăugați două cepe medii puse în blender și transformate-n sos (puteți să o tocați cu cuțitul și s-o lăsați suficient de mare încât să se simtă, eu am ales să simt doar aroma ei și mi-a plăcut lucrul acesta), o linguriță de sare grunjoasă (10 grame), o linguriță de piper zdrobit proaspăt în mojar, două lingurițe de sos Worchestershire, o linguriță de usturoi trecut prin blender și o lingură sănătoasă de pastă de ardei, din soiul cel iute. Frământați bine, ce puțin un sfert de oră. Adăugați 100 de grame de pesmet făcut din pâine prăjită bine (aproape arsă) și, dacă aveți de unde, 50 de grame de untură de rață, înmuiată bine. Frământați din nou un sfert de oră. Formați chiftelele, puneți-le pe hârtie de copt sau folie de aluminiu, într-o tavă. Lăsați-le la rece, acoperite cu folie, de seara până a doua zi.
Când vine vremea, frigeți chiftelele pe grătarul bine încins, câte 6-8 minute pe fiecare parte. Fiind burgeri care au în compoziție carne de porc, noțiunea de „medium” e exclusă, e obligatoriu să fie bine făcuți.
După ce luați chiftelele de pe foc, lăsați-le să se odihnească sub o folie, cam 8-10 minute, înainte de a mânca.
În ceea ce privește salata de lângă: am făcut una din sfeclă fiartă, castraveți murați și ceapă murată, stropite cu ulei de măsline, sirop de rodie, zeamă de portocale. Sare și piper, mărar.
Apoi am mai făcut una din roșii dulci, busuioc, sare și ulei de măsline.
Sosul verde e o emulsie de busuioc. Am mai vorbit despre ea pe blog.
O felie subțire de brânză maturată, o foaie de salată, câteva cioburi de coppa bine rumenită, au întregit povestea asta.
Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.
Si daca nu avem untura de rata, cu ce o putem inlocui?
eu as incerca cu untura de gasca
Untura de rata/gasca se mai gaseste la magazinul cu carne de inaripate din piata ion mester :).
In Galati nu se gaseste
minunati! abia astept sa incerc reteta!
UAIaiaiaiiaiai!!!
Mi-a placut atitutinea asta cu „Nu ai gustat cat a fost de bun, nu ai opinie” :))
Și eu am făcut ieri tot niște burgeri, cu amestec vită-porc (eu credeam că era doar vită, dar m-am înșelat), tot senzaționali au ieșit (mai buni decât cei numai cu vită). În schimb nu le-am pus atâtea ingrediente, am pus doar ceapă verde tocată mărunt + 2 câței de usturoi, un păhărel de bere, sare, piper și mărar (știu, au aerul de chiftele, dar mărarul îmi place mie, îl pun în orice). I-am prăjit pe tigaia-grill, că vremea nu permitea un grătar afară și am cam făcut fum în casă. Eu am mâncat doi, soțul i-a mâncat pe restul, tot cu o salată de roșii și cu un sos mexican cumpărat. Râde iarăși primăvara, peste câmpuri, peste plai :).
Burgeri din pastrama de oaie. Fara altceva. Tocata la doua cutite, sarea leagă. Pentru ca nu a mai încercat altcineva. Rezultatul il judecati singuri daca încercati.
Doamne… drooling rau de tot! :P
minunat de bun si de rapid de facut.
O să-i încercăm mai încolo, 1 mai vine prea repede după ospețele de Paște ! :D Oricum, mulțumiri pentru minunata rețetă !
Arata senzational! Am notat reteta! Prezentare de exceptie! Felicitari din toata inima!
O reteta pe placul meu, cu cantitati exacte si timpi de pregatire, perfecta! Si pentru ca am incercat si celelalte retete de burger de pe blogul tau si ne-au placut enorm, sigur ca nu refuzam o adunare generala in jurul gratarului!Multumim!
Grozavi ! Multumesc ! pastrez aceasta reteta.
au iesit gustosi si mai ales ,,safting,,.
bucurie nevinovata si placere sa gasesc la macelarie in vitrina piept de vitel. bucati taiate cu bun simt, adica cu putin os. o intamplare. nu carcotesc …
Burgerii au iesit la fel de gustosi facuti pe gratarul cu carbuni dar si acasa pe gratar tigaie cu o foaie de hartie de copt (ei, tot de la tine am invatat si este perfect).
Mi se cam luase de mici. In ideea ca ne vom strange mai multi de 1 Mai am pregatit o cantitate ceva mai mare de carne. Ploile ne-au incurcat. nu-i bai, o alta data insorita va veni.
un burger cu multa salata este primit cu pofta in orice zi din saptamana iar carnea pregatita si portionata se pastreaza bine la congelator.
sa fiti iubiti si sa va bucurati de tot ce gatiti!
apropo : am preluat si salata de sfecla cu ceapa murata si castraveti. super ceapa murata. voi incerca si cu ton…
sirop de rodie de unde ?
:);) este la moda sa fii zen….doar ca zen este o filosofie, nu o stare :);) in rest, daca practici exercitiile acestui tip de meditatie, e de bine…
Pt. ganduri, multumim!
Sunt gravida si de cateva zile poftesc la burgeri. Nu am vrut sa iau din oras ca nu stiu ce bazaconii au prin ei, asa ca mi.am facut eu. Sunt minunati!! Eu i.am facut cu bere fara alcool. Eu si bebe iti multumim!